Pekler Zalán: „Gyönyörű lenne Győrben Európa-bajnoki címet ünnepelni, úgyhogy ez a cél”

Zajlik a visszaszámlálás. Pontosan két hét múlva kezdődik Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság, amelynek első három napján a juniorok lőnek, majd a felnőttek következnek.

A hazai szövetség interjút készített a világkupadöntő győztese légpuskában (2023), ifjúsági olimpiai bajnokkal (2018), tokiói olimpiai indulóval (2021), Pekler Zalánnal.

Hogyan sikerült eddig a felkészülése?

A felkészülés nagyon jó úton halad, a múlt héten Mátraházán edzőtáboroztunk. Az év eleje döcögősen indult, de már a hullámvölgyből kezdek kijönni. Hétről hétre kerülök egyre jobb formába, úgyhogy nagyon bízom abban, hogy a Győrben rendezendő Európa-bajnokságon már képes leszek olyan teljesítményre, mint amit tavaly a világkupaversenyeken és az Európa Játékokon nyújtottam. Kairóban, a vk-n már az első pozitív jelek megmutatkoztak. Ott az eredményem légpuskában 629.7 kör volt, ami kezdett arra hasonlítani, amit szeretnék lőni és elvárok magamtól. A sportlövészet dinamikusan fejlődik, az eredmények hónapról hónapra egyre magasabbak. A 630 kör korábban biztosan döntőt ért. Sajnos, vannak olyan versenyek, amiken ezzel az eredménnyel már nem lehet bejutni a nyolcas fináléba. Mára a 10.5 kör csak a beugró lövés és inkább az afölöttieket kell halmozni.

Mit jelent önnek, hogy Magyarországon lesz ez az Eb? Milyen emlékei, élményei vannak a korábbi győri kontinensviadalokról?

Az mindenképpen nagy előny, hogy nem kell sokat utazni és hazai közönség előtt mindig teljesen más versenyezni. Vannak szép emlékeim Győrből, hiszen 2016-ban az első korosztályos Európa-bajnoki címemet ebben a városban tudtam megszerezni, amikor a juniorok között aranyérmesek lettünk csapatban Péni Istvánnal és Vas Péterrel. A győri pályát ismerem, az Audi Arénát és a Magvassy Mihály Sportcsarnokot szeretem.

(Fotó: MOB)

Milyen célokat fogalmazott meg az Európa-bajnokságra?

Szeretném magamból a maximumot kihozni, úgy kiállni a lőállásból, hogy nincs bennem hiányérzet. Azt viszont nem tagadom, nagy könnyebbség úgy lőni, hogy az ötkarikás indulás jogát már tavaly kivívtam a lengyelországi Európa Játékokon. Az olimpia mellett mindig egy hazai rendezésű világversenyen nyert érem a legbecsesebb egy sportolónak. Gyönyörű lenne Győrben Európa-bajnoki címet ünnepelni, úgyhogy ez a cél.

2024-ben az év fő versenye a párizsi olimpia lesz. Sportlövészetben lehet többször is csúcsformába kerülni egy évben?

Azon dolgozunk. Próbáljuk úgy időzíteni a formát, hogy hónapokig fennmaradjon. Nyilván az lenne a legjobb, ha az ötkarikás játékok előtt egy-két hónappal már kiváló formába kerülnék, és úgy tudnék utazni Párizsba, hogy viszem magammal a lendületet. Nagyon sokat tanultam életem első olimpiájából, a tokióiból. Akkor még kicsit agyonnyomott az ötkarika súlya, de azóta nagyon sokat fejlődtem mentálisan és jobban tudom kezelni az ilyen téthelyzeteket. De egyelőre még Győr van a fókuszban, és ott is szeretnék maradandót alkotni.

Major Veronika: „Mi más is lehetne a célom, minthogy ott legyek a nyári olimpiai játékokon”

Péni István: „A cél az ötkarikás kvóta megszerzése.”

 

Címlapfotó: hunshooting.hu