Sima győzelem Uruguay ellen, középdöntős a magyar csapat

A magyar férfi kézilabda-válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A csoportból.

A magyar csapat keretéből ezúttal Balogh Zsoltot, Mikler Rolandot, Nagy Bencét és Topic Petart nem nevezték a találkozóra. A küldöttség minden tagjának negatív lett a legutóbbi koronavírustesztje is – számolt be vasárnap este az MTI.

Székely Márton védéseire alapozva jól kezdte a meccset a magyar együttes, amely könnyed játékkal folyamatosan növelte előnyét. A 15. perc után több lövést is elrontottak a magyarok, illetve technikai hibák is voltak, és ezt az ellenfél úgy használta ki, hogy három góllal csökkentette a különbséget. A szakmai stáb cserékkel frissítette a csapatot, amely a kisebb hullámvölgy ellenére magabiztosan, 16-8-ra vezetett a szünetben.

Székely az első félidőben húsz lövésből tizenkettőt kivédett, majd a szünet után Borbély Ádám érkezett a helyére.

Eleinte a második felvonásban is többet hibáztak a vártnál a magyarok, ennek ellenére gyors játékkal magabiztosan növelték előnyüket. A különbség meghaladta a húsz gólt is, és mivel a végeredmény 44-18 lett, a magyar együttes megdöntötte saját világbajnoki gólcsúcsát. A rekordot eddig az ausztrálok elleni 2013-as mérkőzés (43-13) jelentette.

A magyar mezőnyjátékosok közül csak Sipos Adrián nem szerzett gólt. Borbély Ádám 22 lövésből 13-at hárított a második félidőben.

A magyarok pénteken a Zöld-foki Köztársaság 34-27-es legyőzésével kezdték a tornát, kedden 20.30 órától pedig Németország ellen zárják a csoportkört. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

A találkozót követően Gulyás István szövetségi kapitány,  Máthé Dominik, Székely Márton és Bodó Richárd értékelte a mérkőzést – olvasható a szövetség honlapján.

Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya:

– Nehéz ilyen együttesek ellen megfelelő hőfokon kézilabdázni, így arra hívtuk fel a fiúk figyelmét, hogy türelmesen játsszanak, főleg védekezésben, illetve a keresztmozgásokat is szerettük volna erőltetni, mivel ezzel össze tudtuk zavarni az ellenfelünk és a gyakorlásnak is megfelelő volt. Szintén kértük, hogy sokat fussanak, hogy diktáljunk jó tempót. Úgy gondolom, tudtunk előre lépni, voltak jó periódusaink, ezekből kell tovább építkeznünk.

Máthé Dominik, a magyar válogatott legeredményesebb játékosa:

– Nagyon rossz volt, hogy az első mérkőzésen nem léphettem pályára, így a mai találkozóba 100 százalékkal szerettem volna beszállni. Nehéz volt felpörögni a mai találkozón, de a szünetben megbeszéltük, amit kellett és ennek meg is lett az eredménye. Már a németek ellen készülünk, bár hiányos a keretük, de így is erősek, kemény meccsre számítunk.

Székely Márton, a magyar válogatott kapusa:

– Bár mi kapusok megkaptuk a felkészüléshez szükséges videókat, de nagyon nehéz egy ilyen ellenfélből felkészülni. Ettől függetlenül nagyon örülük, hogy mindketten jó teljesítménnyel tudtuk segíteni a csapatot. A németek elleni találkozóra is készülünk már, egy biztos, hogy nem fogunk számolni, 100 százalékkal fogunk belemenni abba a mérkőzésbe, parázs csatára készülünk.

A válogatotthoz gyermeke születése miatt később csatlakozó Bodó Richárd:

– A tegnapi nap nagyon hosszú volt, sokat kellett várakoznom, utaznom, a szállodába is eléggé későn érkeztem meg, igyekeztem kipihenni magam, de holnapra már biztos, hogy frissebb leszek. Szerettem volna a lehető legjobban teljesíteni már ma is és segíteni a csapatot, de a németek elleni találkozóra már gőzerővel készülünk, ott teljes erőbedobással szeretnék a csapat rendelkezésére állni.

Férfi világbajnokság, A-csoport, 2. forduló
Magyarország – Uruguay 44-18 (16-8)
Gíza, játékvezetők: Kolahdouzan, Mousavian Nazhad (irániak).

Magyarország: Borbély, Székely (kapusok), Sipos, Bóka 4, Győri 5 (1), Rosta 4, Sunajko 2, Máthé 8 (1), Bánhidi 3, Szita 1, Ancsin 4, Bodó 4, Hornyák 1, Lékai 4, Hanusz 1.
Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Uruguay: Viera 1, Gonzalez (kapusok), Chaparro 1, Liston, Fabra 1 (1), Cancio 1, Mendez, Morandeira 4, Botejara 2, Rubbo 1, Vecino, Velazco 2, Echeverry, Goyoaga 1, Rostagno 1, de Agrela Milgron 3
Szövetségi kapitány: Jorge Luis Botejara.

Kiállítások: 6, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 2/3, ill. 1/1.

A csoport másik mérkőzésén:
Németország – Zöld-foki Köztársaság 10-0 – játék nélkül

Az állás:
1. Németország 4 pont (53-14)
2. MAGYARORSZÁG 4 (78-45)
3. Zöld-foki Köztársaság 0 (27-44)
4. Uruguay 0 (32-87)

pénteken játszották (1. forduló):
Németország-Uruguay 43-14 (14-4)
Magyarország – Zöld-foki Köztársaság 34-27 (19-14)

kedden játsszák (3. forduló):
Uruguay – Zöld-foki Köztársaság 18.00
Magyarország-Németország 20.30

Középdöntő:
A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők (I. csoport – Új főváros: A-B csoportok továbbjutói,
II. csoport – Kairó: C-D csoportok továbbjutói,
III. csoport – Gíza: E-F csoportok továbbjutói,
IV. csoport – Kairó: G-H csoportok továbbjutói).
A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.

Elnöki Kupa (Új főváros, Gíza): január 21-27.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

 

fotók: IHF