Nehezen nyertek a nők az amerikaiak ellen

A magyar női válogatott a vártnál jóval nehezebben, 3-2-re győzte le az amerikaiakat a svédországi Halmstadban zajló asztalitenisz csapat-világbajnokság keddi játéknapján, s este, az ukránok ellen a továbbjutásért küzdhet.

Bátorfi Zoltán élvonalban szereplő női gárdája ezúttal legerősebb összeállításában lépett asztalhoz, míg a túloldalon három ázsiai származású játékos állt.

Az első meccsen a világranglistán 90. Madarász Dóra kétszettes hátrányból fordított Lily Zhang (56.) ellen, majd Póta Georgina (33.) meglepetésre három sima játszmában kikapott Yue Wutól (122.). Miután a harmadik találkozón Pergel Szandra (69.) is alulmaradt nagy küzdelemben a nemzetközi szövetség rangsorában mindössze 481. Amy Wanggal szemben, már a végső győzelem is kezdett távolodni.

Ezután azonban összekapták magukat a magyarok, előbb Póta három szettben felülmúlta Zhangot, majd Madarász – második sikerét begyűjtve – négy játszmában Wut, így végül összejött a győzelem.

A magyar csapat 19 órától az ukránokkal játszik ki-ki mérkőzésen, amelyik válogatott győz, az folytathatja a legjobb 12 között. A csoportot vezető japánok és második osztrákok továbbjutása már biztos.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

nők, bajnoki divízió, B csoport:

4. forduló:
Magyarország-Egyesült Államok 3-2
Madarász Dóra-Lily Zhang 3-2 (-2, -4, 9, 6, 9)
Póta Georgina-Yue Wu 0-3 (-7, -2, -8)
Pergel Szandra-Amy Wang 2-3 (8, -9, 7, -8, -12)
Póta-Zhang 3-0 (10, 5, 7)
Madarász-Wu 3-1 (7, -5, 9, 9)

A csoport további eredményei:
Japán-Ausztria 3-0
Ukrajna-Egyiptom 3-0

Az állás:
1. Japán 8 pont
2. Ausztria 7
3. Ukrajna 6 (6-6)
4. Magyarország 6 (7-8)
5. Egyesült Államok 5
6. Egyiptom 4

A győzelemért 2, a vereségért 1 pont jár.

később:
nők, 5. forduló:
Magyarország-Ukrajna 19.00

férfiak, másodosztály, G csoport, 3. forduló:
Magyarország-Paraguay 16.00

Mindkét osztályban azonos a lebonyolítás: a körmérkőzés után a négy darab hatos csoport első három helyezettje jut tovább a felső ágra, a csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe, a másodikok és a harmadikok pedig az első fordulóba. A csoportok negyedik, ötödik és hatodik helyezettjei a 13-24., illetve a 37-48. helyért játszanak a folytatásban. A második vonal első két helyezettje – a vb 25. és 26. helyezettje – a következő csapat-vb-n az első osztályban szerepelhet.

A nyolcad- és a negyeddöntőket szerdán és csütörtökön rendezik, pénteken következnek az elődöntők, a női fináléra szombaton, a férfira vasárnap kerül sor.

(MTI)