Eb-ezüstérmes a női kardcsapat!

Ezüstérmet nyert a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardcsapat csütörtökön a düsseldorfi Európa-bajnokságon.

Az MTI beszámolója szerint a magyarok reggel a fehéroroszok ellen nyertek, majd a negyeddöntőben az egy éve ezüstérmes ukránok, az elődöntőben pedig a tavaly világbajnok franciák ellen arattak bravúros győzelmet. Utóbbi mérkőzésük kora délután véget ért, így az esti döntőig nagyon hosszú, ötórás szünet következett. Ez idő alatt a többi párharc zajlott női kardban és férfi tőrben. A magyar csapat tagjai visszamentek a csarnoktól kétszáz méterre lévő szállodába, majd a finálé előtt bő két órával tértek vissza a vívóterembe.

A nap utolsó mérkőzésén a világranglistán második, címvédő oroszokkal szemben léptek pástra, és ezúttal már nem borult a papírforma. Az ellenfél, melyben két riói olimpiai bajnok is volt, fokozatosan húzott el, jó darabig minden asszót megnyert néhány tussal, így a hatodik párharcra már tíz fölé nőtt a különbség. Az egyetlen győzelmet Márton aratta, aki a nyolcadik párban 7-5-re verte Szofija Velikaját. Magyar oldalon is voltak szép tusok, de az oroszok határozottabban vívtak és magabiztosan nyertek.

A második hely kiharcolása ugyanakkor nagy siker a női kardozóknak, és sokat is ér az olimpiai kvalifikációs menetelésben.

Katona Renáta az MTI-nek elmondta, hogy a fehéroroszok elleni, első mérkőzéstől tartottak, mert a nyolc közé kerülés mindig nehéz. Az ukránok elleni negyeddöntőre rátérve megemlítette, hogy velük mindig szoros mérkőzéseket vívnak, a 7-1-es asszójáról pedig, melyet a nyolcadik párban nyert meg, annyit jegyzett meg, Komascsukkal mindig szorosakat vív és érzi a stílusát.

Úgy voltam vele, hogy meg tudom fordítani a mérkőzést, és bíztam abban, hogy Liza majd jól fejezi be” – tette hozzá.

Őszintén szólva nagyon tartottam Harlantól, de az asszó végére megéreztem a vívását. Szerencsére 44-44-nél is pontosan tudtam, mit fog csinálni, hogy védeni akar, és ezért támadtam meg” – árulta el Pusztai Liza az ukránok elleni egytusos siker titkát.

Az egész napot illetően úgy fogalmazott: „Nagyon jól éreztem magam, élveztem a vívást, még a nehéz, befejező asszókat is„.

Gárdos Gábor, a női kardozók vezetőedzője azzal érzékeltette, hogy mit jelent az ezüstérem megszerzése, hogy emlékeztetett rá: ebben a szezonban egy ötödik és egy második helyük volt, azóta a legjobb nyolc közé se kerültek.
A mai nap úgy kezdődött, hogy egy erős fehérorosz csapattal álltunk szemben, ők megizzasztottak bennünket, de a nap folyamán mindenki a döntőig hozzátett az egészhez valami nagyon fontosat. Úgyhogy ez a csapat most tényleg csapatként működött, aminek nagyon örülök.

Elmondta, hogy a franciákat ez előtt még nem verték meg, az ukránokat és az oroszokat már igen, de „szörnyű szoros” a mezőny.

Ez az orosz csapat azért nagyon erős, ide egy kicsit több szerencse kell” – utalt az elvesztett döntőre.

Ez egy fejlődőképes csapat és azok a lányok is, akik most nem voltak itt, együtt készülnek velünk – nyolc-tíz lányról beszélhetünk -, ők mind benne vannak ebben az eredményben, és az ő támogatásukkal fogunk mi fejlődni” – tette hozzá.

Magyar női kardcsapat Európa-bajnokságon ezt megelőzően 2002-ben nyert érmet, akkor is ezüstöt, amikor Moszkvában ugyancsak az oroszoktól kapott ki a döntőben. Legutóbb dobogós helyezetést világversenyen a 2005-ös, lipcsei vb-n harcolt ki, melyen harmadik lett.

Eredmények:

a 16 között:
Magyarország-Fehéroroszország 45-40

negyeddöntő:
Franciaország-Lengyelország 45-34
Magyarország-Ukrajna 45-44
Olaszország-Azerbajdzsán 45-42
Oroszország-Németország 45-34

elődöntő:
Magyarország-Franciaország 45-40
Oroszország-Olaszország 45-39

a 3. helyért:
Franciaország-Olaszország 45-42

döntő:
Oroszország-Magyarország 45-34

Végeredmény:

női kard csapat, Európa-bajnok:
Oroszország (Olga Nyikityina, Szofija Velikaja, Jana Jegorjan, Szofija Pozdnyakova)
2. Magyarország (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca)
3. Franciaország (Manon Brunet, Caroline Queroli, Cecilia Berder, Charlotte Lembach)

fotó: MTI/Illyés Tibor