Jackl Vivien az ob-n úszott idejével nyert volna Dohában a vb-n!

Bár a Szerencsejáték Zrt. 126. Úszó Országos Bajnokság eddig Milák Kristófról szólt a Duna Arénában – a harmadik nap negyedik aranyát nyerte 200 gyorson, 50 pillangón viszont ezúttal sem bírt a számot zsinórban hatodszor megnyerő Szabó Szebasztiánnal –, a nap végén mindenki Jackl Vivienről beszélt. A 15 éves tatabányai kiválóság olyan időt repesztett 400 vegyesen, hogy még edzője, Kocsis Márta is csak kereste a szavakat: a 4:34.98 nemhogy olimpiai szint, de a világ idei második legjobb eredménye!

A magyar szövetség csütörtöki beszámolója szerint kétszáz gyorson szenzációs utolsó ötven méterrel sikerült Milák Kristófnak elsőként a falhoz érnie, bár 170-nél még úgy tűnt, meglepetés lehet, hiszen a 19 esztendős Kovács Attila elég masszívan tartotta magát a 2-es pályán, végül azonban az olimpiai bajnok lehajrázta.

(Milák Kristóf; fotó: MTI / Kovács Tamás)

4/4-nél tartott hát, fél órával később azonban jött a legnagyobb kihívás, legalábbis a potenciális győzelem szempontjából: 50 pillangón ugyanis még sohasem sikerült győznie Szabó Szebasztián ellen. A táv rövidpályás világrekordere zsinórban hatodik diadalára készült (2018-ban nyerte először a számot), és 5-0-ra javította az egymás elleni eredményüket Milákkal szemben, legalábbis itt, ötven pillén. Igaz, most voltak a legközelebb egymáshoz, csupán 12 század választotta el őket, de ennyivel még mindig Szabó bizonyult jobbnak.

(Szabó Szebasztián és Milák Kristóf; fotó: MTI / Kovács Tamás)

A hölgyeknél sokkal egyértelműbben alakult ez a két szám: Pádár Nikolett egyre jelentősebb fölénnyel nyeri a 200 gyorsot – ez volt a harmadik aranya zsinórban, ezúttal 2.12 másodperccel előzte meg Molnár Dórát. Ötven pillangón pedig Komoróczy Lora Fanni zúdult elsőként a célba.

Kétszáz mellen a BVSC-s dupla született Török Dominik és Békési Eszter jóvoltából, egyikük győzelméhez sem férhetett sok kétség (már honi összevetésben, elvégre az osztrák Rothbauer volt a leggyorsabb a férfiaknál).

(Békési Eszter; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Négyszáz vegyesen nagyon vártuk az olimpiai szinteket, Zombori Gábor úgy kanyarodott rá az ob-re, hogy itt akarja elérni – végül kétszázon sikerült a nyitónapon, merthogy itt két nyamvadt tizeddel elmaradt a hőn vágyott 4:12.50-től. Az utolsó száz (59.1) nem úgy sikerült, ahogy szerette volna – mint mondta, még a júniusi Eb-n meglehet az idő, ahol reményei szerint „jobb lesz a versenyhelyzet”, elvégre most eléggé magányosan haladt a táv második felére fordulva.

(Zombori Gábor; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Hanem a lányoknál… Az előfutamok alapján a távon 2022-ben Eb-aranyérmes Mihályvári-Farkas Viktóriától remélték néhányan a szintet, bár már ekkor is akadtak, akik inkább Jackl Vivienre tippeltek. Nekik lett igazuk: junior Európa-bajnokunk akkorát robbantott, hogy kis híján kiöntött a medence. Elképesztő iramot ment a még mindig csupán 15 esztendős tatabányai, az olimpiai szint egyáltalán nem volt kérdés (3.5 másodperccel „verte” a vonalat), a vége 4:34.98 – ez a világ idei második legjobb eredménye (a dohai vb-n ezzel utcahosszal lett volna aranyérmes februárban…). Korántsem mellesleg Vivien a 16 évesekén kívül a 17-esek korosztályos rekordját is megdöntötte, amit egy bizonyos Risztov Éva állított még fel, amikor ezüstérmet nyert 2002-ben, a berlini Európa-bajnokságon (már a felnőttek között). Hogy mennyire volt benne a pakliban?

(Jackl Vivien; fotó: MTI / Kovács Tamás)

Edzője, Kocsis Márta csupán kereste a szavakat:

„A szintet szerettük volna, a füzetembe 4:37.8-at írtam, arra gondoltam, jó esetben 4:37.5 lesz… Hogy ez honnan jött… Nem tudom… Még vissza kell néznem a versenyt. Néztem, de nem láttam, ez miként jött össze…”

A napot levezető gyorsváltókban nem született meglepetés: a férfiaknál a BVSC kvartettje utcahosszal győzött a győriek előtt, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a veszprémiek itt is jók voltak egy bronzéremre, avagy a hosszabb távokra szakosodott Rasovszky-Betlehem-Sárkány hármas tényleg minden hangszeren játszik. A hölgyeknél a győriek végül bejöttek elsőnek, bár a debreceniek hosszan szorongatták őket, és végül csak Sebestény Dalma remek utolsó százával lett meg az újabb UNI-arany.

A harmadik nap bajnokai

Férfiak

200m gyors: Milák Kristóf (BHSE) 1:48.15

200m mell: Török Dominik (BVSC-Zugló) 2:15.62

50m pillangó: Szabó Szebasztián (UNI Győr Úszó SE) 23.32

400m vegyes: Zombori Gábor (UTE) 4:12.70

4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:16.80

(Magda Boldizsár, Szabados Bence, Mészáros Dániel, Németh Nándor)

 

Nők

200m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 1:56.83

200m mell: Békési Eszter (BVSC-Zugló) 2:28.45

50m pillangó: Komoróczy Lora (Iron Swim) 26.87

400m vegyes: Jackl Vivien (Tatabányai VSE) 4:34.96 – olimpiai A-szint

4x100m gyorsváltó: UNI Győr Úszó SE 3:46.90

(Lakó Dorina, Pózvai Kiara, Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma)

 

Címlapfotó: hunswim.com