Csodás befejezés a hazai Eb-n

Fantasztikusan zárult Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság, miután a magyar csapat kilenc: három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

A Magyar Sportlövők Szövetségének szombati tájékoztatása szerint a Péni István, Pekler Zalán, Hammerl Soma összeállítású magyar hármas bronzérmes lett légpuskában a kieséses rendszerű csapatversenyben Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon. A magyarok a kvalifikáció első részében 627.3 kört lőttek, és hetedikként jutottak a nyolc közé a 13 csapatot felvonultató mezőnyben. A Q2-ben Péni Istvánék 627.8 körrel a negyedik helyen jutottak a négy közé. A kvalifikáció harmadik szakaszában az dőlt el, hogy melyik csapat milyen éremért mérkőzhet. A magyar hármas 625.6 körrel negyedik lett és a bronzéremért lőhetett a németekkel.

A bronzmérkőzés nagyon izgalmasan alakult, 4-0-ra és 6-2-re elhúztak a németek. Pekler Zalánék 6-6-nál beérték ellenfelüket. A folytatásban ismét megléptek a németek. 8-12-nél jókor jött Kissné Oroszi Edit időkérése, mert ezután fordított a magyar puskacsapat és 14-12-nél már karnyújtásnyi közelségbe került az érem. A németek ekkor még egyenlítettek, de az utolsó sorozatot Péni Istvánék nyerték, és 16-14-gyel övék lett a bronzérem. Az aranyérmet Ukrajna vitte el Horvátország 17-11-es legyőzésével.

Galéria:

(fotó: European Shooting Conderation)

Aranyérmes a női légpisztolyos csapat

A Major Veronika, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel összeállítású magyar hármas aranyérmes lett légpisztolyban a kieséses rendszerű csapatversenyben Győrben, miután az aranymérkőzésen 17-15-re verték meg az ukránokat. Jól kezdte Ukrajna az első helyért zajló meccset, hiszen az első öt sorozatot megnyerte, és már 10-0-ra elhúzott. A magyarok azonban egy percig sem adták fel, és 10-10-nél utolérték ellenfelüket. A folytatásban 11-11-et követően két újabb sorozatot megnyerve, 15-11-re ismét elléptek az ukránok a 16 pontig tartó mérkőzésen. Major Veronikáék azonban ismét csodát tettek, előbb 15-15-re egyenlítettek, majd a mindent eldöntő sorozatot is megnyerték (30.2 kör – 29.2 kör), és ezzel 17-15 lett a vége a magyar hármasnak.

Az alapversenyben a Q1-ben a magyarok 577 kört lőttek és elsőként jutottak a nyolc közé. A kvalifikáció második szakaszában Major Veronikáék 567 körös teljesítménnyel második helyen kerültek a négybe, majd a Q3-ban 572 körrel elsők lettek és a szintén 572 körös második ukránokkal lőhettek az aranyéremért. A sorrendet a több belső tízes döntötte el.

Bronzérmes a női puskacsapat

Megszületett a magyar küldöttség nyolcadik érme (3 arany, 2 ezüst, 3 bronz) Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, miután a Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta összeállítású magyar hármas bronzérmes lett légpuskában a nőknél a kieséses rendszerű csapatversenyben. A bronzmérkőzésen a magyarok a norvégokkal mérkőztek. Az ellenfél kezdte jobban a találkozót, 6-2-re is elhúzott, de Dénes Eszterék 7-7-nél utolérték a norvégokat. A folytatásban a magyar hármas fordított, és bár 11-7 után a rivális edzője időt kért, de ez sem segített rajtuk. Mészáros Eszterék 15-9-es vezetése után a norvégok a következő két sorozatot ugyan megnyerték, de ezzel el is lőtték az összes puskaporukat. 15-13 után a következő sorozatban a döntetlennel szerzett egy pont is elég volt ahhoz, hogy a magyar együttes behúzza a bronzot. 16-14 a vége.

(fotó: MTI / Krizsán Csaba)

A magyarok a kvalifikáció első részében nyolcadikként léptek tovább a nyolc közé 625.3 körrel. A folytatásban, a Q2-ben 630.4 kört lőttek Dénes Eszterék, és az első helyen jutottak tovább a legjobb négybe. Az éremmeccsek sorsáról döntő részben aztán 626.6 körrel a negyedik helyen zártak a magyarok és így a bronzéremért a harmadikként végző norvégokkal lőhettek.

Bronzérmes a férfi pisztolyos csapat

Tátrai-Fejes Miklós, Polgár János, Trájer Szabolcs összeállítású magyar hármas bronzérmes lett a kieséses rendszerű csapatversenyben légpisztolyban Győrben a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, miután a harmadik helyért zajló mérkőzésen 16-8-ra legyőzte Lettországot. Jól kezdett a magyar hármas, 2-0 után még egyenlített az ellenfél, de utána Tátrai-Fejes Miklósék elhúztak 8-2-re. A folytatásban 10-4-es magyar vezetésnél a lettek időt kértek, de mindhiába. 12-6 után még szépített az ellenfél, de a vége 16-8-as magyar siker.

(fotó: European shooting Conderation)

Ez volt a magyar küldöttség kilencedik érme: a három arany és két ezüst mellett négy bronz a mérleg.

