Domsits Olívia Eb-bronzérmes légpisztolyban a junioroknál

Megszületett a második magyar érem Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, miután Domsits Olívia a harmadik helyen végzett 215 körös eredménnyel a junior lány légpisztoly versenyszámában.

magyar szövetség beszámolója szerint a Orbán László tanítványa az alapversenyben 570 kört ért el, és másodikként jutott a nyolcas fináléba. A döntőben Domsits Olívia a tizedik lövés után még a hatodik helyen állt, de aztán folyamatosan jött fel. A 14. lövést követően már a negyedik helyre lépett előre, sőt, a 16. lövés után harmadik volt. Hihetetlen izgalmakat hozott a végjáték, hiszen a 20. lövés után holtverseny alakult ki a magyar pisztolyos és a cseh Viktorie Sindlerova között. A szétlövésnek az volt a tétje, hogy aki a nagyobb lövést adja le, az folytathatja a versenyt, és az első háromban végez. Nos, Orbán László tanítványa bírta jobban az izgalmakat, és 10.3 kört lőtt, miközben ellenfele 9.1-et ért el. Domisits Olívia így bronzérmes lett (215 körrel), az első két helyen álló ellenfelét már nem tudta behozni. Az aranyérmet a georgiai Mariami Prodiasvili szerezte meg 242.2 körrel, a második helyen a szlovén Manja Slak végzett 237.6 körrel. A győztes eredménye junior Európa-rekord.

(fotó: Hungarian Shooting Federation)

Domsits Olívia:

„A döntő nehezebb volt, mint az alapverseny, mert az elején nem találtam a helyem a pályán. De utána minden összeállt, el is kapott a flow-érzés. Úgy gondolom, hogy amit lehetett, kihoztam a döntőből. Nyilván egy sportoló mindig nyerni szeretne, de ezzel az eredménnyel, ezzel a helyezéssel elégedett vagyok. Az alapversenyen még lehet csiszolni, de az tekintélyt parancsoló volt, hogy a második helyen jutottam tovább. Már ezt is sikerként éltem meg. A döntőben a gyengébb kezdés után próbáltam korrigálni a pisztolyom beállításán, és ez sikerült is. A szétlövésben nagyon leizzadtam. Csak arra figyeltem, hogy a lövésem minél precízebb ki legyen dolgozva, és szerencsére tízest lőttem. Örültem neki nagyon. Ez volt az első egyéni érmem világversenyen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulok tűzvédelmi mérnöki szakon.”

(fotó: Hungarian Shooting Federation)

Orbán László, Domsits Olívia edzője:

„Nagyon sokat dolgozott ezért a döntőért. Az alapverseny is szépen összeállt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az utolsó tíz lövést jól megoldotta. Nem omlott össze a döntő kapujában. Az már önmagáért beszél, hogy Európa legjobb nyolc lövője között szerepelhetett, az érem pedig hab a tortára. Szépen felépítette a finálét. Két hullám volt benne, de vissza tudott jönni szép nagy tízesekkel. Természetesen nem volt mindegy, hogy negyedik lesz vagy harmadik, és a legfontosabb pillanatban képes volt tízest lőni. Nagyon ott volt fejben, motivált. Egyéniben ez volt a legnagyobb sikere, nagyon örülök neki.”

Légpuskában a kiesés rendszerű csapatversenyben a junior fiúknál a Kálmán Bálint, Török Ferenc, Dénes András összeállítású magyar hármas a hatodik helyen végzett. A kvalifikáció első részéből még harmadikként továbbléptek a nyolc közé a magyarok, de a folytatásban nem sikerült a négy közé kerülni. A junior lányoknál a Vintze Regina, Toma Réka, Ferik Csilla együttesünk 13. lett.

Remek kezdés Győrben: Kálmán Bálint junior Európa-bajnok légpuskában!

fotó: Hungarian Shooting Federation