Csak rájátszásban dőltek el a bajnoki címek

Igen erős és nagy létszám mezőny gyűlt össze a három napos Magyar Rapidsakk Bajnokságra, melyet széles körű támogatás mellett első ízben rendeztek meg Ajkán és a két éve elhunyt helyi sakkozó Csaba Árpád emlékének szenteltek.

16 nagymester mellett számos egyéb nemzetközi címmel rendelkező bábutologató és persze feltörekvő sakktehetség ült asztalhoz, így összesen pár híján 130-an indultak. A 15-15 perces, plusz lépésenként 5 mp bónuszidővel rendelkező küzdő felektől óriási koncentrálóképességet követelő partik feszültségét ki így, ki úgy viseli el, például a mezőny legmagasabb Élő értékszámú játékosa és esélyese a nyolcszoros magyar, és rapidsakk Európa-bajnok, a hazai ranglistát többször vezető Almási Zoltán nagymester testbeszéde látványosan árulkodott erről. Indulatos megnyilvánulásai egyben kemény önkritikáról vallottak, főleg amikor jobb, vagy annak vélt állásait elrontotta, mely ebben a műfajban nem ritka.

Magyar_Rapidsakk_Bajnoksag03_Marton_Istvan_2018_sportmenu

Egyébként még a torna legelején beszélgetésünkkor elmondta, közel 30 év élsakk után lassan kihátrál a teljes embert kívánó életmódból, 40 év fölött átadja a terepet a fiataloknak. Neves autótuning cége van, és gyerekkora óta vonzza ez a szenvedélye is. Fiatalokból és feltörekvő tehetségekből nem volt hiány ezen a versenyen sem, mind a fiúk, mind a lányok mezőnyében. Utóbbiaknál a 14 éves tapolcai sakkiskolás Juhász Judit négyes rájátszásban a női bajnoki címért küzdhetett, többek között két magyar bajnok és nagymester (Hoang Thanh Thrang, Papp Petra), valamint Varga Klára társaságában. De figyelemre méltóan játszott a 11 éves hazai – azaz ajkai – kedvenc, a már most számtalan magyar korosztályos bajnoki címmel, valamint rapidban és „rendes”játékidejű partikban négyszeres világbajnoki ezüstérmes Európa-bajnok Gaál Zsóka is. Merész és kalandos – ezért erős ellenfelek között „gyanús” – megnyitásoktól stratégiai álláskezelésig minden szerepelt repertoárjában, volt amelyet sikerrel oldott meg, akadt ahol eltévedt és a rutinos ellenfelek legyűrték. 50. helye ebben a közegben jónak mondható.

Magyar_Rapidsakk_Bajnoksag04_Marton_Istvan_2018_sportmenu

A férfi élmezőny tucatnyi, végső győzelemre is esélyes indulója a svájci szisztéma szerint (mindig azonos vagy hasonló pontúak játszanak egymással) szinte körmérkőzésként is jellemezhető, a legjobbak jószerével mind megmérkőzhettek egymással. Még az utolsó három fordulóban is többesélyesnek nézett ki az elsőség, de az utolsó kör után azonos pontszámmal már csak hárman maradtak holtversenyben, így a veretlen Bánusz Tamás, a párszor hibázó Almási Zoltán és a 13 fordulót egyetlen sakkvaksággal, (buta tisztvesztéssel és így vereséggel) megúszó Erdős Viktor között rájátszás következett. Oda visszavágós alapon két-két partit vívtak egymással, részvételével végül hármas rájátszásban dőlt el a bajnoki cím. Erdős másfél félre, Bánusz 2-0-ra verte Almásit, majd a két győztes összecsapását Erdős nyerte, így ő lett az idei év rapid magyar bajnoka. Mivel a „szétlövés” csak a bajnoki címről döntött, Almási lett a második, Bánusz a harmadik.

A nőknél négyen vívtak meg ugyanilyen szisztémával az elsőségért, náluk Papp, Thrang, Varga sorrend alakult ki végeredményként. A tekintélyes pénzdíjakon kívül számos kor és egyéb kategóriában osztottak ki különdíjakat a szervezők, akik rendezésből is kiválóra vizsgáztak.

Márton István fotóalbuma:

Magyar Rapidsakk Bajnokság 2018

Képek és szöveg: Márton István