Varga Ádám: Tokióban az egy-hat volt a cél, most az egy-három!

Kéthetente jelentkező, a Csónakház podcast műsor következő vendége a K-1 1000 méter olimpiai és világbajnoki ezüstérmese, Varga Ádám volt.

A harminc perces epizódban a 24 éves kajakos és Kurilla Viktor, az MKKSZ sajtófőnöke beszélgetett a fantasztikusra sikerült 2023-as évről, de kicsit a múltba is visszatekintettek és érintették természetesen legnagyobb hazai ellenfelét, Kopasz Bálintot is. A KSI SE klasszisa Párizsban ismét a dobogóra vágyik a királyszámban. Ádi arra is vállalkozott, hogy a jelen klasszisaiból különböző szempontok alapján „összegyúrta” a legjobb K-1 1000 méteres versenyzőt.

Az adás elején a jelen időszakról esett szó. Olimpiai ezüstérmesünk sikeresen „túlélte” a téli felkészülést.

„Szerencsére a tél jól alakult, nem volt sérülésem és betegségem se. Tudtam fejlődni úszásban, futásban és kondiban is.”

– mondta Varga Ádám, aki az adás felvétele óta már megjárta a Dél-Afrikai Köztársaságot is, ahol az ilyenkor szokásos melegvízi edzőtáborban gyűjtötte a kilométereket.

A 24 éves kajakos tavaly egészen fantasztikus évet produkált. Már a szezon elején megmutatta jó formáját, ugyanis májusban a szegedi, majd a poznani világkupát is megnyerte. Ez azért is volt fontos, mert a mezőnyben ott volt az olimpiai bajnok Kopasz Bálint is, akitől Ádám győzelmeivel a válogatási alapelvek szerint elnyerte a duisburgi vb-n való indulás jogát a királyszámban.

„Inkább az okozott örömöt, hogy abban az időszakban tudtam, hogy bőven a világ előtt vagyok kajakozásban, legalábbis ezer egyes számban. Ez magabiztosságot adott az edzéseken, meg jó volt versenyezni, hogy tudom, valószínűleg nem sok gyorsabb ember van nálam a mezőnyben.”

– emlékezett vissza a világkupákra Ádám.

Az Európa-bajnokságnak minősített krakkói Európa Játékokon az ezer méteres táv hiányában ötszázon is győzött, majd ezután Duisburgra készült. A kvótaszerző világbajnokságon végül a portugál Fernando Pimenta ellopta előle a show-t, de a kvóta így is simán meg lett, a világbajnoki ezüstéremnek pedig nagyon örült, hiszen mint mondta, mindent kiadott magából.

Karrierjének korábbi szakaszára rátérve kiderült, 2020 volt a vízválasztó év pályafutásában, amikor megnyerte a magyar bajnokságot, méghozzá az akkor már világbajnok Kopasz Bálintot megelőzve. Ekkor dőlt el végérvényesen, hogy tanulmányait kissé háttérbe szorítva folytatja a kajakozást. Jó döntés volt, hiszen a 2021-es olimpiai válogatón is győzni tudott, majd Tokióban a saját várakozásait is bőven felülmúlva a dobogó második fokára állhatott fel és csak Kopasz Bálint jutott ennél feljebb.

Bálinttal egyébként a vízen való rivalizálás ellenére remek a viszonyuk, kölcsönös a tiszteletük egymás iránt. Ádám elmondta, először 2015-ben találkoztak egy ORV-n és bár azóta sok nagy csatájuk volt, a technikai eltérések miatt nem igazán tudtak ellesni semmit egymástól. Hozzátette, többször kipróbálták már a párost is.

„Fölmerült, próbálkoztunk többször is az olimpia előtt és talán utána is. A fő probléma mindig az volt, hogy dőltünk és így nem tudtuk kievezni magunkat. Mind a ketten nagyon jó kajakosok vagyunk és egy idő után szerintem nagyon jól össze tudnánk szokni, itt az a kérdés, hogy mennyi idő. Ez lehet, hogy tíz összeülés, de lehet, hogy másfél év. Az viszont meg már nem érné meg egyikünknek se, ha ez másfél év lenne, mert az rontana az egyes teljesítményen.”

Visszatérve a párizsi olimpiára, három évvel ezelőtt az első hatba szeretett volna bekerülni K-1 1000 méteren, most érthető módon ennél merészebb álmai vannak.

„Ugyanaz a hozzáállásom, mint Tokióban, de mondjuk ez az egy-hat lecsúszott egy-háromra, hiszen az elmúlt versenyeken, ahol indultam ezer egyest, mindig bent tudtam lenni egy-háromba.”

A királyszámban rajta és Kopasz Bálinton kívül több más meghatározó versenyző is van a nemzetközi mezőnyben, akikkel várhatóan a francia fővárosban is nagy csatát fog vívni a KSI versenyzője. A műsor során Ádi megkísérelte a szám jelenlegi legjobb neveiből „összerakni” a tökéletes K-1 1000 méteres kajakost különféle szempontok alapján.
Hogy mi sült ki ebből? Kiderül a teljes adásból, amely megtekinthető a Magyar Kajak-Kenu Szövetség YouTube csatornáján, illetve hallgatható Spotify-on és SoundCloud-on is.

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség