Hatalmas küzdelemben vb-döntős a magyar női vízilabda-válogatott

Csoda Dohában! A magyar női vízilabda-válogatott bejutott a dohai világbajnokság döntőjébe: Mihók Attila és Cseh Sándor együttese szerdán a négy között ötméteresekkel 13-11-re nyert a görög csapat ellen.

Az olimpiai kvóta megszerzése után nem lakott jól a magyar női válogatott, és a dohai világbajnokság elődöntőjében ötméteresekkel 13–11-re legyőzte Görögországot! Ezúttal szinte végig mi futottunk az eredmény után, többször is voltunk kétgólos hátrányban, de a kulcspillanatokban nem remegtek meg a kezek, azaz irány a finálé, ahol vissza lehet vágni az USA-nak a budapesti döntőért.

Nincs is jobb érzés, mint amikor egy csapat minden kétkedő hangot elhallgattatva eléri a célját (mindezt a világ- és Európa-bajnok testén keresztül), de még nem jutott el az út végéig, az abból hátralévő szakaszt pedig felszabadultan, mosolygósan, teher nélkül teljesítheti. A magyar lányok megérdemelten masíroztak be a világbajnokság elődöntőjébe, ahol azok a görögök vártak rájuk, akik ennek a bizonyos, eleinte rögös útnak az első bukkanójáért voltak a felelősök. Azon az Európa-bajnoki találkozón messze a tudása alatt játszott Mihók Attila és Cseh Sándor csapata, főleg védekezésben, azóta viszont többször is megmutatta azt az arcát, ami joggal emeli a világ legjobbjai közé.

A szerda délutáni volt az első igazi tehermentes meccsük, hiszen megszerezték az olimpiai kvótát, a kérdés csak az volt, a felszabadultság mit hoz ki a társaságból. Mindenesetre a „győztes csapaton ne változtass” elv mentén haladva ezúttal is Faragó Kamilla és Kuna Szonja maradt ki a keretből, akárcsak az ausztrálok és a hollandok ellen.

Kapkodós támadásokkal indult az elődöntő, végül a görögök nyugodtak meg előbb, és egy szabálytalanul megállított ziccerért kapott ötméteressel megszerezték a vezetést. Nem pánikoltunk, mi több, akcióból egyenlítettünk, Parkes Rebecca váltotta gólra Vályi Vanda centerezését, ám hamar jött a görög válasz, Erini Ninou már másodszor volt eredményes, sőt fórból is bevette Magyari Alda kapuját, miközben nálunk Szilágyi Dorottya a lécre bombázott. Vályi aztán egyedül vitt végig egy lefordulást és a befejezés is rendben volt, majd Leimeter Dóra is megtalálta a rövid lapost egy lejáró görög kiállítást követően, a negyed végére eltüntettük a kétgólos hátrányt.

Sőt, a második nyolcperc elején a vezetést is átvettük, Parkes takarított hatékonyan Garda Krisztina kapufája után, szintén akkor, amikor éppen kiegészültek a hellének. A másik térfélen Magyari Alda parádézott, kicsivel később viszont már ő is tehetetlennek bizonyult Eleftheria Plevritou lövésénél, azután Athina Giannapolou is villant rossz kéz oldalról. Ismét ők vezettek, támadásban kicsit leálltunk, a kapuba pedig érkezett Neszmély Boglárka, aki egy védéssel mutatkozott be… legalábbis ezt hittük, de videóbírós felülvizsgálat után megadták a gólt a görögöknek, megint kettő volt oda. A közte hármat megúsztuk, sőt még mi jöttünk közelebb egy csodaszépen megjáratott emberelőny végén, amit Parkes fejezett be. A visszatérő Magyari hatástalanított egy ejtést, ráadásul 5 másodperccel a duda előtt Garda keze is elsült, 6–6-ra mentettük az állást – számolt be a magyar szövetség.

Ninou a harmadik felvonás elején egy rakétával folytatta a gólgyártást, más viszont nem tudott hozzászólni a negyed első felében, kivéve a kapusokat. A játékvezetők is felfogást váltottak, ekkoriban a kiállításokat és a kontrákat is kaptuk bőven, de hátul így is remekül dolgoztunk. A játékrész utolsó percében végre megtörtük a jeget, egészen pontosan Szilágyi, megint egyenlő volt, úgy az állás, mint a negyed eredménye.

A negyedik etap elején is fojtogató védekezéseket láthattunk mindkét oldalon, a centerek és a bekkek őrült birkózást folytattak. A 27. percig kellett várni Keszthelyi-Nagy Rita első lövési kísérletére, csapatkapitányunkat olyan szorosan őrizték, hogy levegőt is alig kapott. A negyed feléhez érve időt kértünk, a következő figurát az utolsó tizedmásodpercig kijátszottuk, Szilágyi pedig pontosan zárta le, megint mi vezettünk! Nikoleta Eleftheriadou nem sokáig hagyott minket örömködni, és még tetézni is tudták, szűk két perccel a vége előtt egy vitatható centergóllal megint ők álltak jobban. 39 másodperc volt vissza, amikor végre kaptunk egy fórt, Mihók Attila időt kért. Megint nagyon megjárattuk a labdát, Leimeternek pedig nem remegett meg a keze, kilőtte a hosszút! A görögöknek 21 másodpercük maradt, de ezt kibekkeltük, megint ötméteresekre került sor.

A görögök kezdték a párbajt, és Eleftheriadou a lécre zúdította az elsőt! Keszthelyi-Nagy bevágta, egy kör után mi vezettünk, majd Vasiliki Plevritouét megfogta Magyari, Garda pedig nem hibázott! Két kör után 2–0 ide, aztán Giannapolou is értékesítette a sajátját, akárcsak Szilágyi. Eleftheria Plevritou is pontos volt, majd jött Kurucz-Gurisatti Gréta, aki bevarrta a lapos keresztet, egyúttal világbajnoki döntőbe lőtte a magyar válogatottat!

Bő egy hónappal az Európa-bajnoki 5. helyezést követően a vb-aranyért szállhat medencébe a nemzeti csapat!

Vizes vb, női vízilabdatorna, elődöntő:
Magyarország-Görögország 13-11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2) – ötméteresekkel
gólszerzők: Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1, illetve Ninu 4, E. Plevirtu, Jannopulu, Kidrioti, Elefteriadu, Miriokefalitaki 1-1

A másik elődöntőben:
Amerikai Egyesült Államok–Spanyolország 11–9

A magyar válogatott a világbajnoki döntőben folytatja és egyben zárja is a tornát, méghozzá pénteken 15:30-kor az USA ellen, ugyanúgy, mint 2022-ben Budapesten.

Fotó: MVLSZ / Derencsényi István