Hoztuk a kötelezőt a britek ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 49-11-re legyőzte Nagy-Britanniát a debreceni olimpiai kvalifikációs torna csütörtöki nyitómérkőzésén.

Az olimpiai selejtezőtorna Debrecen ünnepnapján kezdődött, a település ugyanis 1693. április 11-én kapott királyi városi rangot. A keretből ezúttal Juhász Gréta, az egyaránt sérülésből felépült Böde-Bíró Blanka és Albek Anna, illetve a tartalék hálóőr Bukovszky Anna maradt ki.

A két válogatott történetének első egymás elleni mérkőzésén az esélyes egyértelműen a házigazda volt. A szigetországiak csupán egyszer, a londoni olimpián házigazdaként szerepeltek világeseményen, a jelenlegi keretük pedig rendkívül alacsony átlagéletkorú, most pedig Kamerun távolmaradása miatt léphettek pályára.

A múlt heti két Eurokupa-találkozón remeklő Győri-Lukács Viktória két gólja nyitotta a tornát, az első négy magyar támadás egyaránt sikerrel zárult (4-1). Egy háromperces megtorpanást leszámítva, amikor 10-2-ről 10-5-re közelítettek a britek, a papírformának megfelelően gyors ütemben nőtt a különbség. A cserék érkezése után újra lendületet vett a magyar válogatott, alig húsz perc telt el, amikor kialakult a tízgólos előnye (15-5). Szélről és gyors támadásokból is jól teljesített a nemzeti csapat, az Eurokupa-találkozókon gyengébb pontnak számító beálló- és átlövőgólokat szerzett alacsonyabb játékerőt képviselő riválisával szemben, így a pihenőre 18 találatos előnnyel vonulhatott – számolt be az MTI.

A szünet után Szemerey Zsófiát Janurik Kinga váltotta a magyar kapuban, a 35. percben már húsz gól volt a különbség (27-7). A britek hét a hat ellen támadtak a gólszerzésben bízva, ez sorozatban négy üres kapus magyar gólt eredményezett. Ez is hozzájárult, hogy a 49. percben már harmincgólos volt a magyar előny (39-9).

Bordás Réka kivételével valamennyi magyar mezőnyjátékos betalált, az összecsapás legeredményesebbjeként a meccs legjobbjának megválasztott Faluvégi Dorottya hét gólt szerzett. Szemerey nyolc, Janurik hét lövést védett. Brit részről Lea Davies négyszer talált be, Clio Stephanides kilenc magyar kísérletet hatástalanított.

A 49 találat a második legtöbb, amit a magyar női válogatott valaha lőtt: 2005-ben Ausztráliát 57-9-re, míg 2006-ban Argentínát 48-19-re, 2009-ben Chilét 48-14-re verte a nemzeti csapat.

A magyar kapitány szerint nem tudták használni a gyakorolt elemeket

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott a Nagy-Britannia ellen 49-11-re megnyert csütörtöki olimpiai selejtezőmérkőzésen nem tudta használni a korábban gyakorolt játékelemeket.

„Nem volt róluk sok információnk, nem tudtuk, milyen állapotban vannak, milyen erőt képviselnek, és csak nyolc játékosukról tudtunk videót szerezni. Így kellett lejátszani ezt a mérkőzést”

– nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető.

Csupán kedd este derült ki, hogy Kamerun vízumproblémák miatt nem utazik el Magyarországra, így került a csoportba Svédország, Japán és a házigazda mellé Nagy-Britannia, amely soha nem szerepelt még világ- vagy Európa-bajnokságon.

Golovin hozzátette, védekezésből próbált gyors gólokat lőni csapata, és amikor rendezett védelemmel találta szemben magát, lehetett látni, hogy a britek teljesen máshogyan védekeznek, mint a svédek vagy a japánok, ezért nem igazán tudták használni azokat a dolgokat, amiket gyakoroltak.

A magyaroknak a második félidőben volt olyan időszakuk, amikor sorozatban négyszer találtak be az ellenfél üresen hagyott kapujába, utána viszont nem éltek a britek létszámfölényes támadójátéka által adódó lehetőségekkel. Erről Golovin elmondta, azok már nem voltak kimondottan tiszta lövőhelyzetek, és nem akartak kapkodni, ami nagyon fontos lesz a következő mérkőzéseken.

A sajtótájékoztatón az edző elmondta: a meccs előtt azt tervezték, hogy próbálnak a saját tempójukban kézilabdázni és a saját játékukat játszani, és ez sikerült is.

