Kapás és Milák edzőjének leesett az álla a jó hír hallatán

Virth Balázsnak, aki tavaly óta nem csak a világbajnok Kapás Boglárkának, hanem az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Milák Kristófnak, valamint a junior világbajnok Márton Richárdnak, Zombori Gábornak és az EB-ezüstérmes Veres Laurának is a mestere, thaiföldi edzőtáborukban, a délutáni sziesztaidőben értesült arról, hogy mégis csak lesz vizes világbajnokság 2022-ben, ráadásul Budapesten.

Ahol nem is olyan régen, 2017-ben már rendeztek vizes VB-t. Virth néhány nappal ezelőtt még arról nyilatkozott, hogy Fukuoka visszalépése miatt át kell alakítania az úszói edzéstervét, ahogy azt a korábbi világversenyek – köztük a tokiói olimpia és a budapesti EB – elhalasztása miatt már meg kellett tennie – írta az SzPress Hírszolgálat.

Jobb hírt nem is kaphattam volna, aligha kétséges, hogy velem együtt a versenyzőim is ujjongani fognak, amikor a csendespihenőjük után megbeszéljük, hogy akkor mostantól hogyan tovább. Szerintem ők is lelkesedni fognak azért, hogy az olimpia utáni esztendőben mégis csak lesz világbajnokság, amelynek a súlya kétség kívül nagyobb, mint az ugyancsak rangos Európa-bajnokságé. A legszebb az egészben az, hogy újra hazai pályán versenyezhetünk, ami egy egészen csodálatos dolog és még előny is

– hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Virth Balázs.

A lemondott világbajnokságot meglehetősen szokatlan időpontban május 13 és 29 között rendezték volna meg Fukuokában, a FINA elnökének hétfő reggeli bejelentése szerint Budapest ugyanakkor június 18 és július 3 között adhat otthon a vizes VB-nek, azaz a világ egyik legnagyobb sporteseményének.

Egy kicsit még gondolkodni, osztani és szorozni kell ahhoz, hogy a felkészülés menetét miként kell igazítgatni, mert nem sokkal a budapesti vizes „csúcsesemény” után Európa-bajnokság is lesz augusztus 11és 21 között Rómában. Most úgy gondolom, hogy a két nagy verseny közelsége nem csak gondot, hanem előnyt is jelenthet, csak a megoldás kulcsára kell biztos kézzel rátalálni.

–szögezte le magyar szakember.

 

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

fotó: Sportmenü / Róth Tamás