Már hetven éves az évszázad mérkőzése

Az egyik legkiemelkedőbb magyar sportsiker éppen hetven évvel ezelőtt történt.

Magyarország labdarúgócsapata 6:3-ra győzte le azt az angol nemzeti válogatottat, amelyik akkor már kilencven éve veretlen volt. Az Aranycsapat sikere máig nem évült el. Nagyban köszönhető ez annak, hogy mindig akadtak, akik emlékezetben tartották még ennyi évtized távlatából is. Ez alkalommal a Fradi Nagy Béla Hagyományőrző Egyesülete és az Aranycsapat Testület közös rendezvényen idézte fel ezt a kiemelkedő sikert. A zöld-fehér hagyományőrzők rendezvénytermében találkoztak, ahol ünnepélyes keretek között osztották meg élményeiket.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke bevezető szavaival indult a beszélgetés. Az évszázad mérkőzéseként utalt az angolok elleni meccsre, ami az Aranycsapat győzelmét hozta. Közben kitért arra is, hogy Sándor Károly, aki mindenki által „Csikar” néven volt ismert, éppen november 26-án ünnepelte volna 90. születésnapját.

Az 1928-ban született labdarúgó 22 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban 27 gólt szerezve. Habár az évszázad mérkőzésén nem játszott, később, 1957-ben az Aranycsapat csapatkapitánya lett.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke Lóránt Gyuláról, az Aranycsapat középhátvédjéről emlékezett meg. Kitért arra, hogy miután Lóránt az itthoni viszontagságai miatt az NSZK-ba szökött, ahol több klubcsapat edzője is lett.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy nem régiben az FC Bayern München meghívásának tettek eleget. Egy önköltséges utazás után a klub elnök-vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen társaságában nézhették meg a Galatasaray elleni mérkőzést. Lóránt Gyula többek között az FC Bayern München-nél is dolgozott edzőként. Emlékének továbbadásáról az érintett német klubok hagyományőrzői méltóképpen gondoskodnak.

fotók: Róth Tamás