Olimpiai kvótát ért a regnáló világ- és Európa-bajnok legyőzése

A magyar női válogatott megszerezte a hőn áhított olimpiai kvótát, és nem is akárhogyan, ugyanis a dohai világbajnokság negyeddöntőjében ötméteresekkel 13–12-re legyőzte a címvédő hollandokat!

Egy nyolcaddöntős siker szinte aranyat érhetett a női válogatott számára a dohai világbajnokságon, már ami az olimpiai kvótát illeti. Mihók Attila és Cseh Sándor csapata nemcsak a legjobb négybe kvalifikálhatta magát, hanem az olimpiára is, ehhez azonban a regnáló világ- és Európa-bajnok Hollandiát kellett legyőznie. Ellenfelünk az A-csoport második helyén végzett az amerikaiak mögött, a keresztjáték során pedig eléggé nehézkesen, de legyőzte a kínaiakat, mi eközben az amerikaiak, valamint a spanyolok ellen kétkapuztunk a szünnapokon.

A szövetségi kapitányok ugyanazoknak a játékosoknak szavaztak bizalmat, akik igencsak elkalapálták az ausztrálokat, azaz most is Faragó Kamilla és Kuna Szonja maradt ki.

Garda Krisztina bombagóllal köszöntötte korábbi dunaújvárosi csapattársát, Laura Aarts-ot, aki nem sokkal később viszont hárította Rybanska Natasa közeli kísérletet, pedig szépen megjátszottuk a létszámfölényt, aztán Keszthelyi-Nagy Rita megúszásánál is bemutatott egy bravúrt. Szerencsére a mi védekezésünket sem érhette kritika, tulajdonképpen helyzetig sem jutottak el a hollandok az első öt perc alatt, a hatodikban azonban értékesítettek egy fórt. Sajnos az Aarts-show kitartott a negyed további részére, Vályi Vanda és Leimeter Dóra sem tudott túljárni az eszén.

A második játékrész elején is ő tartotta meccsben a csapatát, Kurucz-Gurisatti Gréta löketét is kitolta, akinek ez szerencsére nem szegte a kedvét, és a következő támadásból kíméletlenül kipókhálózta a hosszú pipát. Sőt, Szilágyi Dorottya is betalált, csak ő a rövidre, hátul pedig elképesztő munkát végeztünk egyenlő létszámban. Lieke Rogge emberelőnyből szépített, de nem az övé, hanem Keszthelyi-Nagyé volt a félidő utolsó szava, aki fórból állította vissza a közte kettőt – számolt be a magyar szövetség.

Szinte semmit sem változott a játék képe a térfélcsere után: mindkét oldalon a védekezés dominált, Aarts már 10 védésen is túl volt ekkor, nálunk csapatszinten működött jól a bekkelés, de Magyari Alda is jócskán hozzátette a magáét. Lola Moolhuijzen rakétájába viszont csak belekapni tudott, megint visszajött egyre a címvédő, miközben raklapszámra kapta az előnyöket. És ha ez nem volt elég, akkor egy ötöst is, amit Rogge bevágott, 4–4-nél utolértek minket. Az utolsó percben aztán Szilágyi gondoskodott arról, hogy ne nullázzanak le a negyedben, elemi erővel zúdított a holland kapuba, míg a legvégén hősiesen kivédekeztünk egy hátrányt, így egygólos előnnyel fordulhattunk a záró felvonásra.

Bő egy perc elteltével ezt újfent kettőre tudtuk növelni, Keszthelyi-Nagy keze sült el emberelőnyben, Magyari pedig egy újabb bravúrral őrizte a vezetésünket. Catherina van der Sloot közeli lövésére viszont nem ért oda, megint megfelezték a lemaradásukat, de csak ideig-óráig, ugyanis Aarts összehozott egy ötméterest nekünk, amit Keszthelyi-Nagy be is vert. Felpörögtek az események, Simone van de Kraats kettős fórból volt eredményes, aztán Garda őrületes védekezése is kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsenek, a túloldalon pedig Kurucz-Gurisatti lőtt egy akkora gólt, amekkorát ritkán látni! Sajnos aztán (ő is) kipontozódott, az emberelőnyt kihasználták, mi viszont nem tudtunk élni a miénkkel. Egygólos különbséggel érkeztünk az utolsó perchez, nyolc másodperccel a vége előtt viszont megszületett az egyenlítő góljuk. Ennyi időnk maradt, ami nem volt elég a kilencedik gólunkhoz, jöhettek az ötméteresek.

