Varga Ádám Európa-bajnok, öt éremmel zártunk Krakkóban

Olimpiai ezüstérmes kajakosunk megszerezte felnőtt pályafutása első Európa-bajnoki címét, miután szenzációs versenyzéssel győzött K-1 500 méteren. A krakkói Európa Játékok utolsó kajak-kenus napján két további érmet szerzetünk még: Gazsó Dorka női K-1 500 méteren ezüstérmes, a mindössze 18 éves Kiss Ágnes pedig harmadik lett női C-1 500 méteren.

Ez utóbbi számban a férfiaknál Adolf Balázs a hetedik helyen zárt. A versenyprogram utolsó döntőit MIX páros számokban rendezték. K-2 500 méteren Lucz Anna és Vajda Bence kilencedik helyen végeztek, a kenusoknál Nagy Bianka és Fekete Ádám pedig a negyedik helyen érkeztek be – számolt be a magyar szövetség.

VARGA ÁDÁM MEGSZEREZTE A MAGYAR CSAPAT ELSŐ ARANYÉRMÉT!

Vártuk, reméltük és végül beteljesült: Varga Ádám Európa-bajnok K-1 500 méteren! Olimpiai ezüstérmesünk már az előfutamban jelezte, hogy egyértelmű győzelmi szándékkal érkezett ebben a számban Krakkóba. Ennek megfelelően a döntőben is érinthetetlen volt, szinte más dimenzióban evezett a többiekhez képest és rajt-cél győzelmet aratott megszerezve a magyar kajak-kenu válogatott első aranyérmét az idei Európa Játékokon. A második helyen egyébként a portugál Fernando Piementa és a szerb Marko Dragosavljevic előtt.

“A pálya első háromszáz métere egész jól esett, utána megindítottam a hajót, amit száz méterig bírtam. Szerencsére nem értek be a többiek, nagyon örülök, hogy idén tudok aranyérmeket szerezni.”

 nyilatkozta Varga Ádám.

Varga Ádám ezzel megszerezte pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki aranyérmét, amelyet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó akasztott a nyakába.

GAZSÓ DORKA EZÜSTÉRMES K-1 500 MÉTEREN!

Három nap alatt a harmadik döntőjében, a második érmét szerezte Gazsó Dorka. A női K-1 500 méter fináléjában remekül úszott a vízen a rózsaszín magyar hajó, Dorka a dán Emma Jörgensennel kiemelkedett a mezőnyből. Kettejük külön csatája mindössze 148 ezredmásodperccel dőlt el a dán versenyző javára, a 23 éves magyar klasszis viszont így is büszkén térhet haza Krakkóból, hiszen két olimpiai számban is Eb-érmet szerzett.

“A végére nagyon elkötöttem, szerintem semmilyen szél nem volt. Az elején el akartam velük menni, a végén is jöttem, de már örültem, hogy beérek, annyira elkötöttem. A négyes nem úgy sikerült ahogy vártuk, de nagyon jó volt a csapattársaimmal egy hajóban menni. Kettesben a Tamival tudtam jönni, egyesben pedig imádok versenyezni, így ez nekem egy nagy kincs volt.”

 –  értékelt Gazsó Dorka.

KISS ÁGNES HARMADIK C-1 500 MÉTEREN!

A mindössze 18 éves Kiss Ágnesnek élete első felnőtt Európa-bajnokságán az utolsó napig kellett várnia, hogy rögtön egy döntőben bemutatkozhasson. Ági ennek ellenére fantasztikusan teljesített, végig tudta tartani a tempót a jóval esélyesebb és rutinosabb ukrán Luzannal és a spanyol Corberával és a harmadik helyen rúgta be a hajót. Európa-bajnoki bronzérem, 18 évesen, elképesztő! 

„Nagyon örülök ennek az eredménynek, szerintem sikerült jó pályát jönnöm. Ott voltam az esélyesekkel, akik húztak előre. A végén kicsit elmentek tőlem, ott kell majd erősítenem a pályámat” 

– fogalmazott Kiss Ágnes, hozzátéve, mivel ebben a számban nem rendeztek előcsatározásokat, kicsit idegőrlő volt számára, hogy ilyen sokat kellett várnia a bemutatkozásra.

ADOLF BALÁZS HETEDIK C-1 500 MÉTEREN!

Férfi C-1 500 méteren Adolf Balázs tegnap remek pályával jutott be a döntőbe, amelyben ezúttal végül elmaradt az élmezőnytől. A klasszisokkal teli mezőnyben Balázs a hetedik helyen rúgta be hajóját.

Úgy érzem, csalódásra nincs okom, ennyi volt benne. Ez volt a célkitűzés, a versenyen ne kapjak annyit ötszázon, amit ne tudnék ezren ledolgozni. Jó utazósebességet hoztam, a rajtomon kell még javítani, abban még van hova fejlődni. Szerencsére Magyarországon vannak olyan edzők és versenyzők, akiknek kikérem majd a véleményét.

– mondta Balázs.

NEGYEDIK NAGY BIANKA ÉS FEKETE ÁDÁM!

A kajak-kenus program utolsó döntőit a mix számokban rendezték, ahol K-2 500 méteren Lucz Anna, Vajda Bence a kilencedik helyen végzett. A kenusoknál viszont a Nagy Bianka, Fekete Ádám alkotta egység hatalmasat küzdött C-2 500 méteren. Az utolsó méterekig harcban voltak a dobogó legalsó fokáért, azonban a berúgás a németeknek sikerült jobban, a magyar hajó a negyedik helyen ért be.

fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség / MTI