Karakas Hedvig bronzérmet szerzett a budapesti Grand Prix-n!

Karakas Hedvig a harmadik, Csernoviczki Éva pedig az ötödik helyen végzett a budapesti olimpiai kvalifikációs judo Grand Prix első versenynapján a Papp László Budapest Sportarénában. A magyar GP-n ebben az évben 82 ország 548 judósa lép tatamira.

A magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint a férfiaknál a nyitónapon nem volt szerencsénk, hiszen a 60 és a 66 kilogrammban a hét magyar induló közül egyedül Boros Bence tudott mérkőzést nyerni. A Kaposvári JK versenyzője néhány napja ötödik lett a nápolyi Universiadén, s jó formáját ezúttal is igazolta: a 2016-os zágrábi GP győztese, a szlovén Jereb ellen hosszabbításos összecsapáson ipponnal nyert, majd a következő kanyarban alaposan megszorongatta a jóval esélyesebb, világbajnoki bronzérmes izraeli Flickert is.

A nőknél győzelemmel kezdett junior Európa-bajnokunk, Pupp Réka az 52 kilogrammosok között. Az Atomerőmű SE olimpiai reménysége a spanyol Lopezt hosszabbításban gyűrte le, de a sorsolással nem volt szerencséje, hiszen szembe találta magát a későbbi győztessel, a japán Maedával.

Ugyancsak jól kezdett az 57 kilogrammos Kármán Andrea. Az UTE fiatalja a kazah Nisinbajeva skalpját begyűjtve jutott tovább, de a második meccsén a rendkívül rutinos, nálánál húsz évvel idősebb, harminckilenc esztendős, kétszeres Európa-bajnok osztrák Filzmoser feltartóztatta.

Két ippongyőzelemmel rajtolt a 48 kilogrammosoknál olimpiai bronzérmesünk, Csernoviczki Éva. Az Ippon Judo Tatabánya klasszisa a brazil Franciscót három és fél perc alatt győzte le, a spanyol Martinez ellen viszont elegendő volt tizenhat másodperc is.

Az elődöntő parázs csatát hozott, a világbajnok japán Funaki ellen Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa vazarival vezetést szerzett, de a japánok csillaga – aki a tavalyi bakui vb-döntő óta nem szenvedett vereséget – fordítani tudott.

Csernoviczki Éva a bronzmérkőzésen is nagyot harcolt: kétszeres Európa-bajnoknőnk kézben tartotta az ukrán Csernyak elleni összecsapást, de a hosszabbítás első percében egy pillanatnyi kihagyás elég volt az ellenfél számára, így az érem végül Marina Csernyak nyakába került. A tatabányai sportoló az ötödik helyen végzett, ezzel újabb lépést tett negyedik olimpiai részvétele felé: 252 ötkarikás kvalifikációs pontot szerzett, így egészen biztosan előrébb lép az olimpiai rangsorban.

A nap másik remeklő magyar judósa Karakas Hedvig volt. A BHSE olimpiai ötödik helyezett, világbajnoki bronzérmes sportolója a portugál Gomes ellen ipponnal melegített, majd azorosz Docenko már nagyobb erőkifejtésre kényszerítette, de vazarival ismét a magyar versenyző nyert.

A negyeddöntőben a kínai Lu sem tudta feltartóztatni Toncs Péter tanítványát, aki így bejutott az elődöntőbe. Ott az olimpiai bajnok brazil Rafaela Silva következett. Több mint nyolc perces idegtépő küzelem következett, amelyben egy intésnyivel végig „vezetett“ Karakas Hédi, ám a győztes akciót mégis Silva hajtotta végre. Az ötkarikás címvédő sokak szerint rászolgált volna a harmadik, leléptetést jelentő intésre.

Keseregni nem maradt idő, hiszen a bronzmérkőzésen még volt lehetőség a javításra, a rendkívül kellemetlen stílusú, junior Európa-bajnok lengyel Borowski ellen. Az ellenfél többször is nehéz helyzetbe került a földön, menekült is Hédi vasmarkai közül, de ha nem ment a földön, sikerült állásból: a magyar judós vazaris előnybe került, amit meg is tudott őrizni a hátralévő negyvenöt másodpercben. Ezzel ismét felállhatott a budapesti Grand Prix dobogójára.

Természetesen ilyenkor, egy győztes befejezés után boldog az ember, szinte kitörlődik minden, ami előtte történt, de vissza kell még néznem Évi és Hédi elődöntőjét, mert mindkét esetben úgy éreztem, nekünk járt volna a győzelem. Csernoviczki Évi dobására megítélésem szerint ippont kellett volna adniuk, Hédi esetében pedig a brazil Silvának meg kellett volna kapnia a harmadik intést – nyilatkozta Toncs Péter, női szövetségi kapitány. – Ilyen erős mezőnyben szép eredmény egy érem és egy pontszerző helyezés, de még szebb lehetett volna két magyar döntőssel.

Tanítványa, Karakas Hedvig felszabadultan mosolyogva fogadta a gratulációkat.

