Szűcs Lajos: Ha a Fradi hívna, négykézláb elindulnék

A HajráZöldek című műsor 3. epizódjában, hosszabb interjút adott Szűcs Lajos, a Fradi korábbi kapusa, illetve a TOP9-es rovat legújabb részében, az FTC korábbi játékosa, a Zöld-Fehér Magazin főszerkesztőjével,  Bánki Józseffel és az ulloi129.hu szerkesztőjével, Huber Szebasztiánnal arra a kérdésre keresték a választ, hogy ezúttal ki a legnagyobb Fradi-szívű futballista.  Érdekes történeteket mesélnek el a Fradi legendáiról.

Az egykori közönségkedvencet számos témáról kérdezte a HajráZöldek. Többek között  szóba került a kukás botrányról, a prágai kudarcról, a vecsési megye egyes kispadról és a mai Fradiról, valamint Dibusz Dénesről.

Részletek a beszélgetésből:

A 2003 májusi Fradi-botrányról és a „kukás esetről”:

Bejöttek a pályára a szurkolók, mi játékosok pedig a székházba futottunk. Őszintén, én elsőre azt hittem, hogy csak relikviákat szeretett volna gyűjteni a publikum. A székházban tudtam már csak meg, hogy balhé van kint. Ekkor úgy döntöttünk, hogy az emeleti teraszról próbáljuk nyugtatni a szurkolókat. Ez az elején össze is jött, de ekkor megérkeztek a rendőri szervek. Picit akkor már úgy éreztem, hogy csak olaj volt a tűzre a jelenlétük. Azt láttam fentről, hogy akit érnek, nem kímélnek. Volt egy kuka-jelenet: egy szurkoló a vezetőség felé dobott egy kukát – úgy gondolom, már ők is tisztában voltak a klub gazdasági problémáival. Tőlem mindez 8-10 méterre zajlott. Ahogy repült fel a kuka, a falról visszapattant a rendőrökre. Őszinte leszek: megmondanám, ha én voltam. Nevetséges az egész. Az egyik rendőr azt mondta, hogy hajpántom volt – minek lett volna hajpántom, ha hajam sincs? Egyébként a kuka színéről és az általam viselt ruházatról sem volt egybehangzó vallomása a rendőröknek. Egyben voltak egységesek: hogy én dobtam a kukát. Az én 12 tanúm közül csak 3-at hallgattak ki, végül is egy pénzbüntetést kaptam és ennyi.

A Kukás Lali becenév viszont megmaradt. Mennyire tudsz ezzel együtt élni?

Mindig azt szoktam mondani, hogy ne azt nézd, mit mondanak, hanem azt, hogy ki mondja. Így vagyok az internetes kommentekkel is. Meg végül is a negatív reklám is reklám.

A Júdás Lalinál egy kicsit azért jobb ez a becenév…

Őszinte leszek, ezzel sem nagyon foglalkoztam soha. Azt sajnálom, hogy már nem kiabálják, mert akkor az azt jelentené, hogy még a pályán vagyok. De azok az idők már elmúltak.

Összeszorul a gyomrod, ha visszagondolsz a bő egy évvel későbbi Prága elleni BL-párharcra?

Nagyon. Nagyon nagy hiányérzetem van. Kint megvolt a lehetőségünk, hogy továbbjussunk, bár Gera Zoli épp előtte igazolt el tőlünk, ő nagyon hiányzott nekünk. A hosszabbítás utolsó perceiben egy pontrúgás utáni szituációban szerezték meg a továbbjutást érő gólt a prágaiak. Én úgy gondolom, hogy a tizenegyeseknél lett volna keresni valónk. A mai napig előjönnek ilyen érzések belőlem e meccs kapcsán.

A hiányérzetek helyett beszéljünk a szép emlékekről. Melyiket emelnéd ki a ferencvárosi évekből?

A bajnoki címek és a kupagyőzelmek a Ferencvárossal mind felemelőek voltak. Akárcsak az Újpest ellen megnyert meccsek. 2000 őszén, noha sok volt a hiányzónk 1-0-ra nyertünk ellenük Dragóner Attila góljával. De végig nagyon az Újpestnek állt a zászló. Az utolsó percekben Urbán Flórián megindult a félpálya környékéről – Hrutka Jani erre feküdt, Szűcs Misi arra, és már csak velem állt szemben. Viszont könnyű dolgom volt, hisz, amit Flóri le akart írni, azt már előtte egy héttel elolvastam – ez persze a vicc része. Egy ziccer helyzetet sikerült védenem, utána le is fújták a meccset. Mindemellett büszke vagyok arra is, hogy mi voltunk az első magyar csapat, amely bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe.  Ezt már senki sem veheti el tőlünk.

Kétszeres bajnok vagy a Fradival, kétszer nyertél Magyar Kupát, szó esett már az UEFA-kupa szereplésről is. Mégis „csak” a megye egyes Vecsés kispadján ülsz. Hogy van ez?

Nekem soha életemben nem adtak semmit ingyen. Azért is meg kellett küzdenem, amit NB I-es játékosként értem el. Hozzáteszem: nagyon jól érzem magam Vecsésen. Amikor leültünk tárgyalni, akkor még csak a felnőtt kapusok edzésére kértek fel. Pillanatok alatt megállapodtunk, a későbbiekben pedig a Ferihegy Akadémia Vecsés vezetője is megkeresett, hogy foglalkozzak a gyerekekkel. Azóta lett egy korosztályos csapatom is, mellette pedig a TF-en is dolgozom, mint futsal kapusedző. Nem unatkozom.

Szűcs Lajos több lábon áll – ez már régóta jellemző rád.

Szeretek dolgozni, mondhatjuk, hogy hétfőtől vasárnapig ezt teszem. Nyilván van egy klub, amelyik, ha hívna, akkor négykézláb elindulnék. De ennek most nincs aktualitása. Szurkolok a Fradinak, örülök, ha győz a csapat. Amelyik mérkőzésen tudok, kint vagyok a családommal. Összességében viszont nem vagyok elégedetlen a jelenlegi helyzetemmel.

Na, csak előhoztad magadtól is ezt a témát, rá sem kell kérdeznem. Még az eligazolásodkor nyilatkoztad, hogy reméled, nem csapódott be végleg mögötted a Fradi ajtaja. Most hogy látod, becsapódott?

Jól működik a Ferencváros. Egy jól működő dolgot pedig nem szabad bolygatni. Idén sem az a kérdés, hogy ki lesz a bajnok, hanem az, hogy hány ponttal… A Ferencváros rengeteget fejlődött mindenféle tekintetben.

Dibusz Dénes évről évre az NBI legjobb kapusa, sőt ki merem jelenteni, hogy az ország legjobb kapusa. Nem véletlenül van ott már esztendők óta a válogatottban.

Most Gulácsi Peti sajnálatos sérülése révén megint egy hatalmas lehetőség nyílik előtte. Tehát a Fradinál jól dolgoznak a kapusedzők, nem látom annak okát, hogy változtatniuk kellene a stábban.

Íme a teljes adás:

Fotó: Béres Gábor/HajráZöldek