Magyar Zoltán az első vándor

Takács Tibor meghívására március elején Magyar Zoltán, a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka tette tiszteletét a Foci,Sport és Hagyomány műsorában.

Pályafutását a 9. kerületi sportiskolában kezdte el, amelyet nyugodtan nevezhetünk a Ferencváros előszobájának. Két hét után került Vígh Lászlóhoz, aki a teljes pályafutása során végigkísérte.

” Az edzéseinkre, a küzdelmeinkre visszagondolva akkoriban eléggé negatív volt a kapcsolatunk, most pedig olyan, mint egy apa-fia barátság, szóval szeretem és tisztelem őt „

– idézte fel a múltat az egykori kiváló tornász.

Szóba került a Berki Krisztián fémjelezte adás, amelyben Magyar Zoltán 70. születésnapját ünnepelték. Mindketten a magyar tornasport legeredményesebb számában, a lólengésben lettek olimpiai bajnokok. Mikor is volt az első találkozásuk? Krisztián 1989-ben négy és fél évesen kezdett el tornázni, de ekkor még nem találkoztak, mert ebben az időszakban Magyar Zoltán állatorvosként dolgozott.

Az emlékezetes pillanat 1997-ben következett be Gyomaendrődön, ahol Krisztián a Kőrös-kupa nemzetközi tornaversenyen megnyerte az egyéni összetettet, és meghívott vendégként ott volt a kétszeres olimpiai bajnok. Egyikük sem szakadt el szeretett sportágától, mindketten a szövetségben dolgoznak, Dr. Magyar Zoltán a Magyar Torna Szövetség elnökeként, Berki Krisztián pedig sportigazgatóként.  

„A MOB elnökségi tagja vagyok körülbelül hat ciklus óta. Schmitt Pál, Kamuti Jenő és Aján Tamás után tulajdonképpen én vagyok a legrégebbi tag.”

Már az 1972-es müncheni olimpián is részt vett, de sajnos nem jutott be a szerenkénti döntőbe. A következő két olimpia mindenért kárpótolta, habár az 1984-es bojkott kellemetlenül érintette. Igaz a tornától már visszavonult, de ő kellett megindokolja a sportolóknak, hogy miért nem mehetnek az olimpiára, miért döntött így a párt.

Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor és a róla elnevezett elem, a Magyar-vándor első bemutatása. A 60. születésnapjára meg is jelent egy könyv Az első vándor címmel.

fotó: Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület