Lőrincz Tamás marokkói, Szőke Alex cseh riválissal kezd Tokióban

A női 76, valamint a kötöttfogású 60 és 130 kilósok küzdelmeivel, még magyar szereplők nélkül megkezdődött a tokiói olimpia birkózóversenye, s kialakultak a döntők párosításai.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a hölgyek legmagasabb kategóriájában két korábbi ötkarikás aranyérmes, az orosz Natalja Vorobjeva és a kanadai Erica Wiebe is kikapott az előcsatározások során, végül az amerikai Adeline Gray és a Aline Rotter Focken jutott a hétfői fináléba. 60 kilóban a japán Fumita Kenicsiro és a kubai Luis Alberto Orta Sanchez vívja a végső csatát, nehézsúlyban a négyszeres vb- és kilencszeres Eb-győztes török Riza Kayaalp és a háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok kubai Mijaín López elődöntős rangadóját utóbbi nyerte 2-0-ra, s a grúz Jakobi Kadzsajával birkózik majd negyedik ötkarikás diadaláért.

Vasárnap elkészítették a hétfőn kezdő kategóriák sorsolását, két magyar érintettel. Az olimpiai 2., világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás (kf, 77 kg) a tízszeres Afrika-bajnok marokkói Zijed Ajt Uagrammal kezd, ha nyer, a vb-2. kazah Demeu Zsadrajev és a japán Jabiku Sohej találkozójának győztese következhet.

A világkupa-2., junior Eb-első Szőke Alex (kf, 97 kg) az Eb-5. cseh Artur Omarov ellen rajtol, siker esetén a papírforma szerint a vb- és Eb-győztes orosz favorit, Musza Jevlojev jöhet.

A mérkőzések minden nap közép-európai idő szerint hajnali négykor kezdődnek.

Lőrincz Tamás és Szőke Alex hétfőn kezd Tokióban

Fotó: MBSZ/UWW