Korpási gyors győzelemmel, Váncza pontozással a nyolc között a vb-n

Korpási Bálint mindössze három és fél perc alatt megnyerte bemutatkozó mérkőzését a budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen bejutott a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjébe, Váncza István pedig újabb pontozásos sikerrel került a 63 kilósok legjobb nyolc versenyzője közé.

A 2016-ban Budapesten világbajnok Korpási első kiemeltként a nyolcaddöntőben kezdett, így viszont a program kezdetétől több mint két órát kellett várnia első meccsére. A 31 éves magyar a selejtezőben cseh riválist legyőző algériai Tarek Aziz Benaisza ellen lépett szőnyegre, akit rögtön az első másodpercekben egy derékra támadás után kidobott a szőnyegről (2-0). A folytatásban Korpási maradt aktívabb, ezért két perc után az afrikait intették (3-0), aki lentről előbb szabálytalanul védekezett, két pontot “ajándékozva” Korpásinak (5-0).

A szünet után aztán gyorsan lezárult a meccs, mivel Korpási az algériai rossz indítása után riválisa mögött termett, összefogta a derekánál és nagy ívben a feje felett eldobta, s technikai tussal nyert (11-0).

Birkózó-vb

A BVSC tapasztalt sportolóját a Ferencváros 19 éves tehetsége, a junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Váncza István követte, aki marokkói selejtezős riválisát biztosan verte, ám a románok idei Európa-bajnoka, Mihai Mihut sokkal nagyobb falatnak ígérkezett a számára.

A fiatal magyar esélytelenként kezdte a meccset, menet közben viszont egészen kivételes versenyzői adottságokat és technikai tudást villantott fel. Az összecsapás tulajdonképpen hat percen át ugyanabban a mederben folyt: Mihut kezdeményezett, akciózni próbált, Váncza viszont szinte minden indítását megkontrázta. Az első menetben ugyan a román gyors kiléptetéssel előnyhöz jutott, később azonban csípődobásairól a magyar bravúrosan lelépett és eldobta a román versenyzőt.

A szünetben 4-1 volt az állás, a folytatásban pedig egy újabb román kiléptetést három Váncza-ellenakció követett, így a vb-újonc ferencvárosi sportoló bravúros, 10-4-es sikert aratott és készülhet a negyeddöntőre.

Később Bácsi Péter (82 kg) is a nyolc közé jutásért lép szőnyegre.

(MTI)

fotó: MTI/Czagány Balázs