Gyászol a magyar vízilabda: elhunyt Szívós István

Életének 72. évében elhunyt Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó.

A Magyar Vízilabda szövetség és az FTC is hivatalos honlapján közölte, hogy életének 72 évében elhunyt Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó, egykori edző, sportvezető.

Az FTC nevelése a válogatottal olimpiai bajnokságot nyert 1976-ban, világbajnokságot 1973-ban, Európa-bajnokságot 1974-ben és 1977-ben, de olimpiai bajnoki ezüstérmet (1972), bronzérmet (1968, 1980), világbajnoki ezüstérmet (1975, 1978) és Európa-bajnoki ezüstérmet (1970) is szerzett csodálatos pályafutása során. Szeretett sportágától sohasem szakadt el, pályafutása befejezése után edzőként, sportvezetőként tevékenykedett, 17 esztendeje a KSI utánpótlásáért dolgozott, az egyesület elnöke volt. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott. 1996-ban az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották az úszás halhatatlanjai, az International Swimming Hall of Fame tagjai közé, ugyanabban az évben került fel kéznyoma és aláírása a Magyar Sportcsillagok Falára. 2000-ben egy szavazáson az évszázad magyar vízilabda-válogatottjának tagja lett, az együttesbe az 1976-os montreali bajnokcsapatból kerültek be legtöbben. 2016-ban Papp László Budapest-Sportdíjat kapott. Halálát mély megrendüléssel fogadta a vízilabda-társadalom, amelynek egyik példamutató, mindenki által kedvelt ikonikus bajnoka volt. A Magyar Vízilabda Szövetség, az FTC és a KSI közösen osztozik a vízilabdacsalád gyászában, emlékét örökké őrizzük!” – számolt be a magyar szövetség honlapja.

A Ferencváros így emlékezett Szívós Istvánról:

Gyászol a Fradi-család. Életének 72. évében elhunyt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szívós István, az FTC egykori klasszis vízilabdázója, aki később edzőként és a klub elnökeként is szolgálta egyesületünket.

Szívós István 1948. április 24-én született, Budapesten. 12 évesen csatlakozott a Ferencvárosi Torna Clubhoz, fiatalon be is mutatkozott vízilabdacsapatunkban, 16 évesen már kupagyőzelmet ünnepelhetett a mieinkkel.

Húszéves koráig pólózott a Fradiban, ezalatt az időszak alatt két bajnoki címet és összesen három kupaaranyat szerzett.

Már ekkor bekerült a magyar válogatottba is, amellyel később minden létező címet megnyert: kétszer volt első Európa-bajnokságon, egyszer világbajnokságon, és 1976-ban ő is tagja volt a montreali olimpián győztes csapatnak.

Szívós Istvánt összesen háromszor választották az Év magyar vízilabdázójának, később, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, két évvel később pedig az Úszó Hírességek Csarnokának a tagjává választották.

Pályafutása után hét éven keresztül, 1983 és 1990 között irányította a Fradi vízilabdacsapatát. A sikerek pedig, akárcsak játékoskarrierje során, itt sem kerülték el. Csapatunkkal kétszer bajnoki címet, kétszer Magyar Kupát nyert, 1989-ben pedig elődöntőig vezette a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

1991 és 1998 között az FTC ügyvezető elnökeként szolgálta az FTC-t. Ez az időszak pedig klubunk egyik legsikeresebb korszaka volt. Elég, ha futballcsapatunk örökké felejthetetlen, 1995-ös Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutására gondolunk. Elnöksége után a vízilabdaszakosztályt vezette a Ferencvárosnál. A Szívós-család igazi vízilabdacsalád, Szívós István édesapja, idősebb Szívós István szintén olimpiai bajnok volt, míg fia, Szívós Márton világbajnoki aranyat nyert.

A Ferencvárosi Torna Club vezetői, sportolói, dolgozói és minden szurkolója nevében őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak.

Szívós Istvánt az FTC saját halottjának tekinti.

Mély fájdalommal, megtörten tudatjuk, hogy Dr. Szivós István, Olimpiai, Világ és Európa Bajnok vízilabdázó, a KSI vízilabda szakosztályának vezetője, életének 72. évében váratlanul elhunyt. Drága Pista bácsi, szívünkben örökké élsz!❤️❤️❤️” – írta közösségi oldalán a KSI Vízilabda.

A Magyar Vízilabda Szövetség, az FTC és a KSI közösen osztozik a vízilabdacsalád gyászában..