Ma 25 éve lett olimpiai bajnok Czene Attila – videó

Az egyes pályán indult, végül történelmet írt Atlantában.

Az évfordulónak köszönhetően úgy érzem, örökké fiatalok vagyunk! – mosolyodott el a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, aki mostanában a Moveplay-program (ingyenes interaktív sportolási lehetőségek szakemberek iránymutatásával) beindításán fáradozott.

Noha Czenében a Darnyi-utódot látta Széchy Tamás a kor ünnepelt úszóedzője, az üstökösként feltűnt Attila, bár 150 méternél még vezetett, a 1992-es barcelonai olimpián bronzéremig jutott. Igaz, akkor még Darnyi uralta a vegyesúszó számokat. Négy év múlva sem a szegedi származású úszó volt a favorit, a finn Jani Sievinen számított Atlanta fő esélyesének. Ráadásul az előfutamok sem sikerültek a legjobban, így a kedvezőtlen egyes pályát kapta a döntőben. Soha felül nem múlt időkkel kezdte a döntőt, mind háton, mind mellen legjobb eredményét érte el, ugyan a záró gyorson a finn zárkózott fel, de Czene 22 századmásodpercet megőrzött előnyéből. Atlantában olimpiai bajnok lett!

Akkor tudatosult bennem, hogy megnyertem, amikor azt láttam, hogy az én időm kezdődik egyedül egyessel, mert csak én úsztam két percen belül. Akkor mondhattam azt: ez nem igaz! -lepődött meg maga is.

Ha örökké fiatalok nem is maradunk annyi biztos: Czene Attila halhatatlan!