Keszthelyi-Nagy eredményesen kezdte a párbajt, Bente Rogge ugyanígy folytatta, aztán Garda és van der Sloot is. Parkes Rebecca szintén jól célzott, van de Kraats nemkülönben, de Rybanska Natasának és Brigitte Sleekingnek sem remegett meg a keze. Máté Zsuzsanna is hibátlanul hajtotta végre az övét, Magyari viszont megfogta Lieke Roggéét! Eldőlt, vége! Aarts tudománya elfogyott az ötméteresekre, a mi „cseredobóink” nem hibáztak, Magyari pedig megkoronázta a teljesítményét az utolsó bravúrral!

És ami a legfontosabb: ez a szenzációs teljesítmény világbajnoki elődöntőt és olimpiai kvótát ér!

Mihók Attila: „az elmúlt időszakban példamutató csapattá vált az együttes”

Mihók Attila, a világbajnoki elődöntős és immár biztos olimpiai résztvevő női vízilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya szerint az elmúlt időszakban példamutató csapattá vált az együttes, amely hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandok legyőzésével került a négy közé a dohai tornán.

Mindenki tudja milyen messziről, mélyről indultunk, komoly nehézségeken ment át ez a csapat mentálisan és fizikálisan egyaránt. Köszönöm a játékosaimnak, hogy hittek abban, amit mi úgy hívunk, az érem másik oldala. Vették a fáradtságot és az akaratot ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váljanak. Ez a mai siker talán ebből fakadt

– nyilatkozta a találkozót követően Mihók Attila a vegyes zónában.

A szakember elmondta, rendkívül intenzív két hónap eredménye a megszerzett az olimpiai kvótát, amelynek kivívása az elsődleges feladata volt az irányítást a fukuokai vb után átvevő szakmai stábnak.

„Most picit ünneplünk, de holnap reggeltől más feladatokra koncentrálunk. Eddig az olimpiára szerettünk volna kijutni, most viszont világbajnoki érmet akarunk nyerni, lehetőleg minél fényesebbet”

– mondta Mihók Attila, aki hozzátette, nem foglalkozott azzal, hogy a gyengén sikerült eindhoveni Európa-bajnokság után – ahol ötödik lett a csapat – sok kritikát kapott.

Az MTI érdeklődésére elárulta, mivel négy játékosa is kipontozódott – Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta és Leimeter Dóra – gyakorlatilag nem volt „választása”, hogy kikre bízza az ötmétereseket, hiszen Vályi Vanda egy kisebb könyöksérüléssel játszik a tornán.

A mérkőzés egyik legnagyobb gólját Gurisatti Gréta lőtte, aki úgy érezte, nem veszíthetik el a találkozót:

„Azt éreztem végig, hogy jobban megérdemeljük, annyira jó volt a védekezésünk. Sokkal több fórt kaptak, ezt folyamatosan kivédekezni óriási dolog volt úgy, hogy nálunk a végén négyen pontozódtak ki, azaz sokkal több oxigént használtunk el”

– mondta Gurisatti, aki megjegyezte, az a magyar játékos, aki ilyen szívvel tud harcolni, az a végén is be fogja lőni az ötméterest, és így is lett. Hozzátette, az Eb óta véleménye szerint egyetlen csapat sem dolgozott annyit, mint a magyar.

Amilyen mélységből indultunk, ez most annyira gyönyörű. És még nincs vége, mert megjöttek a magyarok”

– nyilatkozta Gurisatti utalva a Valmar és a Hősök zeneszámára, amely a győztes magyar meccsek után a hangszórókból szól.

Talán az egész vb egyik legszebb védekezését mutatta be a találkozón Garda Krisztina, aki a magyarok első találatát lőtte a 13-12-re megnyert összecsapáson:

 „Szenzációs meccs volt, egy óriási csapatmunka. A védekezésbe beletettük a szívünket és lelkünket, támadásban pedig szenzációs gólokat lőttünk. Egy pillanatra sem bizonytalanodtunk el, és a végén is úgy voltunk vele, hogy ez bizony a mi meccsünk, akármi van”

– mondta az MTI-nek Garda, aki hozzátette, külön örül annak, hogy a négybe kerüléssel biztosították az olimpiai részvételt.

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:
Magyarország-Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) – ötméteresekkel
gólszerrző: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, van der Sloot, van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1

A további negyeddöntők eredményei:
Amerikai Egyesült Államok–Ausztrália 10–9
Spanyolország–Kanada 12–9
Olaszország–Görögország 18:30

fotó: MVLSZ