„Biztos vagyok benne, hogy a britek sokkal többet tudnak a kézilabdáról, de az ismert módon, nehéz körülmények között kerültek ide. Ennek ellenére le a kalappal előttük, mert mindent megtettek, hogy megnehezítsék a dolgukat”

– szögezte le.

Elárulta, a svéd-japán mérkőzés első félidejét a helyszínen tekinti meg a csapat, hogy élőben is legyenek benyomásai a következő ellenfelekről.

Papp Nikoletta az MTI-nek úgy fogalmazott: nem az ellenfélből kell most bármit leszűrniük, sokkal inkább saját magukra koncentráltak ezen a meccsen, „a saját dolgainkból próbáltunk gyakorolni holnapra, kicsit kijavítani, vagy összhangba hozni még a dolgokat„.

(Papp Nikoletta; fotó: MTI / Illyés Tibor)

Hozzátette, két nagyon különböző Eurokupa-meccset játszottak a múlt héten, és most a britek ellen próbálták még jobban csiszolni a saját játékukat, legfőképpen a védekezést, „hogy egy kicsit jobban érezzük a váltásokat, közelebb legyünk egymáshoz, ne hagyjunk annyi helyet, hiszen holnap és a japánok ellen is nagyon fontos lesz, hogy együtt mozogjunk, és mindenhol szinte két magyar legyen egy svéd játékoson”.

A román Gloria Buzau jobbátlövője – aki két kísérletből egy gólt szerzett – elmondta, olyan intenzíven készülnek a skandinávok és az ázsiaiak elleni meccsekre, hogy csütörtökön is a róluk készült videófelvételeket nézték.

Pásztor Noémi közölte, az elveiket jól tudták gyakorolni, illetve önbizalomgyűjtésnek mindenképpen jó volt ez a mérkőzés.

„A sportban nagyon rossz azzal törődni, hogy mi lett volna, ha… Ezt kaptuk, ezt kellett megoldani. Mindig jobb éles mérkőzést játszani, mintha edzenünk kellett volna egymás ellen, és igazándiból élveztük is, mindenki ki tudta adni azt, ami benne volt”

– nyilatkozta az MTI-nek a Mosonmagyaróvárról nyáron a francia Nantes-ba igazoló beálló.

Hozzátette, mindenképpen pozitívum és örül neki, hogy ennyi lehetőséget kapott, és a társai sokszor megtalálták, hiszen hét lövésből hat gólt szerzett.

(Pásztor Noémi; fotó: MTI / Illyés Tibor)

Az első félidő vége előtt egy-két másodperccel Pásztor megszerzett egy „lecsorgó” labdát, Faluvégi Dorottyához passzolt, aki még a dudaszó előtt gólra tudta váltani a lehetőséget. Ennek kapcsán a beálló megjegyezte, ebből is erőt lehet meríteni, és az a tanulság, hogy az összes lecsorgó vagy eladott labdára rá kell vetődni, mert ha valaki egy ilyen 49-11-es mérkőzésen elvetődik, akkor a svédek ellen döntetlen állásnál is el fog.

Pásztor leszögezte, alaposan felkészültek pénteki ellenfelükből, a vb-negyedik svéd válogatottból, átbeszélték a taktikát, és szeretnének egy győzelemmel meglepetést okozni.

„Reméljük, minél többen kijönnek szurkolni nekünk és közel olyan hangulatot teremtenek, mint a junior-világbajnokság döntőjében. Az már bőven elég lenne”

– utalt a 2018-as korosztályos torna fináléjára, amit a magyarok 28-22-re nyertek meg Norvégia ellen a Főnix Arénában. Azon a találkozón Pásztor kétszer volt eredményes.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére a folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak: pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal találkozik a Főnix Arénában. A négyes első két helyezettje szerez kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.

Eredmény, 1. csoport, 1. forduló:
Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Debrecen, Főnix Aréna, 2189 néző, v.: Lemes, Sosa (uruguayiak)

Magyarország: Szemerey – Győri-Lukács 5, Klujber 5, Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, cserék: Janurik, Papp 1, Debreczeni-Klivinyi 3, Pásztor 6, Márton 4, Faluvégi 7, Kácsor 1, Bordás, Simon 4

lövések/gólok: 65/49, illetve 40/11
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 2/1
kiállítások: 2, illetve 6 perc

További eredmény:
Svédország-Japán 35-28 (17-13)

pénteken játsszák:
MAGYARORSZÁG-Svédország 18.00
Japán – Nagy-Britannia 20.30

vasárnap játsszák:
Nagy-Britannia – Svédország 16.45
MAGYARORSZÁG-Japán 19.15

 

Fotók :MTI / Illés Tibor