Kapitány-, fogásnem- és klubváltás a hazai birkózó-vb évében!

2018-ban, mint ismert, Budapest rendezheti a világbajnokságot, az összevont, mindhárom szakág számára közös vb-k történetében 2005 és 2013 után immár harmadszor. Az év elején több olyan változás is történt, amely hatással (remélhetően pozitívval) lehet a magyar eredményességre.

A Magyar Birkózó Szövetség pénteki közlése szerint az egyik, hogy a közös irányítású szabadfogású és női szakág vezetése újra szétvált egymástól, a szabadfogásúak élén maradt Gulyás István, a nőknél pedig Ritter Árpád lett a szövetségi kapitány. A versenyzőként kétszeres Európa-bajnok, vb-ezüstérmes klasszis korábban Gulyás segítője volt, majd 2015-ben a szabadfogásúakat vezette. Ritter – akinek a felesége, Diletta Giampiccolo az edzője a vb- és Eb-bronzérmes Barka Emesének – megbízatása a többi kapitányéval együtt az év végéig szól, s az értékelés után további két évvel, a tokiói olimpia idényére is meghosszabbítható.

Szintén komoly szakmai változás, hogy az Eb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai 7. nehézsúlyú szabadfogású kiválóság, Ligeti Dániel fogásnemet váltott. Ez nem idegen a számára, hiszen korábban megnyerte már a kötöttfogású Magyar Nagydíjat, s most a Sike András vezette másik szakággal kezdte meg a felkészülést. A 28 éves szombathelyi sportoló ezzel a döntésével felvette a kesztyűt, s megküzd a nehézsúlyú válogatott mezért a tavalyi Eb-ezüstérmes Lám Bálinttal.

A kötöttfogás két klasszisát, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Eb-győztes, vb-3. Lőrincz Tamást és öccsét,az Európa-bajnok, vb-3., olimpiai 5. Lőrincz Viktort érintő hír, hogy elhagyták nevelőklubjukat, a Ceglédi VSE-t, s több más válogatott versenyzőt követve a nemrég újjáalakult Honvédhoz igazoltak. Itt olyan klubedző foglakozhat velük, mint például az olimpiai bajnok Majoros István.