Fogadalmat tett az ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat

Fogadalmat tett szerdán, 9 nappal a megnyitó előtt a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokra utazó magyar csapat. A Team Hungary a téli ifi játékok történetében rekordot jelentő 33 főt számlál. A multisportesemény január 19-én kezdődik a dél-koreai Gangwonban.

Az ünnepség – melyet tradicionális koreai műsorszám és beharangozó videó is színesített – résztvevői a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban gyűltek össze január 10-én.

Gyulay Zsolt köszöntőjében elmondta, hogy 80 ország közel 1900 sportolója fog megküzdeni az érmekért, az eddigi téli ifjúsági játékokon eddig az egyéni számokban 3 ezüstöt és 1 bronzérmet nyertünk jégkorongban és rövidpályás gyorskorcsolyában, utóbbiban Jászapáti Petra és Liu Shaoang – számolt be honlapján a Magyr Olimpiai Bizottság.

Többen részt vettetek már az EYOF-on, de sokaknak ez lesz az első ötkarikás élménye – őket üdvözöljük az olimpiai családban, a Team Hungaryban. Az ifjúsági olimpia belépő lehet a felnőtt olimpiára”

– emelte ki a MOB elnöke.

Hozzátette: Dél-Korea már többször bizonyított olimpiarendezésben: 1988-ban Szöul, 2018-ban pedig Phjongcshang volt a házigazda – mindkét alkalomhoz szép magyar emlékek fűződnek.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja arról beszélt, hogy mint a jelenlévő fiataloknak, így neki is ez lesz az első téli ifjúsági olimpiája, nagy várakozásokkal tekint az esemény elé, csakúgy, mint a NOB.

Legyetek büszkék a magyar címeres mezre!

– hívta fel zárszóként a figyelmet a sportdiplomata.

Berkó Lajos, a HM Sportért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke is üdvözölte a fiatalokat. Azt mondta, büszkék lehetünk arra, hogy az országnak milyen sok tehetséges fiatal sportolója van, akik a folyamatos okostelefonozás és internetezés helyett a rendszeres sportolást választják. Hozzátette: az állami sportirányítás több programon keresztül is támogatja az utánpótlássportot.

Nagy kiváltság, de egyben felelősség is Magyarországot képviselni

– jegyezte meg a sportpolitikus.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra sportolóként, motiváló gondolatokat intézett a fiatalokhoz. A pekingi téli olimpián bronzérmes, felnőtt világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes short trackes a 2016-os lillehammeri téli ifjúsági olimpián 500 méteren ezüstérmes volt, a nemzetközi csapatversenyben pedig a vegyes váltóval lett második helyezett, tehát személyesen élte meg, mit jelent az ifi olimpia a felnőtt játékok előszobájaként; mit jelent az eseményen részt venni, a sikert megélni. Gratulált a sportolóknak és sikeres versenyzést, jó élményeket kívánt a versenyzőknek.

A fogadalomtétel során Tóth Anita, a MOB kommunikációs igazgatója abc-sorrendben szólította színpadra a versenyzőket, az eskü előmondója a curlinges Nagy Lola és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik volt.

A fogadalomtétel a Magyar Himnusszal zárult, az eseményt csapatgyűlés követte, melyet Fábián László csapatvezető, a MOB főtitkára nyitott meg.

A fogadalomtételen részt vett Hong Kyudok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete is.

A magyarok 10 sportágban/szakágban fognak rajthoz állni (3×3-as jégkorong, curling, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, gyorskorcsolya, snowboard cross, alpesi sí, sífutás, biatlon és freestyle sí, sí cross). A csapatvezető Fábián László, a MOB főtitkára. Az ifi játékokat 2024. január 19. és február 1. között rendezik Gangwon-tartományban.

Rekordszámú magyar fiatal utazik Dél-Koreába, hiszen Innsbruckban 9, Lillehammerben 15, míg Lausanne-ban 23 főt számlált a nemzeti csapatunk. Kilenc fővel a sízők is új csúcsot állítanak be, 13 leánnyal a hokisok is.

A Gangwonba utazó magyar sportolók sportágak/szakágak szerint:

alpesi sí: Körtvélyessy Dóra, Schneider Milán István
biatlon: Bozóki Laura, Kunos László Sámuel
curling: Kárász Raul Benjámin, Nagy Lola Olimpia
freestyle sí, cross: Szeghalmi Fanni, Tymcyna Dóra
gyorskorcsolya: Sándor Lilla Enéh, Vancsó Rebeka
jégkorong, 3×3: Bátyi Boróka, Bereczki Dóra, Csordás Csenge Noémi, Faragó Luca Lara, Hajdu Lili, Haraszt Lorina, Hiezl Réka Effi, Polónyi Petra, Sághy Lara, Simon Bíborka Borbála, Szabó Bonita Lilla, Takács Noémi Zoé, Weiler Krisztina
műkorcsolya: Ekker Léna
rövidpályás gyorskorcsolya: Keszthelyi Dávid, Major Dominik Gergely, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura
sífutás: Bere Larissza Vanda, Gaál Dóra, Holló Martin
snowboard, cross: Tóth Emma Ágnes, Barabás Attila Bálint

Az eddigi téli ifjúsági olimpiák magyar érmesei itt tekinthetők meg.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs