Takács István a vigaszágon folytathatja az Eb-t

Az összesen 18 tagú magyar csapatból három kötöttfogású birkózó lépett szőnyegre a bukaresti Európa-bajnokság hétfői rajtján.

A magyar szövetség hétfői beszámolója szerint a 72 kilóban Eb-győztes, vb-ezüstérmes, de most egy kategóriával feljebb induló Fritsch Róbert (77 kg, BHSE) két szép győzelemmel kezdett, a vb-3. román Ilie Cojocarit 2-0-ra, a finn Akseli Yli Hannukselát pedig 0-5-ről fordítva 7-5-re múlta felül. A negyeddöntőben az U23-as világ- és Európa-bajnok moldovai Alexandrin Gutu szintén elment 5-0-ra, és honfitársunk ezúttal csak felzárkózni tudott, a hajrában a dobására 4 helyett 2 pontot kapott, az 5-3-as vereség pedig végül a kiesését jelentette.

Az Európa-bajnoki címvédő Takács István (87 kg, BHSE) a megbetegedő vb-aranyérmes Losonczi Dávid (ESMTK) helyett „ugrott be” a kontinensviadalra, ám sajnos akció nélküli mérkőzésen 1-1-gyel (később szerzett pont döntött) azonnal kikapott kétszeres Eb-3. szerb Alekszandr Komarovtól. Oroszból honosított legyőzője szerencsére bejutott a döntőbe, így Takács a vigaszágon folytathatja, először az U23-as Eb-3. litván Martynas Nemsevicius ellen.

Nehézsúlyban az Eb-bronzérmes Vitek Dárius (130 kg, BHSE) bravúrral kezdett, hiszen akció nélküli 1-1-gyel, később szerzett ponttal legyőzte a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes észt Heiki Nabit. A 38 éves veterán klasszis után viszont váratlanul simán, 9-0-s technikai tussal veszített az azeri Beka Kandelaki ellen, akit néhány hete a zágrábi UWW-rangsorversenyen megvert, s így helyezetlenül zárt.

Kedden további négy magyar kötöttfogású birkózó kezdi meg bukaresti Eb-szereplését: az újonc Mányik Dávid (67 kg, ESMTK) ukrán, az Eb-2. Váncza István (72 kg, FTC) török, az Eb-3. Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC), valamint a vb- és Eb-3. Lévai Tamás (97 kg, BHSE) egyaránt függetlenként induló orosz riválissal indít.

Fotó: uww.org