Nagy Bernadett Eb-bronzérmet szerzett Bukarestben!

Megszületett a magyar csapat első érme a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

A hazai szövetség beszámolója szerint az idei Európa-bajnokság csütörtöki „nőnapján” két 2023-as Eb-ezüstérmes honfitársunk is megkezdte szereplését Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC) és Bognár Erika (57 kg, BHSE) révén. Előbbit magyar származásúként épp tavaly honosította a hazai szövetség (MBSZ), előtte orosz színekben három kontinensviadalt is megnyert. Most Bukarestben szintén szépen menetelt, az U23-as vb-3. ukrán Lilija Malancsukot 0-4-ről fordítva 9-5-re, az Eb-3. francia Tatiana Debient pedig egy szép csípődobással 5-1-re verve bejutott az elődöntőbe. A tavaly áprilisi zágrábi Eb-fináléban, majd a szeptemberi belgrádi vb-n őt legyőző, címvédő svéd Emma Malmgrentől sajnos megint kikapott, méghozzá tussal, ám a bronzérmet megszerezheti, ha pénteken felülmúlja a vigaszágról érkező román vagy török riválisát. Bognár 55 kilóból lépett feljebb az olimpiai kategóriába, 57-be, ám 9-2-re kikapott az ebben a súlyban Eb-2. azeri Zhala Aliyevától és kiesett.

Az esti programban szintén két magyar hölgy szerepelt, mindketten bronzmérkőzésen. Az újonc Szenttamási Rózára (55 kg, Csepel TC-KIMBA) a tapasztalt, 35 éves Eb-győztes, vb-3. lengyel Roksana Zasina várt, aki fizikai fölényét kihasználva 3-0-ra ellépett a szünetig. A fiatal magyar lány nagy szívvel küzdve feljött 3-2-re, majd a hajrában kockázatot vállalva támadott, ennek lett a vége egy kontra, s 7-3-as vereség, no meg az 5. hely élete első felnőtt világversenyén.

A 2022-es budapesti Eb-bronzérme után sérülés és műtétek miatt mintegy másfél évet kihagyó Nagy Bernadett (76 kg, UTE) az alsóbb kategóriából feljövő, Eb-2. és -3. francia Pauline Lecarpentier ellen szeretett volna újra felérni a dobogóra. Ennek érdekében mindent meg is tett, végig uralta a mérkőzést, mögékerülések, kiléptetés, kontra, elhúzott 8-0-ra, a hajrában már csak kozmetikázni tudott az eredményen a rivális (8-3). Nagy újra Európa-bajnoki medált szerzett, szenzációsan tért vissza a földrész elitjébe, ami optimizmusra ad okot az olimpiai kvalifikációs tornák előtt.

Ez volt a magyar válogatott első érme a román fővárosban, de reméljük, nem az utolsó. Pénteken Orsós bronzmérkőzése mellett két honosított szabadfogású birkózónk rajtol az Eb-n: a 65 kilóban világ- és Európa-bajnok, olimpiai 5., most egy súllyal feljebb lépő Muszukajev Iszmail (70 kg, FTC) albánnal kezd, az Eb-2., vb-5. Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC) pedig az olimpiai, világ- és Európa-bajnok legendával, a függetlenként induló orosz Abdulrasid Szadulajevvel.

Szintén csütörtöki történés, hogy a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a hivatalos honlapján bejelentette, az idén is rendez világbajnokságot, méghozzá a nem olimpiai súlycsoportokban – az eseménynek Tirana lesz a házigazdája október 28. és 31. között. Hasonlóra legutóbb 2016-ban Budapesten került sor, s különösen fontos azoknak a sportolóknak, akiknek a kategóriája nem szerepel az ötkarikás programban, hiszen így nekik is rendeznek csúcseseményt 2024-ben. A birkózók összesen 12 súlycsoportban, a női 55, 59, 65 és 72, a kötöttfogású 55, 63, 72 és 82, valamint a szabadfogású 61, 70, 79 és 92 kilóban küzdenek majd Albániában. Az UWW legfőbb döntéshozó testülete, a büró arról is döntött, hogy 2025-ben Zágráb ad otthon a teljes létszámú, 30 súlycsoportot felvonultató vb-nek. A tavalyi Eb-re is a horvát fővárosban került sor.

fotó: UWW