Történelmet írna a Pénzügyőr a röplabda Magyar Kupa döntőjében

Február 16–17-én rendezik meg Érden a K&H Röplabda Magyar Kupa döntőjét. Ez alkalomból rendezett sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség a négy közé jutó csapatok képviselőinek részvételével.

A magyar szövetség hétfői közlése szerint a kétnapos eseményt – szombaton a férfiak, vasárnap a nők lépnek pályára – immár sorozatban negyedszer rendezik az Érd Arénában, amihez sok jó emléke kötődik a sportágnak. Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára ennek kapcsán elmondta, a kétnapos esemény most is jó reklámja és igazi ünnepe lesz a röplabdázásnak.

A névadó szponzor képviseletében Horváth Magyary Nóra kommunikációs igazgató elmondta, hogy a K&H Bank évtizedek óta támogatja a sportot, de a röplabda területére először „kalandoznak el”, amellyel azonban hosszú távra terveznek, és bíznak benne, hogy az elkövetkezendő években több hasonló eseményt is támogathatnak a sportágon belül.

Szombaton a férfiak éremmérkőzéseit játsszák le, s a finálé kérdése, hogy a két évvel ezelőtti döntős LV Sport Pénzügyőr először, vagy a tavalyi finalista HÉP-Kecskeméti RC negyedszer nyeri el a serleget.

A fővárosi csapat edzője, Jókay Zoltán elmondta, hogy számára egészen új dolog lesz a kupadöntő, hiszen korábban csak női csapatokat dirigált (igaz a Vasassal nyolcszor hódította el a kupát), de természetesen most is az aranyérem megszerzése a cél. A csapat feladója, Magyar Bálint szerint mindkét együttes azonos esélyekkel indul neki a döntőnek, és bár még addig szerdán van egy bajnoki mérkőzésük is, már mindenki fejében ott van a szombati találkozó.

A kecskemétiek képviseletében Dávid Zoltán vezetőedző arról beszélt, hogy a Pénzügyőr eddigi 2019-es meccseit igazából ellenállás nélkül nyerte, ám ő arra kíváncsi, hogy mire képesek akkor, ha ellenállásba ütköznek. Fiatal kora ellenére Krupánszki Olivér sorozatban harmadszor játszhat kupadöntőt, hiszen két éve a Szolnokkal nyert, tavaly a Kecskeméttel veszített a fináléban. Ő arra utalt, hogy fiatal csapatuk mindig fel tudja szívni magát az igazán fontos mérkőzésekre, és a szombati fináléra is nagyon készülnek.

A bronzmérkőzést a címvédő Vegyész RC Kazincbarcika és a rekordgyőztes Fino Kaposvár játssza. Előbbieket Tóth Milán csapatmenedzser, a játékosokat pedig Juhász Péter képviselte, akik elmondták, hogy ki fognak mászni abból a gödörből, amibe azért kerültek bele, mert egyszerre négy fronton is tartaniuk kellett magukat. A Fino Kaposvár részéről Demeter György vezetőedző és Nagy Péter vett részt a tájékoztatón. Szerintük óriási csata várható szombaton, hiszen megismétlődik a tavalyi bajnoki döntő. A kaposváriak elmondták, hogy már túltették magukat az elődöntő kudarcán, és a továbbiakban teljes mértékben a bronzmérkőzésre koncentrálnak.

A nőknél vasárnap megismétlődik a tavalyi döntő: a címvédő Fatum-Nyíregyháza azzal a Swietelsky-Békéscsabával csap össze, amelyet az idei bajnokságban négyből négyszer legyőzött.

Valóban jó a mérlegünk a viharsarkiak ellen, de egy egymeccses kupafináléban semmit nem jelent. Egy éve esélytelenként törtünk borsot riválisunk orra alá, a mostani döntő azon fog múlni, mentálisan ki tudja jobban feldolgozni a rá nehezedő nyomást” – jelentette ki Hollósy László vezetőedző, aki a Nadal, Djokovics, Federer trió versengéséhez hasonlította a Békéscsaba, a Vasas és saját csapata idei versengését. A mindkét csapatban megforduló Tatjana Matics szerint teljesen nyitott a párharc, de ők nem éreznek nyomást.

A viharsarkiak dolgát nehezíti, hogy szerdán még fontos nemzetközi kupameccs vár rájuk: a francia Saint-Raphael elleni CEV Kupa-negyeddöntő visszavágójára 3-2-es előnnyel utaznak, és ha bejutnak a négy közé, a klub történetének legjobb eredményét érik el. Baran Ádám, a BRSE elnöke ennek kapcsán elmondta: nagy küzdelmet vár vasárnap, és bár csütörtök késő este érkeznek csak haza Franciaországból, ezt nem használják kibúvónak. A játékosokat képviselő Pekárik Eszter elmondta, hogy már az idény elején kitűzték azt a cél maguknak, hogy visszahódítsák a kupát, amiért mindent meg is tesznek.

A harmadik helyért a Vasas Óbuda és a Jászberény csap össze. Török Katáék ugyan döntőt szerettek volna játszani, de annak is örülnek, hogy ott lehetnek Érden. A piros-kékek vezetőedzője, Jakub Gluszak abban reménykedik, hogy a szurkolók jól fognak majd szórakozni, és gratulált a döntős csapatoknak is a fináléba kerüléshez. A jászberényiek edzője, Deme Gábor elmondta, hogy miután a bajnokságban lecsúsztak a négy közé kerülésről, számukra ez az egyetlen éremszerzési esély, ezért ezt igyekeznek megragadni. De természetesen tudják, hogy a Vasas jobb, ráadásul csapatát sérüléshullám is sújtja. A csapatkapitány Pintér Andreának például a kisujja van eltörve, de ő így is ott lesz a pályán, és csapattársaival együtt mindent megtesznek majd a győzelemért.

A kupadöntőre a napijegyek a felnőttjegyek 2000, a diák és nyugdíjas jegyek 1200 forintba kerülnek, amelyeket az Érd Arénában, illetve annak honlapján, az erdarena.hu-n, valamint kedden és csütörtökön az MRSZ irodájában lehet kapni.

 

fotó: Magyar Röplabda Szövetség