Fucsovics Márton kezd a Kopaszi gáton

Fucsovics Márton játssza az első mérkőzést pénteken Budapesten az oroszok elleni tenisz Davis Kupa-párharcban, melynek tétje a világcsoportba jutás.

A csütörtöki sorsoláson kiderült, hogy a magyarok első számú játékosa kezd 16 órakor a vendégek másodikjával, az idei US Openen negyeddöntős Andrej Rubljovval, majd Balázs Attila következik az ellenfél legjobbja, Karen Hacsanov ellen a Kopaszi gáton emelt ideiglenes stadionban. A szombati párost Fucsovics és Balázs vívja Danyiil Medvegyev és Konsztantyin Kravcsuk ellen.

A bokasérüléséből felépült Fucsovics Márton elmondta, az oroszok a gyorsabb pályákat szeretik, így számukra nem lesznek ideálisak az itteni körülmények.
Jobban szeretek második meccset játszani, amikor tudom, hogy mennyi az állás, de most így alakult, semmi gond. Győzelmet várok a csapattól, szerintem tudunk meglepetést okozni, a közönség mellettünk lesz, a lassabb salakpályát Attila is jobban szereti” – jelentette ki a 25 éves teniszező, hozzátéve, összejöhet egy olyan váratlan eredmény, mint tavaly márciusban Izrael ellen a Városligetben.

Köves Gábor szövetségi kapitány elégedetten beszélt a menetrend alakulásáról:
Úgy érzem, nekünk kedvezőbb lehet ez így, de persze a játékosokon múlik. Attilának segíthet, hogy övé a második meccs, ráadásul mivel a szövetség vállalta a villanyfényes rendezést, péntek estére még többen kiérhetnek a helyszínre” – mondta az MTI-nek, kifejtve, hogy nagy szó lenne a nyitónapi két mérkőzésből egyet elcsípni.

Ha Marci azt mondta, hogy győzelmet vár, akkor természetesen nem mondhatok mást, és a lábamat feltéve nézem majd a meccseket. A viccet félretéve, óriási dolog lenne, ha nyerni tudnánk, az már jó alap, ha a játékosoknak megvan az önbizalmuk” – tette hozzá.

Az oroszok szövetségi kapitánya, Samil Tarpiscsev – aki egyben a teniszszövetség elnöke és e Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja – egyelőre nem tartózkodik a magyar fővárosban, mivel részt vett a 2024-es és 2028-as nyári játékok limai helyszínkijelölésén. Az orosz sportdiplomata várhatóan később érkezik meg a válogatotthoz.

A péntektől vasárnapig tartó összecsapáson a magyar válogatottban Fucsovics Márton (113.), Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) szerepel, míg az oroszok részéről Karen Hacsanov (32.), Andrej Rubljov (37.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) játszik majd.

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.

(MTI)

fotó: huntennis.hu / Bor Péter

Vélemény, hozzászólás?