Korpási Bálint, Lőrincz Tamás és Kiss Balázs is vb-bronzérmes!

A párizsi világbajnokság első napján négy magyar kötöttfogású klasszis lépett szőnyegre, s közülük három eljutott az esti, érmekért zajló programra.

A Magyar Birkózó Szövetség hétfő esti tájékoztatása szerint a 2009-es világbajnok, 2013-ban vb-, 2007-ben és idén Eb-bronzérmes, immár 34 éves Kiss Balázs (98 kg) rögtön az első mérkőzésén kikapott a későbbi második orosz Jevlojevtől, ám a vigaszágon három sikerrel végigrobogva eljutott a bronzmérkőzésig. Itt az Eb-3. ukrán Tiscsenkót okos, taktikus birkózással 3-1-re verte, s idei második világversenyes medálját nyerte.

Birkózó-vb - Kiss Balázs bronzérmes

 „Elkeseredtem az elején, mert ezt az oroszt verhetőnek véltem, de taktikai hibákat vétettem ellene. Aztán viszont bejutott a döntőbe, így kaptam a Jóistentől egy újabb esélyt, s huszonöt éves pályafutásom során először végigmentem a vigaszágon, egészen a dobogóra. Úgy voltam vele, hogy nincsen veszíteni valóm, s bár nagyon elfáradtam, mert egy órán belül hármat kellett birkóznom, az ukrán ellen megint összeszedtem magam. Eddig mindig megvertem, például a riói olimpián, biztos voltam benne, hogy tart tőlem. Számomra ebben a korban már minden meccs, minden verseny ajándék, csinálom, amíg bírom, jövőre a budapesti vb-ig mindenképpen, aztán ameddig a testem engedi. Bár valami mindig fáj, de boldog vagyok” – értékelt a veterán klasszis.

A vb- és Eb-győztes Korpási Bálint más utat járt be a dobogó harmadik fokáig, osztrákot, szlovákot, egyiptomit verve elődöntőzött, ahol vitatható módon kikapott a kazah Zsadrejevtől. A bronzcsatára összekapta magát, öldöklő csatában felülmúlta az orosz Kurakot (2-1), így szintén harmadik lett.

Birkózó-vb - Korpási Bálint bronzérmes

Kihasználtam a jó sorsolásomat, ám az elődöntőben nem tudtam akciót végrehajtani, a bírók pedig nem mellettem döntöttek. Ezután össze kellett szedni magam és sikerült is, meg tudtam verni a nagyon kellemetlen stílusú idei orosz bajnokot. Elégedett vagyok a bronzéremmel, mert ezért is rengeteget kellett dolgozni, s a súlycsoportom kiemelkedő versenyzői között kicsi a különbség, az nyer, aki épp a legjobb napot fogja ki – fogalmazott Korpási.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás pályafutása második vb-bronzérmének megszerzésére készült (az elsőt 2014-ben szerezte Taskentben, még 66 kilósként), új súlycsoportjában, 75 kilóban egy ez évi Eb-bronzzal nyitott. Az elődöntőbe jutásig palesztint, kirgizt, majd régi „rossz” riválisát, az olimpiai bajnok dél-koreai Kimet is legyőzte, ám egy kellemetlen sérülés (felszakadt a fejbőre) és egy szó szerinti botlás az orosz Csehrikin ellen megakadályozta a fináléba jutását. A bronzderbin a török Cengizt akció nélküli, mégis gigászi küzdelemben 2-1-re felülmúlva újra vb-dobogóra állhatott a ceglédi klasszis.

Birkózó-vb - Lőrincz Tamás bronzérmes

Még életemben nem fáradtam el ennyire, karrierem nagy részét 66 kilóban töltöttem, ahol meg se kottyant a harmadik-negyedik meccs, de most… Nagyon boldog voltam, hogy megvertem a dél-koreait, s az orosz ellen is jól álltam a lábamon, már átvillant az agyamon, hogy meglehet a döntő, amikor összeakadt a lábam, mint egy óvodásnak, és kikaptam tussal, ami legutóbb tízévesen történt velem. Arra készültünk az öcsémmel, Viktorral, hogy együtt örülhessünk, volt, hogy már sikerült, most sajnos nem, pedig esélyesnek számított. Én nem annyira, bronz lett a vége, úgy érzem, a riói olimpia után, harmincon túl, új súlyban minden érem ajándék. Boldog vagyok vele, lesz mit az egyhónapos kislányom nyakába akasztanom. Nehéz volt a felkészülés úgy, hogy alig láthattam, de sok erőt adott, hogy most sorra küldte róla az anyukája a képeket, Hajrá apa! feliratú ruhácskában – mondta Lőrincz Tamás.

Kedden újabb négy magyar kötöttfogású birkózó lép a párizsi szőnyegre, Torba Erik (59 kg) és Krasznai Máté (66) grúz, a vb- és Eb-3. Szabó László (80) amerikai, az idei Eb-ezüstérmes Lám Bálint (130) kubai riválissal kezd.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vélemény, hozzászólás?