Kalapács alá kerül Hidegkuti Nándor hagyatéka

Nem mindennapi relikviákat szerezhetnek meg a gyűjtők a Pannonia Terra Numizmatikai árverezőház aukcióján szeptember közepén: az Aranycsapat legendás futballistája, Hidegkúti Nándor, becenevén az „Öreg” kincsei találhatnak új gazdára. A hagyaték, melyet a klasszis legnagyobb rajongója, unokája gondozott és őrzött meg az utókornak, személyes dokumentumokat, emlékkupákat, okleveleket és ritka személyes fotókat is tartalmaz.

A Pannonia Terra Numizmatika 50. jubileumi aukciósorozatának keretében megvalósuló árverésen a Hidegkuti hagyaték mellett soha nem látott Árpád-házi, több vegyesházi pénzérme ritkaság, illetve erdélyi- és Habsburg aranypénzek egész sorozata is árverésre kerül.

A szervezők tájékoztatása szerint Hidegkúti Nándort a magyar sporttörténelem egyik legeredményesebb és legkedveltebb futballistájaként emlegetik a mai napig, az „Öreg” néven becézett sportoló számos örömteli pillanattal ajándékozta meg a labdarúgás kedvelőit. Háromszoros bajnok lett az MTK-val – a csapat stadionja ma az ő nevét őrzi –, edzőként a Győr csapatát vezette győzelemre, a Fiorentinával pedig olasz kupát és KEK-et nyert. A magyarok számára kétségtelenül a legendás 6:3-as londoni mérkőzésen lőtt 3 góljával okozta a legnagyobb örömöt, válogatottként 69 mérkőzésen 39 gólt lőtt. A nagy formátumú sportolókra jellemzően a rajongók támogatását értékelte a legtöbbre: „szeretet vett körül minket mindenütt, s öröm volt hallgatni a mérkőzés előtt a magyar Himnuszt”.

„Az Öreg kincsei” – ereklyék egy valódi legendától

Az olimpiai bajnok, illetve világbajnoki ezüstérmes csatár 236 tételből álló, több mint ezer darabos hagyatékát a Pannonia Terra Numizmatikai árverezőház bocsátja licitre szeptember 12-én a budapesti Ritz-Carlton-ban. A legendás futballsztár unokája, Hidegkúti László számos különleges darabot, sporttörténeti relikviát, emléktárgyakat, érmeket és plaketteket, okleveleket és kupákat gyűjtött össze az évek során – a tárgyak szinte mindegyikéhez fűződik valamilyen személyes történet, mely örökre őrizni fogja Hidegkúti Nándor nagyságát.

„A hagyaték elképesztően gazdag sporttörténeti jelentőségű relikviákban, a kikiáltási tárgyak között szerepel például az 1993-as FIFA Fair Play-díj, a londoni 6:3 után kiérdemelt Magyar Népköztársaság Munka Érdemrendje és egy névre szóló világbajnoki belépőkártya. Azért áll azonban közel a szívünkhöz ez az aukció, mert a kiemelkedő sportolói pályafutás mellett Hidegkúti Nándor életének legfontosabb állomásai is kirajzolódnak belőle: láthatunk személyes használati tárgyakat, bizonyítványokat, igazolványokat, könyveket és albumokat, illetve a futballista különleges pillanatait megörökítő fotókat. E kettőt ötvözi az az egyedi, kézzel írt edzésnapló, melyet a Fiorentinánál eltöltött idő alatt vezetett a mester” – mondja Lengyel András, a Pannónia Terra Numizmatikai árverőház vezetője.

Szeretném, ha ezek a tárgyak olyanok kezébe kerülnének, akik vigyáznak rá és normális keretek között akár be is tudják majd mutatni” – mondta Hidegkuti László.

Újságírói kérdésre válaszolva a hagyatéki tárgyak kikiáltási ára 600 euró, a 263 darabos gyűjteményt összességében körülbelül hatmillió forintra árazták be, ugyanakkor nagyjából húszmillió forintos bevételre számítanak – mondta el Lengyel András.

(Hidegkuti Nándor edzésnaplója, fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

A Pannonia Terra Numizmatika 50. jubileumi aukciós sorozatán a patinás cég felvonultatja történelmünk nagy királyainak és Erdély fejedelmeinek pénzeit, államalapító Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos, Hunyadi János, Mátyás király, Bethlen Gábor, Apafi Mihály, Rákóczi Ferenc arany és ezüst érméi, soha nem látott mennyiségben és minőségben kerülnek kalapács alá. Árverésre kerül továbbá Glatz Oszkár festőművész Corvin koszorúja és Kossuth díja is. A numizmatikai árverés után kerül sorra a Hidegkuti hagyaték.

Élő licitálás otthonról is

A licitálásra nem csak a helyszínen lesz lehetőség, a Pannonia Terra weboldalán a regisztrációt követően online, élőben követhetik az érdeklődők az árverést, folyamatosan frissülő információkhoz juthatnak a leütési árakról, illetve előre jelezhetik az árverésvezetőnek, ha valamelyik soron következő tételre licitálni szeretnének. Az 50. és 51. numizmatikai aukcióra szeptember 12-én, 12 órától kerül sor, a Hidegkúti Nándor hagyatékát képező kikiáltási tárgyakra pedig 18 órától csaphatnak le a gyűjtők.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs