Kezdődik a Hungarian Open

Vegyes reményekkel és esélyekkel vágnak neki a magyar játékosok a kedden kezdődő Hungarian Opennek, amelyen 11 férfi és 8 nő képviseli a hazai színeket.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség hétfői beszámolója szerint a 2019-es budapesti World Tour-versenyen a döntőbe jutó Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros érte el a legjobb eredményt a mieink közül. Tudják ők is, ezzel magasra tették a lécet.

„Nagyon nehéz lesz megvédeni a tavaly megszerzett pontjainkat, de mindent megteszünk majd, hogy ez sikerüljön” – mondta Pergel Szandra a hétfői sajtótájékoztatón.

A világ élvonalába tartozó vegyes párosunk másik tagja bizakodva várja a rajtot.

„Jó formában vagyok – így Szudi Ádám. – Az olimpiai selejtező nekünk is jól sikerült, mert bár nem szereztünk kvótát, nagyon szép győzelmeket arattunk, nekem is jól ment a játék. Utána a klubommal bejutottunk az Európa-kupa elődöntőjébe, ami szintén nagyon jó eredmény, és ott is jól játszottam.”

A kínaiak ezúttal kihagyják a magyarországi WT-viadalt, amelyen így talán kicsit könnyebb lesz érvényesülni. Azért csak kicsit, mert itt lesznek viszont a japánok, akik a korábbi években – amikor januárban rendezték a budapesti versenyt – inkább a hazájuk országos bajnokságán indultak.

„Az elvárás az, hogy mindenki a legjobbját hozza. A napi forma és a sorsolás nagyban befolyásolja, hogy milyen eredmények születnek” – beszélt a célokról Aranyosi Péter férfi szövetségi kapitány, aki szerint a negyedik kiemelt Szudi, Pergel páros, valamint az ötödikként rangsorolt Ecseki, Szudi kettős éremesélyesként indul.

A női válogatottunk bravúros gondomari szereplésével kiharcolta az olimpiai szereplés jogát, ez tehát már nem nyomja a legjobbjaink vállát, ami a szövetségi kapitány szerint óriási könnyebbséget jelent.

„A többi ország játékosain látom, hogy egyik versenyről rohannak a másikra, mindenki hajkurássza a világranglistapontokat. Arra persze figyelni kell, nehogy belekényelmesedjünk, de szerintem ez nem fog előfordulni, mert mindenki nyerni akar és minél előrébb lenni a világranglistán” – nyilatkozta Bátorfi Zoltán.

Majoros Bence még nagyon is harcol az olimpiai kvótáért, de igyekszik nem rágörcsölni erre: „Szeretném kihozni magamból a maximumot. Számomra a folyamatos fejlődésem a legfontosabb, hogy ez az itthoni versenyen mire lesz elég, azt majd meglátjuk. Természetesen szeretnék akár több fordulót is sikerrel venni és kiszolgálni a hazai közönséget.”

A férfiaknál Majoros, a nőknél Madarász Dóra kiemelt a mieink közül, a többiek a selejtezőből juthatnak a főtáblára. Persze ez nem mindenkinél reális cél.

„Szakmai szempontból fontos kiemelni, hogy ezen a hazai versenyen az A-válogatott tagjai mellett olyan magyar sportolók is meg tudják magukat méretni a nemzetközi mezőnyben, akiknek külföldön erre kevesebb lehetőségük lenne – mondta Nátrán Roland MOATSZ-elnök. – Hosszú évek munkájával 2013 óta építgetjük a Hungarian Opent, aminek eredményeképp Budapest ma már az egyik legjelentősebb versenyhelyszín. Ezt mutatja egyrészt a mezőny erőssége, hiszen a világ legjobbjai itt vannak a női és a férfi mezőnyben is, valamint mutatja az is, hogy 170 ezer dollár az összdíjazás, ami azt jelzi, hogy a pénzdíjazás tekintetében is a világ legfontosabb versenyeihez közelítünk.”

Kedden és szerdán rendezik a selejtezőket, csütörtöktől pedig már a főtáblás küzdelmek zajlanak a BOK-csarnokban. Minden további fontos információ ide kattintva található meg.