A vihar miatt 9-ról 11-re halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját

A várható kedvezőtlen időjárás miatt 9-ről 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját – közölték a szervezők szerda délután a verseny honlapján.

Közleményükben azt írták: a versenyvezető és a versenykoordinációs központ intézkedésének oka az, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan. A halasztást a versenyutasítás és a versenykiírás lehetővé teszi – tették hozzá – közölte az MTI-vel a szervezők.

A verseny honlapján korábban közzétett előrejelzésben arról adtak tájékoztatást, hogy a Kékszalag első napján előreláthatólag erős szél alakulhat ki. Ezért minden versenyzőtől azt kérik, fokozott óvatossággal hajózzon a verseny ideje alatt és ne vállaljok felesleges kockázatot.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint csütörtökön egy elvonuló frontrendszer mögött megélénkülő, napközben többfelé megerősödő északnyugati szél várható.

Kiemelték: a verseny kezdetén fokozatosan megélénkül az északnyugati szél, amelyet elsősorban a déli, kora délutáni órákban erős – 45-50 km/órás – széllökések kísérhetnek. Délutántól mérséklődik a szél, de az élénk északias alapáramlás estig várhatóan fennmarad.

Eleinte erősen, majd változóan felhős lesz az ég, napközben egy-egy zápor kialakulhat. Éjszakára gyengül a szél, de az északias alapáramlás várhatóan a legtöbb helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása – áll a honlapon közzétett előrejelzésben.

Ünnepel a Balaton: csütörtökön kezdődik az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet – saját 2014-es rekordját megdöntve – 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

 

fotó: Sportmenü / Sződy Zsolt