A női kardcsapat is ott lesz Párizsban!

Felkerült az i-re a pont! Világbajnok női kardcsapatunk is bebiztosította helyét a párizsi olimpia nyolcas mezőnyében az athéni Vk-7. helyével.

A hazai szövetség beszámolója szerint nem a vasárnapi, athéni hetedik helynek volt köszönhető az, hogy a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat matematikailag is biztosította helyét az ötkarikás játékokon. Sokkal inkább a világbajnoki aranyéremnek, de kellettek hozzá az értékes “segédpontok”, miként ez a mostani…

Ahogy az lenni szokott, azok a csapatok szárnyaltak leginkább az utolsó előtti kard kvalifikációs versenyen, amelyeknek erre leginkább szüksége volt… Gondolunk itt elsősorban az ukránokra, az olaszokra és a bolgárokra. Valahol ennek voltunk mi is az “áldozatai”. Elvégre a nyolcaddöntőben a görögök könnyű, 45:26-os legyőzése után a valósággal szárnyaló ukránok következtek, akik egy kör után gyakorlatilag eldöntötték a meccset, és 45:31-re nyertek. Az 5-8. helyért történő folytatásban szoros meccsen kaptunk ki (42:45) a biztos olimpiai résztvevő Koreától. A végén pedig az Egyesült Államok elleni 45:39-cel ért a hetedik helyen célba a válogatott.

Ugyanakkor a többi eredmény alakulása azt jelentette, hogy a két hét múlva sorra kerülő, belgiumi, záró kvótaszerző csapat Vk eredményétől függetlenül a magyar női kardválogatott kint van a párizsi olimpián, ráadásul a tömör élmezőnyben megőrizte második helyét a rangsorban!

“Természetesen nem ujjongunk a ma történtek okán. Márton Panka térde még mindig nem százszázalékos, de már jobb, mint a műtét óta bármikor. A fiatalok pedig azért fiatalok, mert ingadozó a formájuk. Ám ez egy hosszú folyamat vége, ami után fellélegezhetünk, elvégre nagyot mentünk… Azt se feledjük, hogy a világbajnoki arany mellett három bronzérmünk is van a Világkupákon, második helyen állunk a kvalifikációs rangsorban, szóval azért van most minek örülnünk. Ez úton szeretném megköszönni kollégáim munkáját, továbbá a szövetség folyamatos partnerségét, ez mind, együtt szükséges ahhoz, hogy elérjük céljainkat.”

– nyilatkozta a hazai szövetségnek Gárdos Gábor vezető edző.

Eredmények. Női kardcsapat Világkupa, Athén, 22 induló.

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Görögország 45:26 (Szűcs +11, Battai +5, Pusztai +3).

Negyeddöntő:
Magyarország-Ukrajna 31:45 (Márton -1, Szűcs -2, Battai -5, Pusztai -6).

Az 5-8. helyért:
Magyarország-Korea 42:45 (Pusztai +2, Márton +1, Szűcs -2, Battai -4).

A 7. helyért:
Magyarország-Egyesült Államok 45:39 (Battai +6, Márton +1, Pusztai -1).

Végeredmény:
1. Franciaország
2. Ukrajna
3. Bulgária
… 7. Magyarország (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca).

Fotó: FIE / hunfencing.hu