Vereséggel búcsúztunk az Eb-től

A magyar válogatott szívós játékkal szettet rabolt ugyan a jóval esélyesebbnek vélt Németországtól, ám négyjátszmás vereségével – a hétfői Azerbajdzsán-Németország mérkőzés eredményétől függetlenül – búcsúzott a 2017-es női röplabda Európa-bajnokságtól.

A vereség és a kiesés ellenére büszkék lehetünk a játékosokra, hiszen a jelenlévők mindent megtettek, hogy legjobbjukat nyújtsák és örömet szerezzenek a 2500 kilométert utazó szépszámú magyar szurkolónak.

A német válogatottal két éve a sikerrel megvívott csoportmérkőzések után találkoztunk, ám akkor 3:0-s vereséget szenvedtünk és nem jutottunk a legjobb nyolc közé.

A mostani összecsapás előtt mindkét csapat nyeretlenként érkezett a National Gymnastics Arénába, ám míg a németek mögött csupán egy mérkőzés volt (Lengyelország ellen 2:3), addig a magyar csapat pénteken Azerbajdzsán és szombaton Lengyelország ellen is vesztesen hagyta el a pályát.

Együttesünk egy esetleges győzelemmel még izgalommal várhatta volna a hétfői azeri-német összecsapást, ám amúgy sem kevés gondunkat szaporította, hogy Tálas Zsuzsanna a szombati sérülése után nem tudta vállalni a játékot, ráadásul Liliom Rita sem lett egészségesebb, ám fájdalomcsillapítókkal ugyan, ő legalább pályára tudott lépni.

Tálas Zsuzsanna helyett Bleicher Réka szerepelt feladó poszton, aki kiválóan helytállt a találkozón.

A mérkőzés Nagy Eszter pontjával kezdődött, de a németek mozgásán ezt követően is látszódott, hogy valami még nem állt össze, nincs még készen az elmúlt Eb ötödik helyezettje. Noha az elején felváltva születtek a pontok, Liliom Rita pontjával és egy szélesre ütött labda után az első technikai szünetben 8-5-re vezettek a mieink, majd a rövid pihenő után ismét egy szélesre ütött labda után már plusz négy volt az állás. Ekkor kicsit összekapta magát az ellenfél, elsősorban Denise Hanke keserítette meg a dolgunkat, aki sorozatban ászokat nyitott, mellette pedig a német blokk is jól muzsikált, így hiába kért időt Salomoni mester, csak felzárkóznia sikerült lányainknak. A végén a második játszmalabdát értékesítették a fehér mezesek. (21-25)

A második felvonásban sikerült magunkhoz ragadni a kezdeményezést és az első technikai szünetre már négypontos előnnyel mehettünk. A németeknek tett jót a szünet, fokozatosan felzárkóztak és hiába kért időt a magyar kapitány, ebben a játszmában is kiegyenlítettek. Némileg meglepő módon ezután kissé szétesett a németek csapatjátéka, mely miatt most Felix Koslowski kért időt, azonban nem tudott hatással lenni az övéire, így a második technikai szünetben már öttel vezettek a magyar lányok. Az elmúlt két meccsett figyelembe véve ezúttal nem dörzsöltük a tenyerünket, de látva a játékosainkon az akaratot, illetve a már-már megszámlálhatatlan német hibát, úgy éreztük, ezúttal sikerül megtartani az előnyt. Szakmáry pontjaival már nyolcpontos volt a fór. Noha 22-18-ig még felkapaszkodtak a németek, fordítani nem tudtak, így megnyertük a játszmát. (25-19)

A harmadik szettben hamar elhúzott az ellenfél 3-0-ra, de nem hagytuk őket ellépni, Dobi Edina bombaerős ütésével pedig már nálunk volt az előny. A technikai szünetben 8-5 volt a javunkra, ám ezt követően ismét összeállt a német blokk, ami ellen nem tudtak hatékonyak lenni ütőink, a második technikai szünetben pedig már újra német vezetésnél hallgatták a lányok Salomoni tanácsait. A játszma hátralévő részében már csak kapaszkodott a magyar csapat, egyenlíteni már nem sikerült. (21-25).

