Nagy siker: Nagy Bernadett szerezte a magyar birkózósport harmadik párizsi kvótáját!

Pénteken, mint ismert, a magyar kötöttfogású birkózóknak nem sikerült kvótát szerezniük a bakui kontinentális olimpiai kvalifikációs versenyen, noha ketten – Váncza István és Lévai Zoltán – is közel voltak hozzá. Szombaton már a hölgyek próbálkoztak meg a párizsi repülőjegyek „lefoglalásával”, vagyis az itteni döntőbe jutással.

A magyar szövetség beszámolója szerint a szőnyegre lépő öt honfitársnőnk közül a legmesszebb a kétszeres Eb-bronzérmes Nagy Bernadett (76 kg, UTE) jutott. Mint ismert, az újpesti kiválóság másfél évet kihagyott térdsérülés és műtétek miatt, a februári bukaresti kontinensviadalon aztán 2022, Budapest után újra dobogóra állva jelezte, jó formában tért vissza. Az azeri fővárosban hasonló „hangnemben” folytatta, hiszen a hozzá hasonlóan kétszeres Eb-3. olasz Enrica Rinaldit technikai tussal (10-0), a junior Eb-győztes, semlegesként induló fehérorosz Anasztaszija Zimjankovát pedig 3-0-ra verve jutott el a kvótáért zajló elődöntőig. Itt azzal az Eb-2. és -3. francia Pauline Lecarpentier-vel találkozott, akit a legutóbbi Európa-bajnoki bronzmérkőzésen már felülmúlt. Ezúttal is a magyar hölgy bizonyult jobbnak, 2–0-ra nyert, és ezzel megszerezte a magyar birkózósport harmadik párizsi kvótáját. 

Galéria:

(fotó: UWW)

A többiek közül az Eb-2. Bognár Erika (57 kg, BHSE) és az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) tudott egy-egy összecsapást nyerni, aztán viszont jött a vereség. Az Eb-1. és -2. Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), valamint az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikő (62 kg, Csepel TC-KIMBA) egyből kikapott, ami különösen előbbi esetében kellemetlen meglepetés.

Vasárnap következnek a szabadfogásúak. A sorsolás alapján a mieink közül Kuramagomedov Muradra (74 kg, Tatabánya) San Marinó-i vagy grúz, Püspöki Patrikra (86 kg, Baja) spanyol, az Eb-dobogó minden fokán állt Bajcajev Vlagyiszlavra (97 kg, Csepel TC) francia vagy fehérorosz, az Eb-2. és -3. Ligeti Dánielre (125 kg, Haladás) pedig lengyel vagy moldovai vár elsőre.

Fotók: UWW