Pásztor Flóra ezüst-, Szilágyi Áron bronzérmet szerzett az Európa Játékokon!

Két érmet szereztek a magyar vívók a lengyelországi Krakkóban zajló Európa Játékokon. Női tőrben Pásztor Flóra ezüst-, férfi kardban Szilágyi Áron bronzérmet szerzett.

A csoportküzdelmek során öt asszót nyert meg és egyet veszített el, így a hiányos 64-es táblán a második fordulóban lépett először pástra. A kieséses szakaszban svéd, osztrák és lengyel ellenfél legyőzésével jutott az elődöntőig, ami már biztos érmet jelentett a számára. A fináléért az izraeli Gili Kuritzkyval vívott, és az asszót végig kontrollálva simán múlta felül ellenfelét – számolt be vasárnap az MTI.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A döntőben a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk állt vele szemben, aki a 16 között Kondricz Katát búcsúztatta. A hazai vívó fokozatosan elhúzott, 14-7-re is vezetett, innen a magyar tőröző 14-11-ig tudott felzárkózni, a következő tust pedig Walczyk-Klimaszyk adta.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A női tőr mezőnyben sok volt a hiányzó, a szakág meghatározó nemzeteinek – olasz, francia, német – egy kivétellel nem indultak a versenyzői egyéniben, Pásztor Flóra pedig egész nap magabiztosan vívva élt a lehetőséggel, a magyar küldöttség 13. érmét, a negyedik ezüstöt szerezte az Európa Játékokon.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Úgy jöttem ide, hogy szeretném a legtöbbet kihozni magamból. Nekünk a csapatversenyünk a fontos, mert az Európa-bajnokság is, de nyilván nagyon örülök, hogy egyéniben így helyt tudtam állni

– nyilatkozott Pásztor a finálé után, melyben szerinte ellenfele „többet tett hozzá lábbal”, jobban bírta fizikálisan.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ismertem a lengyel lányt, nagyon sokat vívunk együtt, mindig ki-ki meccset, közel vagyunk egymáshoz, és általában egyébként én nyerek

– indokolta, hogy miért érez kis csalódottságot a döntő után. Ugyanakkor a világ egyik legjobbjának nevezte ellenfelét, szerinte „brutálisan kemény” fizikálisan és technikailag is, csak „fekszik a vívása”, ezért tud vele partiban lenni.

Vívásban az egyéni számokban múlt héten, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, azok Eb-küzdelmek is lesznek.

Szilágyi Áron bronzérmes

Szilágyi Áron bronzérmet nyert férfi kardban vasárnap a krakkói központú Európa Játékok vívóversenyeinek első napján – számolt be az MTI.

A csoportkört hat győzelemmel teljesítette a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok magyar vívó, majd spanyol, román és német ellenfélen keresztül jutott el az elődöntőig úgy, hogy a 16 között Iulian Teodosiu ellen 1-7-ről fordított.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A fináléért Sandro Bazadzével találkozott, azaz a világranglista georgiai éllovasa és magyar második helyezettje „feszült egymásnak”. Bazadze egy hete védte meg Eb-címét, Szilágyi pedig az aktuális olimpiai és világbajnok, így a két jelenlegi legjobb mérkőzött az első elődöntőben. A tavalyi, kairói vb ugyanezen szakaszában Szilágyi 15-11-re nyert és a márciusi, budapesti világkupa döntőjében is legyőzte a georgiai vívót, mégpedig 15-14-re. Ezúttal Bazadze bizonyult jobbnak két tus különbséggel.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Az elején felváltva estek a találatok, aztán 3-3 után Bazadze két egylámpás tust adott, kétszer videóval „szerzett” magának pontot, de közben Szilágyi is eredményes volt és két parádriposzttal is meglepte ellenfelét, így 8-7-es magyar vezetésnél következett az egyperces szünet. A folytatásban is szorosan alakult az asszó, látszott, hogy nagyon jól ismeri egymást a két vívó. Szilágyi 13-10-re mégis meglépett, a gyakran értetlenkedő Bazadze azonban nem adta fel, egyenlített, majd az utolsó két tust is ő adta.

Pár perccel az asszó után Szilágyi Áron a vegyes zónában megemlítette, hogy a vége felé változtatnia kellett volna az addigi akcióin, „legalább 13-13-nál”. Ugyanakkor azzal elégedett volt, hogy jó mérkőzéseket vívott, jött ki győztesen nehéz helyzetből és éremmel térhet haza.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt fontos az egyéni verseny az olimpiai kvalifikációba beleszámító csapatküzdelem előtt, úgy reagált, hogy relatív, mi fontos.

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Én úgy kezdtem ezt a versenyt, hogy teljes erőmmel odafigyelek és azon leszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el

– emelte ki.

Vívásban az egyéni számokban múlt héten, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, és azok Eb-küzdelmek is lesznek.

Eredmények:

Női tőr:

a 64 között:
Lupkovics Dóra-Andrea Bimova (cseh) 15-7

a 32 között:
Pásztor Flóra-Ester Schreiber (svéd) 15-11
Kondricz Kata-Aleksandra Jeglinska (lengyel) 15-13
Kreiss Fanni-Ariadna Castro (spanyol) 15-12
Kate Beardmore (brit)-Lupkovics 15-9

a 16 között:
Pásztor-Olivia Wohlgemuth (osztrák) 15-4
Julia Walczyk-Klimaszyk (lengyel)-Kondricz 15-7
Hanna Lyczbinska (lengyel)-Kreiss 7-6

negyeddöntő:
Pásztor-Lyczbinska 15-13

elődöntő:
Walczyk-Klimaszyk – Malina Calugareanu (román) 14-13
Pásztor-Gili Kuritzky (izraeli) 15-7

döntő:
Walczyk-Klimaszyk – Pásztor 15-11

A végeredmény:
1. Julia Walczyk-Klimaszyk
2. Pásztor Flóra
3. Malina Calugareanu és Gili Kuritzky
… 10. Kreiss Fanni
… 14. Kondricz Kata
… 29. Lupkovics Dóra

férfi kard:

a 64 között:
Decsi Tamás-Jonathan Webb (brit) – sérülés miatt visszalépett

a 32 között:
Szilágyi Áron-Inaki Bravo (spanyol) 15-2
Szatmári András-Olekszij Sztacenko (ukrán) 15-10
Enver Yildirim (török)-Decsi 15-11
Razvan Ursachi (román)-Gémesi Csanád 15-13

a 16 között:
Szilágyi-Iulian Teodosiu (román) 15-11
Sandro Bazadze (georgiai)-Szatmári 15-9

negyeddöntő:
Szilágyi-Lorenz Kempf (német) 15-8

elődöntő:
Bazadze-Szilágyi 15-13
Krzysztof Kaczkowski (lengyel)-William Deary (brit) 15-14

döntő:
Bazadze-Kaczkowski 15-13

A végeredmény:
1. Sandro Bazadze
2. Krzysztof Kaczkowski
3. Szilágyi Áron és William Deary
… 16. Szatmári András
… 19. Gémesi Csanád
… 23. Decsi Tamás

fotók: MTI / Czeglédi Zsolt