Parádés játékkal győztünk, csoportelsőként középdöntős a magyar válogatott!

A magyar férfi kézilabda-válogatott veretlenül, a maximális két ponttal jutott középdöntőbe az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör utolsó fordulójában, kedden Münchenben.

A magyar együttes húsz fős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. Az már a kedzés előtt kiderült, hogy mindkét együttes középdöntőbe jutott, az volt a kérdés, ki hány pontot visz magával.

Ahogy várható volt, az északiak csapata a rendkívül gyors kézilabdát, a lerohanásokat erőltette, a magyar együttes pedig igyekezett lassítani a játékot. Mindkét oldalon hatékonyan működött a védekezés, de a tizedik percben a magyar védelem egyik oszlopát, Sipos Adriánt le kellett cserélni, mert összefejelt Ellidi Vidarssonnal, másfél perccel később pedig Bánhidi Bence piros lapot kapott, mert – a játékvezetők szerint – megütötte Gisli Kristjánsson arcát.

Sipos később vissza tudott állni, a cserejátékosok pedig remekül szálltak be, ennek köszönhetően 10-7-nél időt kellett kérnie az ellenfélnek. Az izlandiak kiválóan felkészültek a magyar beállójátékra, nem hagyták labdához jutni Bánhidit, majd Rosta Miklóst, ám ezt kihasználva átlövésekből és betörésekből jöttek a magyar gólok. Aztán a játékrész közepén hét percig nem talált be a magyar együttes, de az izlandiak ezt nem tudták kihasználni, majd Bóka Bendegúz, kétszer – az addig is remeklő – Imre Bence, illetve Hanusz Egon is eredményes volt.

Az ellenfélen kívül néhány játékvezetői ítélettel is meg kellett küzdenie a válogatottnak, amely három és fél perccel az első félidő vége előtt még négy góllal vezetett, a szünetben pedig 15-13 volt az állás – számolt be az MTI.

A második felvonás elején két irányítóval, a jobbátlövő posztján pedig – Ancsin Gábor és Ilic Zoran után – Máthé Dominikkal támadtak a magyarok, és mindezt olyan remekül tették, hogy a 37. percben már öttel vezettek. A 41. percben jött a második izlandi időkérés, ugyanis támadásban és védekezésben is rendkívül felkészültnek és élesnek tűntek a magyarok, akik ekkor 24-18-as előnyben voltak.

Tavaly január 14-én a világbajnokságon az északiak vezettek 25-19-re a magyar csapat ellen, ám utóbbi végül 30-28-ra nyert. Úgy tűnt, ezúttal nem lesz fordulat, mert Palasics Kristóf remekül védett, nyolc percig nem kapott gólt (26-18), ám aztán az ellenfél sorozatban háromszor betalált (29-23). José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitánynak nem volt szüksége időkérésre, csapata gyorsan kilábalt a hullámvölgyből és a vártnál sokkal magabiztosabb, rendkívül motivált és felkészült játékkal győzött.

A mezőny legjobbjának megválasztott Palasics Kristóf 11 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Viktor Gísli Hallgrímssonnak kilenc, Björgvin Páll Gústavssonnak két védése volt, Viggó Kristjánson hét, Omar Ingi Manusson öt, a Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson két gólt lőtt.

A két csapat 45. egymás elleni mérkőzésén a mérleg magyar szempontból 26 győzelem, három döntetlen és 16 vereség.

Bánhidi Bence piros lapja megváltoztatta a meccset és a terveinket, de utána is remek munkát végeztünk támadásban és védekezésben is. Nagyon büszke vagyok a csapatomra

– nyilatkozta Rodríguez.

Hozzátette, Imre Bence az első világversenyén szerepel, amelyen először volt keretben, a Ferencváros jobbszélsője mégis úgy játszott, mintha háromszázadik alkalommal lett volna válogatott.

A spanyol edző kijelentette, sorozatban három magas színvonalú meccset játszottak remek ellenfelekkel, mindegyik nagyon nehéz volt, és bár jó úton járnak, a középdöntő még nehezebb lesz.

Öt percig ünnepelhetünk, utána máris készülnünk kell a folytatásra

– hangsúlyozta Rodríguez.

A magyarok pénteken Montenegró ellen 26-24-re, vasárnap Szerbia ellen 28-27-re nyertek, vagyis ez az első kontinenstornájuk, amikor három sikerrel léptek tovább a csoportkörből. A kölni középdöntőben csütörtökön Ausztriával, szombaton Horvátországgal, hétfőn a házigazda Németországgal, szerdán pedig az olimpiai címvédő Franciaországgal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

A mérkőzés összefoglalója:

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, C csoport:
Magyarország-Izland 33-25 (15-13)
München, v.: Lah, Sok (szlovénok)

Magyarország: Palasics – Lékai 1, Szita 5, Bánhidi, Sipos, Ancsin 4, Imre 4, cserék: Bóka 1, Ligetvári 1, Ilic, Rosta 4, Hanusz 5, Bodó, Máthé 4, Fazekas 4, Bartucz

lövések/gólok: 45/33, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 8/6
kiállítások: 10, illetve 8 perc

Korábban:
Montenegró-Szerbia 30-29 (15-14)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
  1. MAGYARORSZÁG 3 3 87–76 +11  6  
  2. Izland 3 1 1 1 83–90 –7  3  
  3. Montenegró 3 1 2 84–86 –2 2
  4. Szerbia 3 1 2 83–85 –2 1

 

AZ I. CSOPORT INDULÓ ÁLLÁSA 
  1. MAGYARORSZÁG 1 1 33–25 +8 2
  2. Franciaország 1 1 33–30 +3 2
  3. Horvátország 1 1 28–28 0 1
  3. Ausztria 1 1 28–28 0 1
  5. Németország 1 1 30–33 –3 0
  6. Izland 1 1 25–33 –8 0

 

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt