Dohai pofon – egy góllal kikaptunk a franciáktól a negyeddöntőben

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott nem várt meglepetést okozott, ugyanis 11-10-re kikapott a francia csapattól a dohai világbajnokság keddi negyeddöntőjében.    

Ha a papírformát, a fogadóirodák oddszait, vagy a tényleges erőviszonyokat nézzük, talán a mi negyeddöntőnk ígérkezett a legkönnyebbnek a franciák ellen. Elöljáróban annyit, hogy most már ott tart a mezőny, hogy a legjobb 10 csapat közül bárki meg tud verni bárkit.

Délután a montenegróiak az első félidőben rendesen megszorongatták a spanyolokat, akik aztán robbantottak egy 5–0-s harmadik negyeddel és végül simán továbbmentek, de a görög–olasz (10–11) és a szerb–horvát (13–15) ütközet fantasztikus izgalmat hozott.

Mi ezekről az izgalmakról szívesen lemondtunk volna a franciák ellen, akik a keresztjátékból az ausztrálok legyőzésével jutottak ide, előtte a görögök mögött végeztek a B-csoport második helyén, akikkel szemben csupán egy góllal maradtak alul. Az Európa- és a világbajnokság között egyetlen hivatalos edzőmeccset játszottunk, akkor egy igencsak hullámzó találkozón 14–10-re diadalmaskodtunk ellenük január 24-én a Komjádiban, az a mérkőzés is indikálhatta, hogy Dohában sem lesz könnyű dolgunk. Nem is lett.

Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Német Toni személyében egyetlen centert nevezett a meccsre, azaz Kovács Péter pihenőt kapott, akárcsak Tátrai Dávid – számolt be a magyar szövetség.

A franciák már a második perc elején jelezték, hogy szeretnék borítani a papírformát, Michael Bodegas fordult be Angyal Dániel mellett, de Vámos Márton azonnal egalizált fórból egy kapufás lövéssel. Vogel Soma is bejelentkezett két nagy védéssel, odaát viszont Hugo Fontani is kezdett bemelegedni. Manhercz Krisztián így is jól meglepte egy távoli pattintással, majd szinte ugyanonnan lőtte ki a rövid lapost Zalánki Gergő. Régi ismerősünk, Ugo Crousillat pimasz módon ejtette át Vogelt az utolsó perc kezdetén, ám volt még időnk egy gólra, ami kettős előnyből született Varga Dénes révén.

(Varga Dénes; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Crousillat lett az első duplázó, miután a második negyed 25. másodpercében értékesített egy ötméterest, de bő egy perccel később Zalánki is csatlakozott hozzá, szintén büntetőből, visszaállt a kétgólos differencia. Ezt a játékrész derekán jó védekezéssel és Vogel-védésekkel őriztük, Varga Dénes szokásos, ütemtelen, de végtelenül pontos löketével pedig először örülhettünk plusz háromnak. Nem álltunk meg itt, le tudtunk fordulni labdaszerzés után, a megugrást Nagy Ádám váltotta gólra, és mivel több találat már nem esett a félidőben, közte néggyel fordulhattunk.

(Vígvári Vince; fotó: MTI / Kovács Tamás)

A harmadik etapban is a franciák köszöntek be először, eddig tudtuk nullán tartani Thomas Vernoux-t, majd Zalánki tett azért, hogy ne érezzék magukat annyira nyeregben, de előtte még bemutattunk egy remek emberhátrányos védekezést. Aztán némi zűrzavar támadt, Fekete Gergőt ugyanis kiállították, de nem engedték vissza a 20 másodperc letelte után, és hiába ítéltek először ötméterest a franciáknak, a videóbírós visszanézés után a játékvezetők törölték a büntetőt, visszaadták a labdát a franciáknak, mi pedig kivédekeztük ezt is. Sajnos nem sikerült növelni az előnyünket, Fontani kiszedte Manhercz ötméteresét, majd egy ziccert a keresztlécre vágott, Vernoux pedig ezt a mi kapunk torkából szerzett góllal büntette. Sőt, Bodegas is villant fórból, Varga Zsoltnak időt kellett kérnie, hiszen hiába volt két labdánk is az ötgólos vezetéshez, ők jöttek fel kettőre.

