Takács 1-1-gyel veszített az olimpiai bajnok ellen, hárman is az Eb vigaszágán folytathatják

Összesen öt magyar kötöttfogású birkózó volt érintett a bukaresti Európa-bajnokság második napján.

A magyar szövetség keddi beszámolója szerint a vb-aranyérmes Losonczi Dávid (ESMTK) betegsége miatt beugró, Eb-címvédő Takács István (87 kg, BHSE) tegnapi minimális vereségét követően a vigaszágon folytathatta, ahol először 3-1-re felülmúlta az U23-as Eb-3. litván Martynas Nemseviciust. Utána jött az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ukrán Zsan Belenjuk, s a hétfőihez hasonló, akció nélküli 1-1, amelynél most sem a honfitársunknak kedvezett a később szerzett aktivitási pont. Nehéz helyzet, ha úgy esik ki az ember, hogy igazából egyik klasszistól sem kapott ki…

A kedden rajtolók közül a 67 kilóban Eb-ezüstérmes, de most egy súllyal feljebb induló Váncza István (72 kg, FTC) a vb- és Eb-3., első kiemelt török Selcuk Cannal birkózott ki-ki meccset. A kialakult 1-1 szintén nem neki kedvezett volna, a hajrában kockáztatott, s végül 3-1-re kapott ki. Can döntőbe jutásával viszont a vigaszágon folytathatja, elsőként a vb-2., Eb-3. moldovai Daniel Cataragával. Az Eb-3. Szilvássy Eriket (82 kg, Csepeli BC) a nyolcaddöntőben 6-1-re múlta felül az U20-as vb-győztes, függetlenként induló orosz Iszlam Alijev, majd finalista lett. Így szerdán honfitársunk is elindulhat a bronz felé vezető úton, ahol az első akadályt az U20-as vb-2. örmény Karen Hacsatrjan jelenti majd. A mostaninál két kategóriával lejjebb vb- és Eb-bronzérmes Lévai Tamás (97 kg, BHSE) hasonlóan járt, hiszen neki szintén egy „független” orosz kiválóság jutott az U23-as vb-aranyérmes Magomed Murtazalijev személyében, s vele egy 6-0-s fiaskó. Ám ő is a vigaszágra került, ahol elsőre a hozzá hasonlóan vb- és Eb-3. cseh Artur Omarov vár rá. Az újonc Mányik Dávid (67 kg, ESMTK-KIMBA) kiesett, miután tussal verte őt az U23-as vb- és Eb-3. ukrán Artur Politajev.

Szerdán a vigaszágon érdekelt kötöttfogásúak mellett már négy női birkózónk is szőnyegre lép a román fővárosban. Szenttamási Róza (55 kg, Csepel TC-KIMBA) spanyol, az Eb-3. Dollák Tamara (59 kg, UTE) moldovai vagy német, az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) francia, a hosszú kihagyás után visszatérő, Eb-3. Nagy Bernadett (76 kg, UTE) pedig görög riválissal kezd.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás