Női-férfi vegyes számokat rendeznek a kajak-kenu vb-n

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) idén szervezi meg az első nem olimpiai számok világbajnokságát, amelyen nők és férfiak már egymás ellen is versenyezhetnek. Az esemény célja, hogy az olimpiáról lemaradó sportolók számára ne június elején érjen véget a szezon. A kezdeményezés újszerű, ezért a helyszínnel egyáltalán nem kockáztatott az ICF, így a Maty-éri pályán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) idén júliusban ismét felnőtt gyorsasági vb-t rendezhet.

Már egy hónappal ezelőtt megírta a hazai szövetség honlapja, hogy azoknak a gyorsasági kajak-kenus versenyzőknek, akik nem kerülnek be a Tokió-keretbe, június közepén egy új szezon kezdődik. A magyarok például éppen az idei szegedi ICF gyorsasági világbajnokság helyszínén megrendezett válogatóversenyen dönthetik majd el (június 16-18., Szeged), hogy ki kerülhet be a vb-re készülő válogatottba.

Magán a világbajnokságon, július 10-12. között a Maty-éren minden olyan számot megrendeznek, amiket más síkvízi vb-ken is, kivéve az olimpiai versenyszámokat. Ez azt jelenti, hogy lesz verseny a rendkívül népszerű és látványos 5000 méteres távon, és lesznek meglepetések is.

Nagyon izgalmasak lehetnek versenyzői, és nézői szempontból is a mix-versenyszámok – mondja Vaskuti Máté, a világbajnokság versenyigazgatója. – Kajakban és kenuban négyesben és párosban 500-, illetve 200 méteren indulnak a koedukált egységek. Azt gondolom, az ICF részéről megvan a törekvés arra, hogy később ezek az olimpiai programba is bekerüljenek, úgyhogy a vb fontos főpróba lesz.

A tavalyi szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság az ICF spanyol elnöke, Jose Perurena Lopez szerint olyan verseny volt, amelynél ebben a sportágban nem lehet jobbat rendezni. A nézők és a versenyzők idén is élvezhetik a Maty-éren a 2019-ben felújított és kibővített pálya kényelmét.

Eddig minden szegedi verseny kiemelkedő színvonalon zajlott le, ez idén is így lesz. Ráadásul ezúttal a televíziós közvetítés kamerái ismét a nézői oldalra költöznek, így az osztószigetet teljesen át tudjuk adni a csapatok számára. További előny, hogy a tavalyi bővítések után az idei versenyre parkolási szempontból a pályához közelebb tudjuk majd engedni a nézőket, és a résztvevőket is. Szeged belvárosából a szokásoknak megfelelően indítunk szurkolói buszjáratokat, valamint a sportolóknak shuttle-buszokat is” – tette hozzá Vaskuti Máté.

A nevezések néhány héttel a világbajnokság előtt zárulnak, így a résztvevő országok, illetve versenyzők számát egyelőre csak saccolni lehet. A szervezők tavaly 100 országot és több mint 1000 sportolót fogadtak a Maty-éren, a nagyságrendek ettől valószínűleg nem térnek majd el jelentősen.

Szurkolói szempontból a legfontosabb, hogy Szeged városa a nyár derekán ismét világbajnoki lázban ég majd. Jegyeket a versenyre március végétől lehet rendelni, fizetni csak a döntős napokon, szombaton és vasárnap kell. Egy belépő a főlelátóra, ahonnan testközelből követhető a futamok utolsó 100 métere, 3500-4000 forint között lesz megvásárolható.

A döntőket a tervek szerint az M4 Sport csatorna közvetíti majd élőben.