A Heavy Tools készíti a magyar csapat formaruháit a párizsi játékokra

A 2024-es párizsi olimpia és paralimpia megnyitóján nem egy stadionba vonulnak be a sportolók, hanem hajóval érkeznek a Szajnán a nemzeti csapatok. Immár nem titok többé, hogy a magyar csapat formaruháit – melyet a hajón is viselnek majd – a Heavy Tools tervezi és készíti. A tervek közül Epres Panni segített kiválasztani a legmegfelelőbb ruhadarabokat a Magyar Olimpiai Bizottság és Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársainak.

Alig több mint három hónap van hátra a 2024. évi nyári olimpiai játékokig, és alig négy hónap a paralimpiai játékokig, melyeknek a francia főváros, Párizs ad otthont. A Magyarországot képviselő sportolók a hagyományokhoz híven egységes formaruhában jelennek meg a megnyitó ceremóniákon.

A pénteki sajtóeseményen Gyulay Zsolt, a MOB elnöke elmondta, a francia fővárosban speciális lesz a megnyitó, mert a Szajnán zajlik majd és előreláthatólag nyolc és fél órán keresztül tart, ezért a legfontosabb szempont a kényelem és az elegancia volt. Hozzátette, mindenképpen magyar beszállítóval szerettek volna megegyezni, a Heavy Toolsszal pedig tavaly, a krakkói központú Európa Játékokon már sikeres volt az együttműködés. Kiemelte, most először a magyar olimpiai és a paraliampiai csapat is egyforma ruhában fog felvonulni.

Szabó László, az MPB elnöke úgy fogalmazott, a megnyitó kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a nézettsége a legnagyobb döntőkével vetekszik, ezért fontos a megjelenés is. Hozzátette, a fogyatékos sportolók esetében számos apróságra kell figyelni a ruhák tervezésénél, ezeket a szempontokat pedig maximálisan figyelembe vette a Heavy Tools, amiért köszönet jár a cégnek.

Doroszlay László, a vállalat alapítója elmondta, ez a megállapodás megkoronázza a 27 éve működő cég eddigi tevékenységét, és bíznak benne, hogy a krakkói főpróba után Párizs is sikeres lesz, így akár folytatása is lehet majd az együttműködésnek.

Az olimpikonok közül Kapás Boglárka, és férje, a szintén úszó Telegdy Ádám beszélt arról, hogy ők általában nem tudnak részt venni a megnyitón, mivel másnap már kezdődik a verseny, de az olimpiai faluban szeretnek a társaikkal kicsit „felvonulni”. Ugyan még egyikük olimpiai indulása sem biztos – a Rióban bronzérmes Kapás az A szintre hajt, a Tokióban ötödik Telegdy pedig egyelőre harmadik a hazai rangsorban -, bíznak benne, hogy ott lehetnek a francia fővárosban, karrierjük harmadik közös, egyben utolsó ötkarikás viadalán.

A paralimpikonokat a Tokióban aranyérmes úszó, Illés Fanni képviselte, aki címvédőként és már édesanyaként készül a párizsi játékokra. Mint elmondta, neki általában szinte minden ruháját egyből a varrónőhöz kell vinnie, a Heavy Toolsnak köszönhetően azonban erre most nem lesz szükség. Hozzátette: bármilyen érmet is nyerne a francia fővárosban, az számára arannyal érne fel, egyelőre azonban csak a két hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra koncentrál.

Galéria:

  (Fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

  A tervezés utolsó fázisában segédkezett a háromszoros olimpiai bajnok legendás vízilabdázó, a 2020 júniusában elhunyt Benedek Tibor felesége, Epres Panni, aki elmondta: nagyon elégedett a végeredménnyel, mindenféle alkatú sportoló jól érezheti majd magát a ruhákban, amelyekben ízlésesen jelennek meg a nemzeti színek.

  „Fontos szempont volt, hogy a formaruha minden alkatú sportolón jól álljon, hiszen az olimpiai csapatban van tornász és vízilabdázó is, meg kellett találni azt a fazont, amivel mindenki elégedett. Szintén fontos szempont, hogy a nemzeti színek, a piros, a fehér és a zöld jól láthatóak legyenek, miközben a ruha mai és trendi legyen egyszerre”

  – hangsúlyozta Epres Panni a ruhák kiválasztása kapcsán.

  Herwerth Mónika tervező elmondta, hogy a kollekciót Párizs, a divat és az eleganciája hazája ihlette, a klasszikus stílus és a legújabb trendek találkoznak egymással a „franciásan kifinomult, de sportosan dinamikus kollekcióban”.

  „Párizs a divat fővárosa, a stílus és az elegancia hazája. Franciaországban a divat nem csupán trendekről és ruhákról szól, hanem egy életstílusról, egyfajta magabiztosságról és kifinomultságról. A francia nők öltözködésében a klasszikus elegancia modern trendekkel ötvöződik, és mindig kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi anyagokra és a tökéletes szabásra. Ezt az életérzést vegyítettük a márkánk stílusjegyeivel és így született meg a kollekció”

  – mesélte Herwert Mónika, a kollekció tervezője.

  „A tervezés során egyedi összképet álmodtunk meg, melyben a Szajnán hajózó olimpiai csapat egésze testesíti meg a piros, fehér és zöld színek harmóniáját. A francia zászló színeit is belecsempésztünk a kollekcióba, így például a sötétkék a férfi sportolók öltözékében fog megjelenni.”

  – tette hozzá a tervező.

  A tervezők krakkói Európa játékok során értékes visszajelzéseket kaptak a sportolóktól, melyeket beépítettek a kollekcióba. Minden apró részletre figyeltek, így például a női ruházatot praktikus zsebekkel látták el a napszemüveg, telefon és egyéb kisméretű tárgyak kényelmes tárolására.

  „Az olimpiai és paralimpiai kollekció tervezése során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a sportolók a megnyitó ceremónia során a lehető legjobban érezzék magukat a bőrükben. A kiváló minőségű anyagok és a megfelelő szabásvonalak biztosítják azt a komfortot, ami a külső megjelenésükön is tükröződik”

  – árulta el Doroszlay Yvette, a Heavy Tools ügyvezetője, hozzátéve, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a szigorú nemzetközi előírások pontos betartására is.

  „Igazi csapatmunka volt ez a folyamat, hiszen a mi feladatunk nem csupán a kollekció megtervezése volt, ezzel a projekttel akkor leszünk majd kész, ha minden sportoló megkapta azt a ruhát, amit szívesen visel a nyári játékokon.”

  A felvonuló formaruhákat május 6-án 18 órától, a Várkert Bazárban sorra kerülő divatbemutatón mutatja be 8-8 olimpikon és paralimpikon, 16 közéleti személyiség kíséretében. A sajtóeseményen továbbá az is elhangzott, hogy a kollekció darabjai májustól a nagyközönség számára is elérhetők lesznek a Heavy Tools üzleteiben.

  A divatcég a sportolók mellett a csapatvezetőkről, az edzőkről és stábtagokról is gondoskodik, így előreláthatólag körülbelül 400 embert öltöztet fel a párizsi olimpiára és paralimpiára.

  Fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs