Marko Nikolic: nagyon motiváltak vagyunk

Nagyon motiváltak vagyunk, a játékosok pedig maximálisan átérzik, mi a tét a BATE Boriszov ellen – hangsúlyozta Marko Nikolic, a csütörtöki Európa-liga mérkőzésre készülő Vidi FC labdarúgócsapatának szerb vezetőedzője Fehéroroszország fővárosában, Minszkben tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

“A motivációnkat okosan kell használnunk a számunkra jó eredmény érdekében, amelyre mindannyian vágyunk” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: fegyelmezett játékra, taktikailag tökéletes meccsre lesz szükségük, mert a BATE kemény ellenfél, ezt bizonyította az első, budapesti mérkőzésen is. Nikolic Megjegyezte, hogy a két együttes első csoportmeccse óta sok minden történt, hisz azóta a Vidinek két győzelme, hat pontja van és a második, továbbjutó helyen áll. Mint mondta, a PAOK elleni találkozóik azonban már a történelem részei, most csak a csütörtöki meccsre koncentrálnak.

Marko Nikolic szerint ezúttal sem “az UEFA-együtthatók és az elmúlt évek eredményei számítanak”, csak az a lényeg, mi történik a pályán. Képesek “hihetetlen tettekre”, ezt bizonyították többször is a szezonban, ettől függetlenül két lábbal állnak a földön, ugyanis egyáltalán nem lesz könnyű dolguk – tette hozzá.

Az együttes francia védője, Loic Nego úgy vélte, minden mérkőzés egyformán fontos, de “a csütörtöki talán még a megszokottnál is fontosabb lesz”.
“Azért jöttünk ide, hogy jó eredményt érjünk el, a csapat hisz a sikerben és tudjuk, holnap duplán fontos lesz, hogy betartsuk a taktikai utasításokat” – mondta.

Az időjárással kapcsolatban megemlítette, hogy az a futball része, készen állnak a nagy hidegre is.

Az MTI érdeklődésére Kovács István középpályás emlékeztetett: nem úgy indult a csoportkör, ahogy szerették volna, de a BATE elleni első meccset leszámítva úgy teljesítettek, hogy most már a saját kezükben van a sorsuk. Reményét fejezte ki, hogy a lehetőséggel élni tudnak, és megjegyezte: eddig az esélytelenek nyugalmával léptek pályára, ám mostantól rajtuk van az esélyesség terhe. A válogatott középpályás szerint nem vár rájuk könnyű találkozó, főként a körülményeket figyelembe véve, de nem azzal foglalkoznak, hanem harcolnak a sikerért.

Fiola Attila is úgy vélekedett: nagy lehetőség előtt állnak, ennek megfelelően a csapatból mindenki így áll hozzá a meccshez. Mint elmondta, a fehéroroszok elleni első találkozón túlságosan akarták a győzelmet, nem úgy játszottak, nem úgy védekeztek, ahogy kellett volna. Olyan hibákat követtek el, amelyeket sem előtte, sem azóta – fűzte hozzá. A válogatott hátvéd kiemelte, ezúttal kivárásra játszanak, és kontrákból próbálnak majd gólokat szerezni.

Alekszej Baga, a BATE edzője szerint a Vidi nem változott drasztikusan az első összecsapásukhoz képest, ugyanakkor a PAOK elleni két találkozójukon a fehérváriak kiválóan védekeztek és igen veszélyes kontratámadásokat vezettek. Megemlítette, elismerésre méltó teljesítmény, hogy ebben a nehéz csoportban a magyar együttesnek már hat pontja van.

A BATE-Vidi mérkőzés magyar idő szerint 18:55-kor kezdődik. A találkozót a spanyol Carlos del Cerro vezeti.

Ha a Vidi csütörtökön a Boriszov Arénában győzni tud, akkor továbbjut a csoportból. Erre korábban még nem volt példa, magyar csapat sem a labdarúgó Európa-ligában, sem a Bajnokok Ligájában nem jutott még tovább, s nem érte meg a tavaszi, egyenes kieséses szakaszt. A csoport másik találkozóján a Chelsea a PAOK Szalonikit fogadja.

A Vidi FC a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte meg az európai kupaküzdelmeket. Az első fordulóban a luxemburgi bajnok Dudelange együttesét búcsúztatta (1-1, 2-1), majd a bolgár bajnokságot megnyerő Ludogorecet (0-0, 1-0). A harmadik körben a svéd bajnok Malmőt is kiverték a fehérváriak (1-1, 0-0), ám a görög AEK Athénnal szemben alulmaradtak (1-2, 1-1) és kiestek az Európa Liga csoportkörébe. Ott az első fordulóban, hazai pályán kikaptak a BATE-tól (0-2), majd az angol Chelsea otthonában is pont nélkül maradtak (0-1), végül sikerült megszerezni az első győzelmet a görög PAOK Szaloniki otthonában (2-0), hogy aztán a két együttes magyarországi összecsapását is a fehérváriak nyerjék (1-0). Ezzel a Vidi jelenleg hat ponttal a második helyen áll a 12 ponttal már továbbjutó Chelsea mögött.

A BATE a Bajnokok Ligája selejtező második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a finn HJK-t verte ki (0-0, 2-1), majd a harmadik fordulóban az azeri Qarabag-nál is jobbnak bizonyult (1-0, 1-1). A playoffban a holland PSV-vel már nem bírtak (2-3, 0-3), így kerültek át az Európa Liga csoportkörébe. A L jelű négyesben éppen a Vidi otthonában aratott győzelemmel kezdtek (2-0), majd nagy vereséget mért rájuk hazai pályán a PAOK (1-4). A Chelsea ellen idegenben (1-3) és otthon is kikaptak (0-1), így jelenleg három pontjuk van, csakúgy, mint a PAOK-nak.

Az EL-csoportokból az első két helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé. Ott csatlakoznak a mezőnyhöz a Bajnokok Ligájától csoportharmadikként búcsúzó csapatok. (FOTÓ)

(MTI)

fotó: MTI/Illyés Tibor