Jókor jött a szünet, mert komoly hullámvölgybe kerültünk a harmadik periódusban, és ez sajnos áthúzódott a negyedikre is, Crousillat szerencsés találatával már csak egy volt a különbség. Német Toni emberelőnyös húzása némileg biztonságot adott, de nem sokáig, mert Romain Marion Vernoux is eredményes tudott lenni, sőt Thomas Vernoux is suhintott egyet. 9–9, hidegzuhany 3:30-cal a vége előtt, és még nem volt vége a vesszőfutásnak, Thomas Vernoux újabb bombájával már ők vezettek…

Angyal is húzott egyet centerből, ismét egál, majd labdát szereztünk, de Fontani hárította Vámos próbálkozását. Az utolsó percet még egy jó védekezéssel nyitottuk, ám eladtuk a labdát, a francia válogatottnak fél perce maradt kiharcolnia a győzelmet. Ezt pedig rábízták Thomas Vernoux-ra, aki három másodperccel a vége előtt egy újabb irgalmatlan bombával mattolta Vogelt, és hiába volt még egy időkérésünk, ez már nem lett elég semmire. Döbbenet és sokk, 11–10 nyertek a franciák, a második félidőt 8–3-ra elveszítettük, azaz nem lesz címvédés és az 5–8. helyért folytathatjuk.

(Thomas Vernoux; fotó: MTI / Kovás Tamás)

Varga Zsolt: „”Ez benne volt a pakliban”

A franciáktól elszenvedett negyeddöntős vereség után Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az mondta, „benne volt a pakliban”, hogy problémája lehet az együttesnek.

A mérkőzés első felében kiválóan játszottunk, leszedtük azokat a legfontosabb embereket a pályáról, akik aztán megnyerték nekik a mérkőzést. Nyilván ki volt emelve, hogy Thomas Vernoux ne lőjön, ne hagyjuk ott, erre a végén sorozatban szerezte az akciógólokat

– nyilatkozta Varga Zsolt a dohai összecsapást követően.

(Varga Zsolt fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szakember elmondta, a játékosok támadásról támadásra vesztették el a koncentrációt, hozzátéve, hogy ez a találkozó számukra papíron kötelező győzelem lett volna, ettől pedig még nehezebb volt a végjáték. Varga Zsolt csapata védelmében kiemelte, a két hét felkészülés után – ezt megelőzően egy megfiatalított keret játszott a januári horvátországi Európa-bajnokságon – benne volt, hogy nem lesznek jó játékformában időben:

Ez benne volt a pakliban, de bíztam benne, hogy a csoportmérkőzések végére megfelelő formába tudunk kerülni.

A szakember kiemelte, az ehhez hasonló pofonokra szükség van, de persze nem egy világversenyen:

tavaly a világbajnokság előtt a világkupán volt olyan vereségünk, ami után ki tudtuk javítani a hibákat és a helyükre kerültek a dolgok. Biztos vagyok benne, ha még két hétig tartana a vb, akkor kijavítanák a hibákat„.

Az MTI kérdésére a kapitány elmondta, 8-6-nál éppen azért kért időt, hogy megtörje a rivális lendületét, és ha a csapat akkor szerez egy gólt, akkor talán visszatalált volna a meccs eleji formájához, de ilyenkor már „nehézzé válik a labda„.

A három gólt szerző Zalánki Gergő szerint négygólos vezetésnél elkényelmesedtek:

„Senkit sem szabad lebecsülni, mi pedig 8-4-nél azt hittük, hogy ez megvan. Ők szerencsés gólokat lőttek, mi pedig kihagytunk mindent, ötméterest, ziccert. Ilyen a sport, nyáron nekünk volt szerencsénk, most ezt elbénáztuk”.

(Vogel Soma; MTI/Kovács Tamás)

Vogel Soma ugyan jól kezdte a mérkőzést, de hajrában már ő is többször tehetetlennek bizonyult:

„Azt hittük, hogy a kezünkben volt a mérkőzés, és az utolsó másfél negyed már sétagalopp lesz. Tudtuk, hogy küzdeni fognak az utolsó pillanatig, és hogy kikre kell figyelni”

– mondta az FTC hálóőre, aki szerint ez egy jó visszajelzés, hogy nem szabad megállni a munkával, elkényelmesedni.

A franciák történetük során először jutottak négy közé világbajnokságon, a magyarok az 5-8 helyért folytathatják a szerbek ellen.

Vizes vb, férfi vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország–Franciaország 10–11 (4–2, 3–1, 1–3, 2–5)
Gólok: Zalánki 3, Varga 2, Angyal, Manhercz, Nagy, Német, Vámos 1-1, illetve T. Vernoux 5, Crousillat 3, Bodegas 2, Marion Vernoux 1.

A másik három negyeddöntő végeredményei:
Spanyolország–Montenegró 15–12
Görögország–Olaszország 10–11
Szerbia–Horvátország 13–15

A magyar válogatott az 5-8. helyért folytathatja, először Szerbia ellen február 15-én, csütörtökön magyar idő szerint 12:30-kor.

fotó: MTI / Kovács Tamás