Az Európa Játékokon két vereséggel búcsúztam, tartottam attól, hogy ez a mai teljesítményemre is rányomja majd a bélyegét, de nem így történt, kifejezetten jól ment a judo. Nagyon szeretek a hazai közönség előtt szerepelni, ez is sokat hozzátett, hogy érmet szerezhettem. Két hete Minszkben is ugyanilyen jó formában voltam, mint ma, de ami itt összejött, abból ott semmit sem sikerült megvalósítani, olykor egy kicsit igazságtalan az élet“ – mondta széles mosollyal az arcán.

Óriási sportdiplomáciai siker

Fantasztikus öröm számunkra, hogy már az ötödik Judo Grand Prix-t rendezzük, azért nem a hatodikat, mert 2017-ben mi adhattunk otthont a felnőtt világbajnokságnak is. Nagyon örülök annak is, hogy ilyen tekintélyes létszámban jöttek hozzánk a vendégek, nyolcvankét ország ötszázötven versenyzője, olimpiai és világbajnokok, érmesek, a sportág legjobbjai döntöttek úgy, hogy nálunk szerepelnek, ez is mutatja az olimpiai kvalifikációs esemény rangját – mondta Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.Az is látszik, hogy nagyon szeretnek Magyarországra jönni, nagyon szeretik ezt a versenyt, tudják, hogy kiváló rendezés mellett nagyon jó szakmai munkát tudnak itt végezni, csak gratulálni tudok a szervezőknek ezért.

Az államtitkár reagált Marius L. Vizer IJF-elnök csütörtöki bejelentésére is, miszerint 2022-ben újra Magyarország adhat otthont a felnőtt világbajnokságnak.

Óriási sportdiplomáciai siker, hogy 2022-ben a sportág legnagyobb eseményét ismét megrendezhetjük meg! 2017-ben egy fantasztikus világbajnokságunk volt, a hazai közönségnek ismét megmutathatjuk majd legjobbjainkat, a hazai sportolók számára pedig nagy lehetőséget és motivációt jelenthet, hogy 2022-ben a szerettei és sportszerető közönség előtt szerepelhetnek. Nagyon örülünk ennek a sikernek, és gratulálunk a nemzetközi és a hazai sportági szakszövetségnek, hiszen jó döntést hoztak, kiváló rendezéssel fogjuk megajándékozni a világot a judosportban.”


Szombaton jönnek az Ungvári fivérek!

A Budapest Judo Grand Prix második versenynapján tizenegy judósunk lép tatamira, többek között a sportág egyik hazai legendája, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, aki címvédőként száll harcba a kihívókkal, illetve öccse, az Európa Játékokon bronzérmes Ungvári Attila is.


A program

2019. JÚLIUS 13. SZOMBAT
Férfi 73 kg (Ungvári Miklós, Ceglédi VSE; Szabó Frigyes, UTE; Végvári Martin, Mogyi-Bajai JC; Tóth Botond, Szegedi JSE), 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Rajkai Róbert, Százhalombatta; Tóth Benedek, Rákosvidéke Hajtós DSE; Nerpel Gergely, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 63 kg (Özbas Szofi, Ceglédi VSE; Katzenmajer Kíra, Mogyi-Bajai JC), 70 kg (Lőrinc Renáta (UTE)
10:30: selejtezők (négy tatamin)

17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)
TV: 17:00, Sport1 (élő)


Budapest Judo Grand Prix

FÉRFIAK

60 KG (43 induló)
1. Jeldosz Szmetov (kazah)
2. Boldbaatar Ganbat (mongol)
3. Tornike Tsjakadoea (holland)
3. Jang Jung-vej (tajvani)
5. Sarafugyin Lutfillajev (üzbég)
5. Francisco Garrigos (spanyol)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)
7. Li Ha Rim (dél-koreai)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC),
MONORI DÁNIEL (UTE) és
VIDA ANDRÁS (Győri AC) helyezetlen

66 KG (42 induló)
1. Kherlen Ganbold (mongol)
2. Jeldosz Zsumakanov (kazah)
3. Sahram Ahadov (üzbég)
3. Mihail Puljajev (orosz)
5. Alberto Gaitero Martin (spanyol)
5. Tal Flicker (izraeli)
7. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
7. Baruch Shmailov (izraeli)
BOROS BENCE (Kaposvári JK),
PONGRÁCZ BENCE (UTE) és
KOZMA ÁKOS (Kaposvári JK) helyezetlen

NŐK

48 KG (22 induló)
1. Tonaki Funa (japán)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Marina Csernyak (ukrán)
5. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Li Ja-nan (kínai)
7. Jao Hsziong (kínai)

52 KG (31 induló)
1. Maeda Csisima (japán)
2. Fabienne Kocher (svájci)
3. Ana Perez Box (spanyol)
3. Andreea Chitu (román)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Eleudis Valentim (brazil)
7. Tetyana Levicka-Sukvani (grúz)
7. Larissa Pimenta (brazil)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE),
SZABÓ KATINKA (BHSE) és
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Rafaela Silva (brazil)
2. Nora Gjakova (koszovói)
3. KARAKAS HEDVIG (Honvéd-Kipex)
3. Sabrina Filzmoser (osztrák)
5. Miryam Roper (panamai)
5. Anna Borowska (lengyel)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Lu Tong-jüan (kínai)
KOVÁCS KITTI (BHSE),
KÁRMÁN ANDREA (UTE) és
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

Fotó: MJSZ, Horváth György