Nyilatkozatok a versenyek után

Pekler Zalán:

„Nagyon örülök ennek a csapatbronznak. Ez a hármas bizonyította már többször is, hogy bennünk van a nagy eredmény. Ez most nagyjából ki is jött, azért bőven maradt bennünk. Istók brutálisan nagyot lőtt, köszönet neki, hogy kihúzott minket a slamasztikából. De alapvetően számomra katasztrófálisan sikerült az Európa-bajnokság. Nagyon csalódott vagyok, mert az egyéni és a vegyes csapat versenyszám is kritikán aluli volt. Próbálom kijavítani, de most egy hosszabb szünetet fogok tartani. Az alapokhoz vissza kell majd térni, de két hétig most biztosan nem lesz puska a kezemben.”

Hammerl Soma:

„Az egyéni versenyszámban csak a ranglistapontokért indulhattam, de az elég jól sikerült. Közel voltam a 630 körhöz. Utána jött ez a kieséses rendszerű csapatverseny. Nekem ez személy szerint nem sikerült olyan jól, ahogy szerettem volna, de a fiúk nagyon ügyesek voltak és így sikerült ezt a bronzérmet behúzni. Természetesen nagy büszkeség, hogy hazai közönség előtt sikerült érmet nyerni.”

Péni István: 

„Nagyon jó napot fogtam ki. Nagyon szerettem volna, hogy mindhárman éremmel térhessünk haza. Az alapversenyben kétszer is 211 kör felett teljesítettem, harmadjára 209.5-et. A döntő pedig fergetegesen sikerült számomra. Jól kiegészítjük egymást, megbízunk egymásban. Annak is nagyon örülök, hogy 10.9-del fejeztem be a döntőt. Számomra ez egy nagyon emlékezetes Európa-bajnokság volt. Amikor a németek 6-2-re és 12-8-ra is elhúztak, akkor nem voltam benne biztos, hogy harmadikok leszünk, de bíztam benne, hogy mindhárman nagy tízest fogunk lőni. Összességében egy fantasztikus verseny volt és én is köszönöm Zalánnak és Somának, mert közös munka eredménye ez a bronz.”

Major Veronika:

„Én úgy keltem ma fel, hogy Európa-bajnokok leszünk, ami sikerült is. Ráadásul ez a második csapatarany. Bebizonyítottuk azt, hogy mi vagyunk a kontinens legjobb női pisztolyos csapata 10 méteren. Az aranymérkőzésen 0-10 után összeszedtük magunkat, és nagyon koncentráltunk, hogy meg tudjuk fordítani az ukránok elleni mérkőzést. A közönség is nagyon sokat segített. Az egyéni versenyszám után volt bennem felelősség is a többieket iránt, szerettem volna húzni a csapat szekerét.”

Jákó Miriam:

„Nagyon sokat segített az, hogy Győrik Csaba edző 0-6 után időt kért az aranymérkőzésen, bejött hozzánk és pár biztató szóval igyekezett hitet adni nekünk. Nem volt egyszerű 0-10 után fordítani, de mindhárman stabilak voltunk mentálisan. Ez a jövőre nézve is nagyon biztató, hogy képesek vagyunk szinte lehetetlennek tűnő helyzetből is nyerni. A végére egy izgalmas show-t csináltunk magunknak és a közönségnek is.”

Fábián Sára Ráhel:

„Nagyon örülök, hogy duplán bebizonyítottuk azt, amit már tudtunk, hogy mi vagyunk Európa legjobb pisztolyos csapata. Az aranyérem kulcsa a hit volt, hogy végletekig bíztunk egymásban. Ez már az alapverseny során is érződött, hogy hiszünk magunkban. Az aranymérkőzésen volt egy kis megingás, de tudtuk, hogy még innen is képesek vagyunk fordítani. A közönség nekem óriási motivációt jelentett, hogy ennyien itt voltak, ilyen mértékű szurkolást kaptunk egy-egy pont után. Ez mindig jól esik a versenyzőknek, ha támogatják őket.”

Dénes Eszter: 
„Nagyon elégedett vagyok a két csapatéremmel, ami biztató a jövőre nézve. Jó csapatot alkotunk, húzzuk egymást. Együtt is készültünk az Eb előtt. Az egyéni nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, a vegyes csapat számban sem jutottunk el az éremcsatáig. Azért az teljesen jó, hogy a négyből két számban érmet tudtam nyerni. Az egyéni után nagyon szerettem volna megmutatni, hogy annál többre vagyok képes, mint amit akkor lőttem.”
Bajos Gitta: 
„Én az utolsó néhány lövésemmel „ejtettem ki” magam egyéniben a nyolcas döntőből, amiért kicsit mérges voltam. De az eredményem ugyanaz, mint amit a válogatókon is lőttem, tehát nekem nincs miért bánkódnom. Ráadásul ez nagyon kellett a hagyományos csapatversenyben elért ezüstéremhez. Mindkét csapatérem fantasztikus ilyen erős mezőnyben.”
Mészáros Eszter:
„A kieséses rendszerű csapatverseny nehezebb, mint a hagyományos. Jobban meg kellett dolgozni az éremért, de nagyon örülök annak, hogy mindkét számban érmesek lettünk. A bronzmérkőzésen nyugodtabb voltam, mint a saját egyéni finálémban, mert ott voltak mellettem a többiek, és ez nagyon sokat számított.”

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba