Korpási Bálint és Kiss Balázs is Eb-bronzérmes!

Szerdán négy magyar kötöttfogású birkózó volt érdekelt a kaszpijszki birkózó Európa-bajnokság küzdelmeiben.

A magyar szövetség szerda esti beszámolója szerint a vigaszágon Torba Erik (60 kg) kikapott és kiesett, a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (72) viszont 9-1-re leiskolázta a cseh Zizkát, a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (97) pedig 2-1-re verte az azeri Nurijevet, így a kedden csak az elődöntőben veszítő Szabó Lászlóval (82) együtt mindhárman bronzmérkőzést vívhattak.

Korpasi_Balint01_Birkozo_Eb2018_sportmenu

Korpási az örményből lett lengyel Sahakyant szintén eldobálta (10-0), így különösen sajnálhatjuk, hogy első meccsén megverették a hazai orosz versenyzővel. A harmadik helyének viszont örülhetünk, s annak is, hogy zsinórban az ötödik világversenyén állhatott a dobogóra.

Kiss_Balazs01_Birkozo_Eb2018_sportmenu

Kiss „Balu” pedig sorozatban a harmadikon, hiszen pörgetéssel és intéssel 4-1-re felülmúlta a német Azizsirt, így 35 évesen újabb értékes Eb-bronzot tehetett hozzá gazdag éremkollekciójához. Szabó akció nélküli mérkőzésen, a vége előtt kevéssel kétpontos intéssel sújtva 3-2-re kikapott a bolgár Alekszandrovtól, s ötödik lett.

Szerdán a nők is elkezdték szereplésüket, köztük két magyar. Bár Galambos Ramóna (55 kg) volt már 3., Németh Zsanett (76) pedig tavaly 2. a kontinensviadalon, most nem termett nekik babér, előbbi cseh, utóbbi azeri riválistól szenvedett vereséget és kiesett. Csütörtökön Dénes Mercédesz (53) spanyol, Barka Emese (57) ukrán, Sleisz Gabriella (65) pedig azeri ellenféllel szemben rajtol.

Magyar vonatkozású sportdiplomáciai hír, hogy Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, az októberi budapesti világbajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója szerdán a nemzetközi szövetség kontinentális szekciójának (UWW Europe) konferenciáján prezentációt tartott a vb előkészületeiről. A hallgatóság ennek alapján elégedetten nyugtázta, hogy hazánk megint jó házigazda lehet. Bacsa Péter egyébként pályázik az UWW legfőbb döntéshozó grémiuma, a büró tagságára, amiről épp Budapesten, a vb alatt döntenek majd.

Fotó: MBSZ/Iglói-Nagy István

Főkép: A kötöttfogású 97 kg eredményhirdetése, a dobogón jobbról az első a bronzérmes Kiss Balázs, a bal oldali díjátadó Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke.