16 év után ismét világbajnok a férfi kardcsapat!

Hatalmas siker született Olaszországban!

Nagyszerű vívással, az Európa-bajnok franciákat és az eddigi „örök mumus” koreaiakat legyőzve lett világbajnok a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat!

A magyar szövetség beszámolója szerint nehéz érzelemmentesen szavakat találni a magyar férfi kardcsapat teljesítményére. Talán nem is kell! A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott fergeteges vívással lett aranyérmes úgy, hogy a döntőben azokat a koreaiakat győzte le, akiktől három vb-fináléban szenvedtünk vereséget az elmúlt hat évben. Továbbá 2017 óta minden világbajnokságon és az olimpián aranyérmet nyertek az ázsiaik. Most, itt, Milánóban nem! Magyarország 16 év után lépett fel csapatban ismét a kardvilág dobogójának tetejére. Hihetetlen adat, hogy Decsi Tamás és Szilágyi Áron már akkor, 2007-ben, Szentpéterváron is benne volt a győztes kvartettbenSzatmári András egyéniben nyert már vb-t, és mától kezdve a 36 esztendős Gémesi Csanád is világbajnoknak mondhatja magát.

De nézzük, mi is történt a MiCo-ban, azaz a milánói kongresszusi centerben ezen a remek napon! A kissé döcögős csütörtöki selejtezők után a reggeli negyeddöntőben Japánnak esélyt sem hagytak a mieink. A győzelem majdhogynem kötelezőnek számított, de a 45:25, no meg a látottak már akkor sokat ígértek.

Jöhetett a franciák elleni elődöntő, és bizonyosan a fiúk – pardon, férfiak… – is emlékeztek arra, hogy alig néhány hete, a krakkói Eb-n éppen tőlük szenvedtünk vereséget az elődöntőben. Az azonban egy másik verseny volt… Gémesi Csanád vívására a szavakat is nehéz megtalálni, Szatmári Andrást mintha teljesen kicserélték volna erre a napra a vb-n nyújtott addigi teljesítményéhez képest, Szilágyi Áron pedig egyszerűen Szilágyi Áron. Olyan nincs, hogyha a társak jól teljesítenek, akkor rajta elmenjen egy csapatmérkőzés… Mindezek után nem is lehetett kérdéses az újabb, rendkívül meggyőző, 45:36-os siker.

Kora este tehát kezdődhetett a vb-döntő – csakhogy Korea ellenében… Az elmúlt években ezek nem sok sikert hoztak a számunkra. Kétszer (2017-ben és tavaly) simán kikaptunk, 2019-ben, Budapesten fájó körülmények között szenvedtünk tőlük vereséget. Most viszont megvolt a “vérszag”.  Csanád már az elődöntőt követően is úgy ünnepelt, hogy azt kiabálta: “Gyerünk tovább!”. Andrist ritkán láttuk ilyen elszántnak és koncentráltnak, és Áron is olyan elánnal készült, mintha nem lenne már néhány aranyérem a vitrinében…

A döntő rendkívüli izgalmakat hozott. Az elején nálunk volt az előny, aztán az ötödik asszótól kezdve az ázsiaiaknál. A legnagyobb hátrányban a hetedik asszó elején voltunk, 27:31-nél. Innen aztán Csanád zárkózott, Andris 40:39-re fordított, majd Áron az egyik nagy rivális, Oh Szanguk ellen feltette az i-re a pontot. 44:42 után egy vitathatatlan és látványos tussal megnyerte Magyarország második aranyérmét ezen a világbajnokságon. Ezt követően a mindösszesen 140 esztendős négy férfi úgy ünnepelt ugrálva, könnyezve és meghatódva – az edzőkről ne is beszéljünk, ám a nevüket feltétlenül rögzítsük e helyütt is: Decsi András vezető edző és edző, Neuhold Sándor válogatott edző, Decsi István, Gárdos Gábor, Navarrete József – mintha fele annyi idősek lettek volna, és életük első nagy sikerét érték volna el.

A nap másik pozitívuma férfi párbajtőrözőink szereplése volt. Az igen sokra hivatott, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott tulajdonképpen két, végül simának mondható győzelemmel jutott el a legjobb 8 mezőnyéig. Akkor azért összevontuk a szemöldökünket, amikor a 16 közé jutásért, Mexikó ellen a meccs második harmadában még 23:23-at mutatott az eredményjelző, aztán viszont helyre állt a rend, egy sima 45:32 lett a vége. A nyolcaddöntőben Izrael jóval komolyabb riválisnak tűnt, de a forgatókönyv itt is hasonlóan alakult. Egy ideig fej fej mellett haladtak a csapatok, aztán a találkozó utolsó harmadában már a magyarok domináltak. A 45:34-es végeredmény jelen esetben értékesnek mondható a kellemetlen ellenféllel szemben. A folytatás pedig egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek, Venezuela ellen sikerülnie kell a négy közé jutásnak, persze, korántsem lesz egyszerű a feladat…

Közel voltunk ahhoz is, hogy százszázalékosan elégedetten zárjuk a napot, ehhez annyi kellett volna, hogy a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapat 43:38-as előnyről be tudja fejezni a Lengyelország elleni nyolcaddöntőt. Ebből már kiderült: nem sikerült… Flóra remekül vívott, de sajnos, az utolsó asszó ezúttal nem jött össze Kreiss Fanninak. A 9-16. helyért történő folytatás sem alakult hibátlanul, sőt… Elsőként 45:31-re vertük Hongkongot, aztán viszont ismét szoros meccsen maradt alul a válogatott, Koreától szenvedtek 45:44-es vereséget a lányok. És ez a nap már csak olyan volt a lányok számára, hogy harmadszor is minimális különbséggel szenvedtünk vereséget, a 11. helyért Romániától kaptunk ki 45:44-re. A 12. helyezés – hasonlóan a női párbajtőrcsapat helyzetéhez – azt eredményezi, hogy a jó szereplés a következő szezon Világkupa-versenyein már nem lesz elég az olimpiai kvótához. Ahhoz ebben a két fegyvernemben már bravúr szükségeltetik!

A világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok befejezik versenyüket, a női kardozók és a férfi tőrözők pedig a legjobb nyolcig jutnak el. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Milánó.

Női párbajtőrcsapat, 36 induló.

Végeredmény:
1. Lengyelország
2. Olaszország
3. Korea
… 11. Magyarország (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina).

Férfi kardcsapat, 34 induló.

Negyeddöntő:
Magyarország-Japán 45:25 (Szilágyi +10, Szatmári +7, Gémesi +3).

Elődöntő:
Magyarország-Franciaország 45:36 (Szatmári +4, Gémesi +4, Szilágyi +1).

Döntő:
Magyarország-Korea 45:42 (Szatmári +4, Szilágyi Áron +3, Gémesi -4).

Végeredmény:
1. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András)
2. Korea
3. Egyesült Államok

Női tőrcsapat, 27 induló.

A legjobb 16 közé jutásért:
Magyarország-Ausztrália 45:20 (Pásztor +10, Kreiss +8, Lupkovics +4, Kondricz +3).

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Lengyelország 43:45 (Pásztor +8, Kondricz +2, Lupkovics -4, Kreiss -8).

A 9-16. helyért:
Magyarország-Hongkong 45:31 (Pásztor +10, Lupkovics +4, Kondricz 0).

A 9-12. helyért:
Magyarország-Korea 44:45 (Lupkovics +4, Kondricz -1, Pásztor -4).

A 11. helyért:
Magyarország-Románia 44:45 (Pásztor +1, Lupkovics 0, Kondricz -2).

Férfi párbajtőrcsapat, 47 induló.

A legjobb 16 közé jutásért:
Magyarország-Mexikó 45:32 (Nagy +10, Andrásfi +5, Koch +3, Siklósi -5).

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Izrael 45:34 (Andrásfi +7, Nagy +3, Koch +1).

A szombati negyeddöntőben:
Magyarország-Venezuela.

fotó: MTI/Illyés Tibor