5. helyen zárt a HUMDA Lab az Abu Dhabi Autonomous Racing League önvezető autóversenyen

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó kutatóintézet, a HUMDA Lab csapata fantasztikus eredménnyel, 5. helyen zárt az április 27-i Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) önvezető formulaautós versenyen, amelyen világszinten is elismert egyetemek és kutatóközpontok csapatai indultak. Az izgalmas viadalt a müncheni műszaki egyetem csapata, a TUM Motorsport Team nyerte.

Az Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL) viadalon olyan önvezető formulaautók csaptak össze, amelyek képesek érzékelni a környezetüket és emberi közreműködés nélkül versenyeznek a pályán. Az A2RL a mesterséges intelligencia (AI), az autonómia és az extrém sportok integrálásával a jövő mobilitásának határait feszegeti. Az esemény a jövőben a világ egyik legnagyobb autonóm versenysorozata lehet – számolt be a HUMDA.

A HUMDA Lab csapata március elején érkezett meg Abu Dhabiba, hogy elkezdhesse a felkészülést az A2RL versenyre, amely nyolc hétig tartott. Minden nap kora reggeltől késő estig voltak pályán és folyamatosan dolgoztak az autón, valamint a szoftveren egészen az április 27-i versenyig. A HUMDA Lab számára kijelölt és kiemelt feladat az önvezető algoritmusok kutatása, az A2RL-ben való részvétel pedig kiváló lehetőséget jelentett a lehető legtöbb adat, tapasztalat begyűjtésére és a rutin megszerzésére.

– Fantasztikus dolog történt a hétvégén az Egyesült Arab Emírségek legendás Abu Dhabi Yas Marina Circuit F1-versenypályáján. Büszkék vagyunk rá, hogy az Abu Dhabi Autonomous Racing League önvezető autóversenyen nyolc istálló közül az 5. helyen zárt a csapatunk, az újoncok között pedig a legjobbak lettünk! A világ olyan elitklubjába kerülhettünk be, amelyben a legrangosabb kutatóegyetemek és kutatóintézetek mérkőztek meg egymással

– emelte ki Bári Gergely, a HUMDA Lab technológiai igazgatója.

A nemzetközi egyetemek és kutatóintézetek elit csapatai a 2,25 millió dolláros összdíjazásért versenyezhettek. A résztvevők listája:

  • Fly Eagle – Beijing Technologiai Intézet;
  • Khalifa Egyetem (Kína és Egyesült Arab Emírségek);
  • Code19 Racing (Egyesült Államok);
  • Constructor Egytem (Németország);
  • Széchenyi Egyetemi Csoport – HUMDA Lab (Magyarország);
  • Kinetiz – Nanyang Technológiai Egytem (Szingapúr);
  • Polimove Autonomous Racing – Politecnico di Milano (Olaszország);
  • a nyertes TUM Motorsport Team – Müncheni Műszaki Egyetem (Németország);
  • Modenai és Reggio Emíliai Egyetem – Unimore (Olaszország).

fotó: HUMDA