Máró, Muhari, Viczián – íme a harmadik Szentkirályi Tehetségprogram győztesei

A kajak-kenu, a vívás és az öttusa fiatal sportolóit díjazták a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével létrehozott Szentkirályi Tehetségprogram harmadik szériájának eredményhirdetésén.

A tehetségek kiválasztásában hazai sportlegendák, Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Fábián László, olimpiai bajnok öttusázó is szerepet vállaltak. A program segítségével a reménységek egy lépéssel közelebb kerülhetnek álmaik eléréséhez, és hosszú távon tovább növelhetik a magyar olimpiai aranyérmek számát.

A szervezők tájékoztatása szerint rendhagyó online eseményen derült fény a Szentkirályi Tehetségprogram idei győzteseire. A tehetséges utánpótláskorú sportolókat felkaroló kezdeményezésben hazánk jeles olimpikonjai, Kovács Katalin, Nagy Tímea és Fábián László a döntést meghozó kuratórium mentoraiként vettek részt. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai támogatásával zajló Tehetségprogram a fiatal sportolók karrierjének előremozdítását, hosszú távon pedig a magyar olimpiai aranyérmek gyarapítását fejenként egymillió forintos díjazással segíti, amelyet a tehetségek a pályázatukban meghatározott céljaik megvalósítására fordíthatnak.

Magyarország díjnyertes ásványvize hosszú évek óta elkötelezetten támogatja a hazai sportéletet és a következő generáció tehetségeit. A jelenlegi helyzetben talán mindennél fontosabb, hogy a sport erejére támaszkodva összefogjunk, együtt szurkoljunk kiválóságainknak, és közösen örüljünk eredményeiknek. Bízom benne, hogy a harmadik alkalommal meghirdetett Szentkirályi Tehetségprogram díjazottjai a költséges edzőtáborokra, versenyekre és eszközökre fordított támogatás segítségével nagy előrelépést tehetnek karrierjükben, és hamarosan további fényes sikerekkel örvendeztetnek meg minket, sportrajongókat” – mondta Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és tulajdonosa.

A tavaly indított harmadik szériában a kajak-kenu, a vívás és az öttusa képviselőiből négy győztest hirdettek, mert a korábbi évektől eltérően ez alkalommal egy különdíj is gazdára talált.

A vívók közül a 18 éves Muhari Eszter kapta az elismerést, aki fiatal kora ellenére már kadet világbajnoki, valamint kadet, junior és felnőtt magyar bajnoki címekkel is rendelkezik. Eszter magabiztosan menetel a nagyobb megmérettetések felé, legközelebbi célja, hogy a júniusi felnőtt Európa-bajnokságon érmet szerezzen.

A kajak-kenu sportág díjazottja Máró Anna, aki első nemzetközi versenyén, az ifjúsági Európa-bajnokságon rögtön ezüstérmet szerzett. A 17 éves tehetség mindig a következő megmérettetésre koncentrál, azonban minden esélye megvan arra, hogy hamarosan a legnagyobb világversenyeken is képviselje hazánkat.

Az öttusázókat Viczián Bence képviseli a Tehetségprogramban, aki számos hazai elismerése mellett már két Európa-bajnoki cím tulajdonosa az U19-es kategóriában. A jövőben szeretne minél több alkalommal bizonyítani a nemzetközi színtéren, és dobogóra állni a legrangosabb világversenyeken.

Az idén első alkalommal odaítélt különdíjat az Európa-bajnok parasportoló, Kiss Péter Pál kajakos nyerte el. A fiatal tehetség első nemzetközi versenyéről rögtön Európa-bajnokként térhetett haza, azóta pedig egy világbajnoki címet is szerzett. Péter lépésről lépésre építi karrierjét, és eltökélten halad álma, a paralimpia felé.

„Ismét remek döntés született, hiszen Muhari Eszter, Máró Anna, Viczián Bence és Kiss Péter mind ígéretes tehetségek, akikről a jövőben még sokat fogunk hallani. Büszkén támogatjuk a Szentkirályi Tehetségprogramot, hiszen ezáltal nem csak ahhoz járulhatunk hozzá, hogy az ifjú sportolók minden segítséget megkapjanak a felkészülésükhöz, de népszerűsíthetjük a hazai sportolókat és az olimpiai sportágakat is. A korábbi győztesekről már a tokiói felkészülés kapcsán olvashatunk híreket, izgatottan várjuk, hogy az idei díjazottak számára mit tartogat a jövő” – mondta Sinkó Andrea, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának elnöke.

A nagyközönség április elejétől a 1,5 literes kiszerelésű Szentkirályi ásványvizek csomagolásán találkozhat a tehetségekkel. Emellett a sportrajongók májusban aktív szerepet vállalhatnak a fiatalok támogatásában: a https://www.szentkiralyi.hu/tehetsegek/ oldalon a három díjazott közül szavazhatnak kedvencükre, akik között a Szentkirályi a voksok arányában további egymillió forintot oszt szét.

 

fotók: Szentkirályi Magyarország