Masters-vb: „Nem csak szórakozni szeretnénk, győzni is!”

Augusztus 7-étől ismét megtelnek sportolókkal és szurkolókkal a 17. FINA Világbajnokság balatonfüredi és budapesti versenyhelyszínei, hiszen kezdetét veszi a Masters Világbajnokság. Az idei világeseményt kiemeli a sorból, hogy most először minden sportágban az elit VB versenyhelyszínein mérkőzhetnek meg a masters sportolók. A közel 12 000 induló között minden korábbi rekordot megdöntött a szinkronúszásra érkezett nevezések száma, de nem maradnak el a vízilabdázók sem, akik a maximális 120 csapattal képviseltetik magukat a mezőnyben – derült ki a FINA Masters bizottsága és a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító NKft. közös sajtótájékoztatóján.

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint a sajtótájékoztatót Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség Végrehajtó Bizottságának tagja nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a FINA Világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, a Masters világbajnokság pedig – a résztvevő sportolók létszámát tekintve – a FINA legnagyobb sporteseménye. Hozzátette, ez a második alkalom, hogy az elit világbajnoksággal párban rendezi meg a FINA a Masters versenyt, de a Budapesti VB különleges abból a szempontból is, hogy ez az első olyan, ahol a Masters sportolók ugyanazokon a helyszíneken versenghetnek, ahol korábban a világ legjobbjai is tették.

Masters_vb_sajttaj03_20170805_sportmenu

Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője, beszédében úgy fogalmazott, sikeresen zárult az elit világbajnokság, a világesemény azonban még nem ért véget. Augusztus 7-én startol a 17. FINA Masters Világbajnokság, melyre közel 12.000 akkreditált regisztráció érkezett. A versenyzők öt sportágban, úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban és nyíltvízi úszásban mérhetik össze erejüket. Szántó Éva kiemelte, a szervezők hatalmas érdeklődésre számítanak, hiszen például a Kemény Dénes vezette Millennium pólócsapat mérkőzéseire 17 perc alatt elfogytak a jegyek. A Bp2017 Nkft. ügyvezetője hangsúlyozta, a Masters Világbajnokság versenyei ingyenesen látogathatók, de megtekintésük regisztrációhoz kötött. A Masters VB nyitóünnepsége augusztus 7-én 20:30 órakor kezdődik a Margitszigeti Atlétikai Központban. Szántó Éva elárulta, az est folyamán a világ minden tájáról érkező sportolók, és kísérőik, valamint a rendezvényre kilátogatók többek között az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar előadásait is megcsodálhatják majd.

Mel Goldstein, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Masters Bizottság elnökhelyettese, valamint Kurt Mikkola, a FINA Masters Bizottság tiszteletbeli főtitkára mellett a sajtótájékoztatón részt vett Edward Evelly, a FINA Masters Bizottság elnöke is, aki köszöntőjében elmondta: a FINA történetében rekordszámú sportolót regisztrált a szövetség a szinkronúszó versenyekre. Ebben a sportágban összesen 500-an mérik majd össze tudásukat, de hasonlóan magas volt a jelentkezők száma a többi diszciplínában is: műugrásban 300-an, úszásban 7000-en, nyíltvízi úszásban 1500-an indulnak. Vízilabdában 120 csapat kapott nevezési jogot, a csapatok a hétnapos torna során több mint 360 mérkőzést játszanak majd. Edward Evelly beszédében kiemelte, az elkövetkező hetekben várhatóan az eddigi legjobb Masters Világbajnokság lebonyolításának lehetünk tanúi.

A rendezvényen részt vett számos egykori klasszis sportolónk is, köztük Dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, Kiss Julia, a FINA Masters VB szinkronúszás versenyigazgatója és indulója, Perlaki Anikó, az Iron Aquatics masters versenyzője, Stieber Mercédesz, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Kormos János Masters műugró és Rózsa Norbert, Európa, világ- és olimpiai bajnok úszó.

Masters_vb_sajttaj02_20170805_sportmenu

Felszólalásában Gyarmati Andrea arra hívta fel a figyelmet, hogy: „Őrizzük meg ezt az egységet, amikor együtt lehet örülni, együtt lehet tapsolni. Két olyan hét van mögöttünk, amikor minden a szeretetről szólt. Még két ilyen hét jön. Ezekre fogunk emlékezni – én biztosan.” Rózsa Norbert beszédében kiemelte: „Olimpia szintű világbajnokságot rendezett hazánk. Büszkék lehetünk erre a kiemelkedő versenyre.Stieber Mercédesz a felkészülés kapcsán elmondta, hogy a héten már minden nap edzenek a csapattal, amelyben számos további, korábbi kiválóság is játszik. Hozzátette, „Jó szórakozás lesz a Masters Vb, az edzéseken visszatértek a régi reflexek, szóval nem csak szórakozni szeretnénk, győzni is.

Vélemény, hozzászólás?