A 4. játszmában az első technikai szünetig tartottuk a lépést, ekkor 8-5 volt Németország javára, de ezt követően a németek nagyon belelendültek, míg a magyar lányok talán kissé el is fáradtak, ennek következtében pedig fokozatosan nőtt a két együttes közti különbség. A második technikai szünetben már 16-10 volt oda, és bár ezen még sikerült csiszolnia lányinknak, a végén újra kialakult ez a különbség és hat mérkőzéslabdája is volt ellenfelünknek, amiből rögtön az elsőt ki is használták.

A magyar válogatott ezzel a vereséggel a hétfői Azerbajdzsán-Németország találkozó eredményétől függetlenül már biztosan búcsúzik Bakutól.

Együttesünk a 15. helyen zárta az azeri-grúz közös rendezésű Európa-bajnokságot.

MECCS UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK:

Alberto Salomoni: „Jó meccset játszottunk, a lányok mindent megtettek a győzelemért. Ha összességében értékelek, az azeriek nagyon erősek, szóval nem mi játszottunk rosszul ellenük, hanem ők voltak jók. A lengyelek és németek ellen voltak esélyeink, hogy megváltoztassuk a játékot. Az ilyen meccseken azonban tizennégy tapasztalt játékosra van szükség.”

Szakmáry Gréta: „Egy nagyon jó mérkőzésen vagyunk túl. Sajnos nem sikerült a győzelem, úgy érzem mindent megtettünk, de ma egy fokkal jobb volt nálunk ez a német csapat. Sajnos ez nekünk azt jelenti, hogy be kell fejeznünk az Európa-bajnokságot, de minden tekintetben pozitívan tesszük ezt meg, mert mindent kiadtunk magunkból.”

Női röplabda Eb, A csoport:
NÉMETORSZÁG – MAGYARORSZÁG 3:1 (21, -19, 21, 18)
Baku, 500 néző. V: Krticka (cseh), Sodja (osztrák).

Németország: Geerties 8, Schölzel 8, Lippmann 19, Fromm 5, Pettke 6, Hanke 13. Csere: Dürr (liberó), Poll 6, Kemmsies, Stigrot 2, Grosser, Gründing 3. Szövetségi kapitány: Felix Koslowski.

Magyarország: Nagy E. 4, Bokorné Liliom 6, Szakmáry 25, Dobi 9, Bleicher, Dékány 19. Csere: Szpin (liberó), Török, Soós 2, Villám. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

További eredmények (az európai szövetség honlapjáról):

Azerbajdzsán-Lengyelország 3-0 (14, 21, 23)
Németország-Magyarország 3-1 (21, -19, 21, 18)

A csoport állása:
1. (már továbbjutott) Azerbajdzsán 6 pont/2 mérkőzés
2. (már továbbjutott) Lengyelország 5
3. (már továbbjutott) Németország 4/2
4. Magyarország 0

B csoport (Tbiliszi):
Olaszország-Horvátország 3-2 (23, 21, -19, -10, 11)
Fehéroroszország-Grúzia 3-0 (8, 11, 12)

A csoport végeredménye:
1. Olaszország 8 pont
2. Fehéroroszország 5
3. Horvátország 5
4. Grúzia 0

C csoport (Baku):
Bulgária-Törökország 3-2 (17, -10, 16, -20, 18)

A csoport állása:
1. (már továbbjutott) Oroszország 5 pont
2. (már továbbjutott) Bulgária 4
3. Ukrajna 2
4. Törökország 1

D csoport (Gandzsa):
Hollandia-Csehország 3-1 (21, 15, -21, 22)
Szerbia-Belgium 3-1 (-24, 20, 22, 21)

A csoport végeredménye:
1. Szerbia 9 pont
2. Hollandia 6
3. Csehország 3
4. Belgium 0

A csoportokból az első helyezettek közvetlenül a nyolc közé kerülnek, míg a másodikak és harmadikak keresztbejátszanak a negyeddöntőbe jutásért.

– Zsuppán András (Baku) –

fotók: cev.lu

Vélemény, hozzászólás?