Szenzációs teljesítménnyel megvédte világbajnoki címét a női kardcsapat!

Újabb parádés siker a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A milánói világbajnokság utolsó versenynapján minden úgy indult, mint egy évvel ezelőtt, Kairóban. Egyetlen apró különbséggel. Akkor azt mondtuk, hatalmas meglepetést szerzett aranyérmével a vb zárásaként a magyar női kardcsapat. És azért egy címvédővel kapcsolatosan hatalmas meglepetésként már nem lehet tekinteni az esetleges sikerre – számolt be a Magyar Vívó Szövetség.

Vagy mégis? A szezon Világkupa-versenyein a tavalyi vb óta egyszer jutott négy közé a válogatott, akkor is negyedik lett. A nemrégiben lezajlott krakkói Eb-bronzot pedig kifejezetten szép eredményként könyveltük el. Aztán a világbajnokság egyéni versenyén Pusztai Liza szerepelt a legjobban, avagy a legkevésbé rosszul. Ő a 32-ig jutott. Ezen előzmények után lépett pástra a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású válogatott a vb zárónapján. Az előző napi nyolcaddöntő egy döcögős, lengyelek elleni 45:39-cel zárult. A negyeddöntőben pedig az egyéniben ezüstöt és bronzot nyerő, Gudurával és Georgiaduval felálló görögök következtek. Akkor ki is számított a fentiek után esélyesnek…?

De tök mindegy, ki volt a favorit, a lányok ugyanis esélyt sem adtak az ellenfélnek. Szűcs Luca fantasztikusan vívott, a csereként beszálló Márton Anna fontos pillanatban győzte le az egyik görög sztárt, Liza pedig befejezte a meccset egy laza 45:36-tal. Az elődöntőben aztán a világranglista második helyén álló Korea következett. Akkor, ugye, megint jogos a kérdés, ki is volt az esélyes ezen a meccsen…? Ám megint csak nem ez számított, hanem, ami történt… Nevezetesen az, hogy szinte végig vezetve, rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtva, 45:39-re nyertünk. Ezúttal Liza húzta a csapatot, de bátran elmondható, személyek kiemelése nélkül, hogy mindenki messze felülmúlta azt, amit három nappal korábban, az egyéni versenyen láttunk.

A döntőben a tavalyi ellenfél, Franciaország következett. Azzal a különbséggel, hogy legjobbjuk, az akkor sérült Apithy-Brunet ott volt a csapatban… Igaz, nálunk pedig Márton Panka tért vissza, aki a tartalék szerepét töltötte be, és a fináléig, a “ha baj van, jövök”-elv tökéletesen érvényesült. Gárdos Gábor válogatott edző csapata aztán bebizonyította, hogy egy arany lehet meglepő, ám a címvédés már nem! Fantasztikus meccset láthattunk a vb slusszpoénjaként, 18:25-re vezetett az ellenfél a mérkőzés közepén. Ám akkor következett a fent említett, “ha baj van, jövök”-történet. Panka beszállt, és valami olyan fantasztikusat nyújtott, ami tényleg nem volt benne egy átlagos forgatókönyvben… Két asszóban plusz tízes mérleget hozott, és az utolsó meccsre már 40:34-nél kötött be Liza, aki úgy fejezte be ezt a meccset is, mintha nem egy 22 éves kishölgy lenne, hanem egy vérbeli, rutinos profi. Esélyt sem adott a világranglista második helyén álló Balzernek, és 45:38-nál kezdhetett ünnepelni a magyar csapat a mesterekkel, Gárdos Gáborral, Bódy Bernjáminnal (és az otthonról szurkoló Bódy Istvánnal), Dávid Lászlóval és Ravasz Etelével közösen.

A címvédő magyar válogatott az ünneplés után így fogalmazta meg villámnyilatkozatait.

Gárdos Gábor válogatott edző:

“Az a csapat, amelynek a kispadján ülhet csereként Márton Anna, az a világ legjobb csapata. Mindenki megtette azt, ami a dolga volt ezen a napon, méghozzá a lehető legmagasabb szinten. Nehéz most még a szavakat találni arra, ami történt ma, hihetetlen érzelmi hullámvasutat hozott számomra ez a világbajnokság.”

Battai Sugár:

“Lehet, úgy tűnik, hogy nem izgulok egy ilyen meccsen, pedig nagyon… Csak próbálom a pástra nem felvinni az érzelmeimet. Egészen elképesztő, hogy ismét világbajnokok lettünk, próbálom elhinni, majd csak sikerül…”

Márton Anna:

“Tettem a dolgom, amikor kellett, akkor segítettem. Na jó, azért ennél jobban sikerült ez a világbajnoki döntő… Boldog vagyok, világbajnok lettem, és nagyon örülök, hogy bebizonyítottam: itt a helyem!”

Pusztai Liza:

“Egyszerűen nem is értem magam. Mindig nagyon izgulok a meccseim előtt, de aztán amikor következik az utolsó asszó, akkor valahogy megváltozik bennem minden. Csodálatos ez a nap!”

Szűcs Luca:

“Talán még boldogabb vagyok, mint az első világbajnoki aranyérmem megszerzésekor. Hihetetlen ez az egész, és nagyon örülök, hogy volt olyan szakasza a versenynek, amikor én is hozzá tudtam tenni!”

Ezzel a magyar válogatott ismét rendkívül sikeres és eredményes világbajnokságot zárt! Tavaly elégedetten konstatáltuk a kairói vb 2 arany- és 1 ezüstérmét. Most, a milánói olimpiai kvalifikációs eseményen ezt is sikerült felülmúlni, 3 arany- és 1 bronzéremmel, az éremtáblázat második helyén végzett a küldöttség!

Eredmények (29 csapat):

szombaton:

a 16 között:
Magyarország-Lengyelország 45-39

vasárnap:

negyeddöntő:
Franciaország-Japán 45-37
Ukrajna-Egyesült Államok 45-44
Magyarország-Görögország 45-35
Koreai Köztársaság-Azerbajdzsán 45-43

elődöntő:
Franciaország-Ukrajna 45-32
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-39

a 3. helyért:
Koreai Köztársaság-Ukrajna 45-32

döntő:
Magyarország-Franciaország 45-38

A végeredmény:
1. Magyarország (Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna; válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Dávid László, Gárdos Gábor, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin)
2. Franciaország (Sara Balzer, Margaux Rifkiss, Manon Apithy-Brunet, Caroline Queroli)
3. Koreai Köztársaság (Dzson Eun Hje, Jun Dzsi Szu, Csoj Sze Pin, Dzson Haj Jung)

Férfi tőrcsapat, 32 induló. Végeredmény: 1. Japán, 2. Kína, 3. Hongkong, …14. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely).

fotó: FIE / Bizzi Team