Ők négyen játszhatnak az olimpiáért

A szövetségi kapitányok kijelölték az európai egyéni olimpiai selejtezőn részt vevő játékosokat, eszerint a május 15-19. között Szarajevóban megrendezésre kerülő versenyen magyar részről Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Madarász Dóra és Póta Georgina indul.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál 46, a nőknél 44 játékos szerepel a nevezési listán, minden olyan ország nevezhetett 2 férfi és 2 női játékost, amely még nem kvalifikált a párizsi olimpiára, tehát a férfiaknál nem nevezhetett Horvátország, Dánia, Franciaország, Németország, Portugália, Szlovénia és Svédország, a nőknél nem nevezhetett Franciaország, Németország, Lengyelország, Románia és Svédország.

Az Európának járó 6-6 kvótából 5-5 talál gazdára a selejtező versenyen, a 6. kvótát a június 11-i világranglistán legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált 1-1 játékos kapja (tehát 1 héttel a világranglistás kvóták lezárása előtt). A selejtezőn való indulás nem feltétele a ranglistás kvótának.

A LEBONYOLÍTÁS

A szarajevói selejtezőn három szakaszban találnak gazdára a kvóták, a mérkőzések négy nyert játszmáig tartanak, a kiemelés a május 14-i világranglista alapján történik.

1. szakasz (május 15-16.)
A nőknél 8 db 4 fős, 4 db 3 fős csoportban körmérkőzések lesznek, ahonnan az 1-2. helyezettek jutnak tovább (24 játékos), a kiesett játékosok befejezik a versenyt.
A férfiaknál 10 db 4 fős, 2 db 3 fős csoportban körmérkőzések lesznek, ahonnan az 1-2. helyezettek jutnak tovább (24 játékos), a kiesett játékosok befejezik a versenyt.

2. szakasz (május 17. és május 18. délelőtt)
Egyenes kieséses 32-es tábla, a két döntős kvótát szerez.

3. szakasz (május 18. és május 19.)
Egyenes kieséses 32-es tábla, mindenki indulhat, aki a 2. szakaszban nem szerzett kvótát. A két döntős és a 3. helyezett kvótát szerez.

 

fotó: MTI / Czeglédi Zsolt