Kemény Dénes rendet tudna tenni az úszóedzők között – videó

Kemény Dénes volt a Palikék Világa by Manna, Hová tűnt? adásának legutóbbi vendége.

A legendás vízilabdaedző többek között arról is mesélt, hogyan éli meg, hogy legnagyobb fia követte őt a pályán, és, hogy milyen érzés számára, hogy egy uszodát neveztek el róla. Kemény Dénes az úszósport körüli botrányokra is reagált, sőt azt is elmondta, szerinte hogyan lehetne elérni, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek.

Apja nyomdokaiba lépett Kemény Dénes legnagyobb fia, Kemény Kristóf, aki szintén a vízilabdaedzői pályát választotta. Az édesapa elmondta, nem osztogat kéretlen szakmai tanácsokat gyermekének.

Igyekszem neki nem adni tanácsot, de nem könnyű, mert benne lenne a véremben” – kezdte Kemény Dénes, akinek édesapja is edző volt, de ő sem látta el fiát jó tanácsokkal. „Nekem nem adott az apám, nem azt mondom, hogy szerencsére, de teljesen igaza volt. Azt mondta, hogy ez egy egyszemélyes szakma, dönts el mindent magad, mert hogyha rossz lesz az eredmény, legalább tudod, hogy te rontottad el. Tényleg veszélyes tanácsot adni, mert a legmelegebb az, ha elfogadják, és ha megfogadta és nem jött be, akkor én az életem végéig nem alszom jól, hogy kicsesztem a gyermekekkel, vagy akár édesapámmal. Volt ugyanis olyan időszak, hogy apukám edzősködött még, én pedig már. Elmentünk egymás meccsére, átbeszéltük a szakmát. Kristóf, a legnagyobb fiam a BVSC edzője, neki nagyon ritkán válaszolok szakmai kérdésekre, mert nagyon ritkán teszi fel. Ha felteszi a kérdést, akkor válaszolok, de magamtól nem mondom” – magyarázta Kemény Dénes, aki azt is elárulta, hogy fia gyorsan és határozottan tud döntéseket hozni, ebben hasonlít az edzői stílusuk.

Kemény azt is elárulta, jelenleg mivel foglalkozik.

Ami nagyon izgat, nagyon leköt, és nagyon sok örömet ad, az az, hogy a Testnevelési Egyetemen tanítom a vízilabdát, négy évfolyamnak egyidejűleg… Hiába távoktatásban, nem túl sok tanítási napon, de az ember akkor is készül, figyelemmel kíséri a nebulók hétköznapi edzői munkáját, mert ezek szinte mindegyike aktív edző, miközben jár a szakedzői TF-re, Épp jövő héten fogok államvizsgáztatni…

– magyarázta az egykori sztáredző, aki az úszósport körüli botrányokról is elmondta a véleményét.

Azt, hogy fizikai-lelki terrorokról tudunk olvasni, nekem furcsa, és mi ezt nem ismertünk, nem is nagyon, csak minimálisan jutott el hozzánk néhány hír. De az az özön, amiről most az elmúlt pár hónapban lehet olvasni, az nekem sem tetszik” – kezdte Kemény Dénes. „Valószínűleg szükséges egy olyan etikai oktatás, hogy ha valaki edzővé válik, ebből az aspektusból is rendben legyen. Mondok egy egyszerű példát: sokszor sajnos úgy kezd el edzősködni valaki, hogy abbahagyja a versenysportot, és érdekli az edzőség, de még nem tanulta, nem azt mondom, hogy nem járt a TF szakedzőire, hanem egy féléves, egyéves képzésre se, ahol van mondjuk pszichológia, pedagógiaoktatás. A mostani tapasztalatok alapján minden most kezdő edzőnél bizonyos teszteket íratnék, vagy ha nem felel meg, bizonyos kurzusokra küldeném, hogy a szülők bátran vigyék a gyerekeket sportolni, mert akik ezeket a dolgokat olvassák, lehet, hogy elbizonytalanodnak

– magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző. Kemény Dénes reagált Palik László azon felvetésére is, miszerint erre a feladatra ő lenne a legalkalmasabb.

Szívesen elmondom ezzel kapcsolatban a véleményemet, ha feladatot kapok, meg is csinálom. Lehetséges, hogy azt követően, amit olvastunk, hallottunk, első lépésben nyilván az úszóknál, de aztán akár a vízilabdásoknál, vagy más sportágban, az összes aktívan dolgozó edzőt, az összes egyesület segítségével le kéne tesztelni. Erre vannak nálam szerintem speciálisan jobban képzett szakemberek, Össze kéne ülni, csinálni akár oktatási anyagot, akár vizsga anyagot, akár csak ha mást nem, akkor egy tesztet, hogy felmérjük, hogy vannak-e, vagy ha igen, akkor hány százalékban, akik képzésre szorulnak ebben a témában, hogy többször ez ne lehessen probléma. Remélem, hogy a mostani hírek a most meglévő aktív edzői karnál egy figyelmeztetést jelentek, hogy ha valaki a hátárán volt, hogy hasonló hibákat kövessen el, akkor az ne tegye

– mondta Kemény Dénes, akinek jól esett, hogy uszodát neveztek el róla, de nem dimenzionálja túl ezt a dolgot.

Az előttem lévő feladatokra gondolok. Sokkal jobban energizál, ha az ember előre néz, és nem hátra. A győztes meccset is csak a vacsoráig szabad ünnepelni, attól kezdve a másnapi feladatra kell gondolni” – tette hozzá.

Íme a teljes beszélgetés